Doživotni prijatelji

Ovo je 10 pasmina idealnih za novopečene vlasnike pasa

Postoji jako puno različitih pasmina i teško je znati kako odabrati pravu, a ove su najbolje za početnike

golden pexels-helena-lopes-2253275.jpeg
Foto: Pexels

Ako razmišljaš o tome da nabaviš psa, no nemaš baš puno iskustva s ovim četveronošcima, prije toga svakako bi bilo dobro da se detaljno informiraš o karakteristikama pojedinih pasmina.

Image
Obožavaju svoje ljude

Privrženi svom čovjeku: Ovi psi spadaju u 5 najodanijih pasmina

Naime, psi su, baš kao i ljudi, različiti. Neke su pasmine prikladnije za početnike, neke nisu. Imaj na umu da, bez obzira na pasminu, svaki pas podrazumijeva i veliku odgovornost. Riječ je živom, aktivnom i osjećajnom biću koje će u narednih 10-15 godina iziskivati tvoje vrijeme i pažnju. Pas nije igračka koju možemo odbaciti kada nam dosadi. Ako nisi spremna u potpunosti mu se posvetiti i udovoljiti svim njegovim potrebama, onda ga radije nemoj uzimati.

S druge strane, ako si svjesna svih odgovornosti koje pas sa sobom nosi i spremna si na doživotno prijateljstvo i bezuvjetnu ljubav, onda sigurno nećeš požaliti zbog te odluke. U nastavku doznaj i koje su pasmine najbolji izbor za početnike i novopečene vlasnike pasa.

Bichon Frisé (Kovrčavi bišon)

Ova popularna francusko-belgijska pasmina u svijetu je vrlo popularna. Zbog svoje guste, kovrčave i pahuljaste bijele dlake podsjeća na mali oblačić pa izgleda zaista neodoljivo. Prosječena težina ovih pasa je oko 4-5 kilograma, a dlaka im može biti dugačka do 10 cm. Pripadnici ove patuljaste pasmine jako su šarmantni i prilično živahni te su idealni za obitelji s djecom. S obzirom na to da su manjeg rasta, idealan su izbor ako živiš u stanu. Dobro se slažu s drugim psima i nisu agresivni. Kovrčavi bišon brzo uči i lako ga je dresirati, a potrebna mu je umjerena razina aktivnosti da bi bio sretan i zdrav. S obzirom na to da ima dugu i gustu dlaku, važno je redovito voditi ga na šišanje. Očekivani životni vijek ove pasmine je otprilike 14 do 15 godina.

Image
Foto: Pexels

Bokser

Ako si u potrazi za malo energičnijom pasminom, bokser je sjajan izbor. Ovi mišićavi psi srednje velikog rasta izuzetno su razigrani te vrlo odani svojoj obitelji. Vole aktivan način života te iziskuju puno vježbe i dresure. Štenci boksera prilično su hiperaktivni pa je vrlo važno ih trenirati, obučiti i socijalizirati. Dobro se slažu s djecom i zaštitnički su nastrojeni prema svojoj obitelji, osobito prema najmlađima. Imaju kratku i oštru dlaku koja se lako održava. Očekivani životni vijek ove pasmine je otprilike 10 do 12 godina.

Image
Foto: Pexels

Cavalier King Charles španijel

Ovaj šarmantni mali španijel sa specifičnom njuškom i elegantnom svilenkastom dlakom idealan je izbor za obitelji s djecom. Riječ je o maloj i nježnoj pasmini. Pripadnici ove pasmine najčešće su jako pažljivi, elegantni i tihi. Potrebna im je umjerena razina aktivnosti da bi bili zdravi, a malo više pažnje treba posvetiti njezi njihove dugačke dlake. Neophodno je redovito četkanje kako se dlake ne bi petljale. Ovi psi u prosjeku žive 12 do 14 godina.

