NEMAŠ BRIGE

Kako znati da je mačka sretna? Otkrij sve znakove njezine sreće

Mačke vole rutinu i brižne vlasnike. No kako znati da je tvoja mačka sretna? Pa, zapravo ćeš to lako shvatiti – pod uvjetom da poznaješ svog ljubimca

macka.PNG
Foto: Unsplash

Mačke zaista mogu obogatiti naš život. Tu su kad nam treba društvo, uvijek su spreme sklupčati se i uglavnom vole trčkarati. Njihovo predenje pozitivno utječe na ljudsku psihu, a posjedovanje mačke smanjuje stres. Naravno, svaki vlasnik kućnog ljubimca – pa i mačaka – trebao bi dati sve od sebe da bude sretna. Za sreću joj je potreban privržen vlasnik koji će joj se svaki dan posvetiti, odgovarajuća hrana i okolina, četkanje i povremene poslastice.

Image
Velike i prekrasne

Najljepše velike pasmine mačaka koje su i sjajni kućni ljubimci

Iako su obično neovisne, mački je potrebna interakcija s ljudima. Na prvu će neke pasmine mačaka vjerojatno biti rezervirane prema strancima, no zato su najčešće umiljate prema vlasnicima. Naravno, i mi ljudi volimo znati da je naša mačka zadovoljna i sretna. Mačke će to najčešće pokazati suptilnim znakovima i zato treba znati dešifrirati mačje ponašanje i govor tijela. U nastavku saznaj da tvoja mačka pršti od sreće - prema portalu Rover.com

Proizvodi 'sretne zvukove'

Neke su mačke glasnije, a druge tiše stoga je jako važno da svaki vlasnik upozna svog ljubimca. Jedino će tako znati kako se mačka osjeća. Generalno, sretna se mačka glasa. Mijauče ili cvrkuta onda kad uživa u onome što vidi, a i predenje može biti znak da je sretna. Doduše, predenje može biti znak stresa ili uplašenosti i upravo zato je važno poznavati ljubimca.

Image
Foto: Unsplash

Ipak, očiti znak da je sretna jest privržena mačka koja se umiljato glasa dok se druži s ljudima, odnosno kad je kraj vlasnika. Problem nastaje onda kad mačka postane udaljena od vlasnika, kad bježi od tebe ili se skriva. To sugerira da je uplašena ili ljuta. Dakle, ako se tvoja mačka zadovoljno glasa dok je s tobom, želi da je dodiruješ ili traži vrijeme za igru, nemaš brige. Jako je važno da joj posvetiš dovoljno vremena, testiraš kakve su joj igračke super te da vam neko vrijeme u danu bude rezervirano za igru.

Mačku odaje i govor tijela

Razigrano i privrženo ponašanje pokazuje da je mačka zadovoljna, no sreća se vidi i u njenom govoru tijela. Govor tijela sretne mačke uključuje uspravne uši, sporo treptanje, rep koji stoji uspravno ili lagano zamahuje. Osim toga, sretna će mačka rado tražiti pozornost vlasnika, odnosno trljati se o tebe ili lice gurati prema tvojoj ruci. Ona želi biti pored tebe – to je jasan znak da je sve u redu.

Image
Foto: Unsplash

Svaka mačka jede i spava onoliko koliko joj je potrebno pa je potrebno iščitati što joj treba za sreću. Drži li se rutine, to ti pokazuje da je mačka sretna. Obično im za to treba jako malo – mogli bismo i mi nešto naučiti od naših ljubimaca, zar ne?

POGLEDAJ VIDEO: IVI JE PAS POMOGAO