Dobro je znati

Potvrdili veterinari: Stvari koje imaš kod kuće, a koje mogu biti otrovne za tvog psa

Imati psa je prekrasno, ali dolazi s mnogo izazova i odgovornosti, a prije nego ga dovedeš kući, moraš se pobrinuti da si maknula sve potencijalno otrovne predmete. U nastavku saznaj koji su to

ljubimci.jpg
Foto: Unsplash

Jedna od najvažnijih stvari koju moraš učiniti prije nego što kući dovedeš psa je zaštititi svoj dom od bilo čega što bi tvom štencu (ili odraslom psu) moglo naštetiti. Jer, kao što će ti vjerojatno svaki vlasnik psa reći, tvoje će štene biti posvuda i u sve će se miješati.

Image
Doživotni prijatelji

Ovo je 10 pasmina idealnih za novopečene vlasnike pasa

Tvoja kolekcija cipela postat će njegova omiljena "grickalica", tvoja smočnica njegovo novo igralište, a tvoje smeće izgledat će mu kao najzanimljivija igračka koju mora rastegnuti po cijelom stanu. I upravo zato, važno je obratiti pažnju na neke stvari koje bi mogle biti otrovne za tvog psa, jer oni stavljaju u usta doslovno sve.

shimmer fallback

Ponekad je teško znati što sve može biti otrovno za pse, ali zato su veterinari tu da nam pomognu i da nam kažu koje bismo sve predmete u kućanstvu trebali skrivati od naših ljubimaca. U nastavku saznaj koji su to uobičajeni kućanski predmeti za koje vjerojatno nisi znala da su otrovni za pse.

Ibuprofen

Vjerojatno ne razmišljaš previše prije nego popiješ ibuprofen za ublažavanje glavobolje ili bolova u mišićima. Ali ako tvoj pas proguta ovu vrstu lijekova, može doći do ozbiljnih posljedica.

"Psi imaju vrlo uzak terapijski raspon lijekova, što znači da mala količina lijekova protiv bolova, poput ibuprofena ili naproksena, koje smatramo bezopasnima i općenito vrlo sigurnima za nas, može biti prilično štetna za kućne ljubimce", kaže veterinarka Caroline Wilde za Best Life i dodaje da, ako pas slučajno proguta takav lijek, to može uzrokovati gastrointestinalne čireve i oštećenje bubrega, stoga bi trebala odmah kontaktirati svog veterinara. Osim toga, svom psu nikada ne bi smjela dati nikakvu dozu lijeka protiv bolova koju nije propisao veterinar.

shimmer fallback

Otrov za štakore

Ovo je loše i za štakore i za pse, a to potvrđuju i veterinari. "Najčešći neprehrambeni toksin koji vidim da psi pojedu vjerojatno bi bio otrov za štakore. Koriste ga mnogi ljudi i unutra i vani, a osim toga, pas može pojesti otrovanog miša, progutavši tako i sam otrov", kaže veterinarska kirurginja Linda Simon za Best Life.

Otrov za štakore može uzrokovati toksičnost utječući na neurološki sustav ili izazivajući unutarnje krvarenje, objašnjava Simon, a to može dovesti i do smrti. Upozorava da je potrebno i do nekoliko dana da se to dogodi, pa ako posumnjaš da je tvoj pas progutao nešto, što prije otiđi veterinaru.

shimmer fallback

Naftalin

Važno je napomenuti da su kuglice od naftalina vrsta pesticida, a pesticide treba držati podalje od kućnih ljubimaca. "Kuglice sadrže naftalin, koji je toksičan za pse i može uzrokovati oštećenje organa ako se proguta", kaže veterinarka Melissa M. Brock za Best Life. Tvoj pas također može pokazivati znakove gastrointestinalnih smetnji, a ako već koristiš kuglice od naftalina, drži ih u zatvorenoj posudi i što dalje od svog ljubimca.

shimmer fallback

Kapsule s deterdžentom

"Možda misliš da to nije toliko štetno jer je to sapun koji se koristi za čišćenje stvari koje koristimo svakodnevno, ali kapsule s deterdžentom su zapravo jako otrovne za pse. Izgledaju kao poslastica, što je privlačno tvom psu, stoga je važno da ih cijelo vrijeme držiš izvan dohvata", za Best Life kaže veterinar Alex Crow i dodaje da su uobičajeni simptomi trovanja slinjenje, pretjerano lizanje, problemi s disanjem, povraćanje i opći osjećaj uznemirenosti i nelagode.

shimmer fallback

Određene sobne biljke

Postoji nekoliko sobnih biljaka koje su otrovne za pse, a Wilde smatra da ne razumiju svi vlasnici pasa koliko sobne biljke mogu biti opasne. "Neke biljke nisu otrovne, dok druge mogu izazvati ozbiljne štetne učinke, pa čak i smrt", dodaje ona. Ako tvoj pas pojede otrovnu biljku, makni biljku i isperi mu usta vodom. Zatim ga odvedi veterinaru na hitnu, a kako bi spriječila probleme, temeljito istraži svaku biljku prije nego što je uneseš u kuću.

Neke od najčešćih sobnih biljaka koje su otrovne za pse su:

  • bršljan
  • ljiljan
  • većina filodendrona
  • većina dracaena
  • azaleja
  • oleander
  • božićna zvijezda
  • hortenzija
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.