Ništa ih ne može zaustaviti

Odvažne i uporne: Ovo je pet najuspješnijih žena na svijetu

Biti uspješan u modernom društvu nije lak zadatak, a ovim ženama to je pošlo od ruke jer upravo su one najuspješnije žene na svijetu

brooke-lark-jtvGydbUn30-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U današnjem svijetu sve se vrti oko posla i novca. Možda se nama običnim građanima tako ne čini, no daleko od našeg pogleda događaju se žustre borbe za moć i prevlast. Iako je takav svijet nekada bio rezerviran samo za muškarce, danas njime vrlo suvereno vladaju i žene.

Image

Amerika je dobila prvu potpredsjednicu u povijesti. Istražile smo tko je Kamala Harris

Žene su oduvijek imale sposobnost odraditi jednako uspješan posao kao i muškarci, no jednostavno nisu dobile priliku to pokazati. Kako se svijet sve više razvija prema naprijed, tako sve više žena ima priliku pokazati svoje znanje i sposobnosti cijelom svijetu. Tako uviđamo sve veći trend žena na rukovodećim pozicijama, kako kompanija tako i zemalja.

Svake godine časopis Forbes radi listu upravo takvih odvažnih žena koje se ne boje pokazati zube onima koji sumnjaju u njih i koje se neumorno bore za ostvarenje svojih vizija i ciljeva. Na listi su se našle političarke, menadžerice, glumice, pjevačice, filantropkinje i žene sa svih područja znanosti i industrije. Neke od njih su poznate svima, poput Oprah i kraljice Elizabete, no druge su manje javno eksponirane i svoj posao obavljaju daleko od kamera.

Mi smo izdvojile pet najuspješnijih žena 2020., godine koja je bila posebno izazovna ne samo za naše zdravlje nego i ekonomiju i politiku. Nadamo se da će te ove žene motivirati i pokazati ti da je u životu sve moguće ako se potrudiš i daš sve od sebe.

5. Melinda Gates

Sada već bivša žena inovatora i filantropa Billa Gatesa, Melinda je suosnivačica Bill & Melinda Gates fundacije. Upravo je ona najutjecajnija i najpoznatija žena koja je svoj život posvetila humanitarnom radu. Njezina udruga nastoji osigurati što više ljudi dostojne uvjete života te osnažiti mlade djevojke da se bore za ostvarenje svojih snova.

4. Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen u srpnju 2019. godine postala je predsjednica Europske komisije, a ujedno je i prva žena na toj poziciji. Njezine odluke direktno utječu na 700 milijuna Europljana što ovu poziciju čini jednom od najodgovornijih na svijetu. Ursula je prije predsjedničke pozicije radila u kabinetu Angele Merkel, a posljednjih šest godina bila je njemačka ministrica obrane.

3. Kamala Harris

U studenom prošle godine Kamala Harris je postala prva ženska potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država, a do pobjede je došla kao desna ruka predsjednika Joa Bidena. Ujedno je i prva osoba indijsko-američkog podrijetla na tako visokoj poziciji, a osim što je poštuju u svijetu politike, Kamala je ljubimica naroda. Od početka karijere zalaže se za ravnopravnost i jednakost svakog pojedinca pred zakonom.

2. Christine Lagarde

U studenom 2019. godine Christine Lagarde postala je prva žena na čelu Europske središnje banke. Upravo je ona napravila nemoguće - osigurala da euro kao valuta ne propadne tijekom krize koju je osigurala pandemija koronavirusa. To ju je s razlogom diglo na visoko drugo mjesto najuspješnijih žena na svijetu. Lagarde se također jako glasno zalaže za ravnopravnost žena u poslovnom svijetu što ističe u gotovo svakom obraćanju javnosti.

1. Angela Merkel

Angela Merkel je proglašena najuspješnijom ženom na svijetu svake godine od 2006. do dana, osim 2010. kada ju je zamijenila prva dama Amerike, Michelle Obama. Merkel je poznata kao njemačka kancelarka, a sada služi svoj četvrti mandat. Iako tako ne piše na papiru, Angela Merkel je i danas glavna liderica Europe, a njezini stručni pothvati stavili su Njemačku na listu najuspješnijih ekonomija na svijetu. Istraživanje provedeno 2020. pokazalo je da 75% stanovnika Europske unije vjeruje njezinim potezima i odlukama. Europa trenutno toliko ovisi o Merkel da se ne zna što će se dogoditi jednom kada ona odstupi s pozicije.