Image
Foto: Pexels

Zlatni retriver

Zlatni retriver među najpopularnijim je obiteljskim pasminama. Retriveri vole djecu, srednje su veličine i imaju malo dulju dlaku. Veseli su, odani, privrženi i energični. Izuzetno su inteligentni i brzo uče te su prilagodljivi pa mogu živjeti i u kući s dvorištem, ali i u stanu. Jako vole učiti i potrebna im je redovita aktivnost kako bi bili u dobrom fizičkom stanju. Što se njege tiče, važno je redovito ih četkati. U prosjeku žive do 12 godina.

Image
Foto: Pexels

Labrador retriver

Zvijezda svih pasmina, labradori su najpopularniji psi srednje velikih pasmina. Dobro se prilagođavaju, obožavaju djecu te su izuzetno odani i privrženi svojim vlasnicima. Aktivni su, razigrani i jako inteligentni. Dobro se slažu sa svima i nisu nimalo agresivni, no iziskuju dosta vježbe i treninga. Vole učiti i daju se jako dobro istrenirati. Uživaju u igranju i trčanju, a njihovo se krzno prilično lako održava. Očekivani životni vijek im je oko 12 godina, no mogu poživjeti i dulje od toga.

Image
Foto: Pexels

Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Nemoj dopustiti da te nježan izgled ove male pasmine zavara. Prepoznatljivi su po dugačkim ušima zbog čega podsjećaju na leptira.  Pripadnici ove preslatke i razigrane pasmine dobro se snalaze u različitim kućanstvima. Vole djecu, ako se prema njima odnose nježno. Izdržljivi su i uživaju u umjereno aktivnom načinu života. Potrebna im je osnovna obuka, vole lajati i prilično su bučni. Odlično se slažu i s drugim kućnim ljubimcima. Lako se dresiraju i zahtijevaju umjerenu njegu.

Image
Foto: Pexels

Pomeranac

Pripadnici ove slatke pasmine izgledom podsjećaju na medvjediće pa su izrazito popularni među obiteljima s malom djecom. Umiljati su, samopouzdani i relativno energični. Jako su mali, a teže najviše do 3,5 kilograma. Imaju gusto i debelo krzno te su uglavnom uvijek dobro raspoloženi i spremni za igru. Dobri su čuvari i vole biti bučni. Ako se pravilno ne treniraju, mogu postati pomalo tvrdoglavi. Potrebna im je umjerena razina aktivnosti, a s obzirom na to da imaju dugačku dlaku, važno ih je redovito četkati. Očekivani životni vijek im je do 16 godina.

Image
Foto: Pexels

Pudl

Izuzetno inteligentne i vesele pudlice obožavaju svoje vlasnike, a iako se često doživljaju kao 'ženskasti psi', prilično su snažni i oštri. Lako se treniraju i vole igru pa im treba puno aktivnosti. Dolaze u nekoliko različitih veličina (toy, mali, srednji i veliki), a njihovu kovrčavu dlaku je potrebno redovito njegovati i održavati. Jedna su od najdugovječnijih pasmina, a uz pravilnu brigu, pudlice mogu živjeti čak do 18 godina.

Image
Foto: Pexels

Jorkširški terijer

Ovi su psi odličan izbor za početnike i za one koji su više skloni manjim pasminama. Obožavaju se maziti i sjediti u krilu. Jako su privrženi svojim vlasnicima prema kojima imaju zaštitnički odnos. Srednje su energični pa im je potrebna umjerena razina fizičke aktivnosti. Ako ih se pravilno ne trenira, mogu biti pomalo tvrdoglavi i glasni. Dlaku jorkširških terijera važno je redovito četkatki i podrezivati. Žive 13 do 16 godina.

Image
Foto: Pexels

Pas mješanac

Za kraj, možda najbolja od svih 'pasmina' – psi mješanci. Ovi jedinstveni psi mogu biti izvrsni suputnici, a ljubav koju će ti pružiti udomljeni pas zaista je posebna i neusporediva s bilo čim drugim. Ako nisi sigurna koju pasminu odabrati, posjeti lokalno sklonište i sigurno ćeš lako pronaći svog novog doživotnog prijatelja. Dresura, redovite šetnje, igra, fizička aktivnost i njega potrebne su svim pasminama pa tako i mješancima.

Image
Foto: Unsplash