Tako posebne

Šarmantne i veličanstvene: 10 najpopularnijih pasmina mačaka

Od sijamske do perzijske mačke, izdvojile smo neke od najpopularnijih pasmina mačaka koje osvajaju svojim izgledom, ali i osobnošću

pexels-omar-ramadan-9602963.jpg
Foto: Pexels

Uz pse, mačke su na samom vrhu najtraženijih kućnih ljubimaca. Iako slove kao jedne od najsamostalnijih životinja, mačke vole vrijeme provoditi sa svojim vlasnicima i suprotno čestom mišljenju, mogu se osjećati itekako usamljeno ako im se ne pruži dovoljno ljubavi i pažnje.

Image
Kućni ljubimci

7 razloga zašto su mačke dobre za tvoje zdravlje

Osvajaju nas svojim fizičkim karakteristikama poput neodoljive pahuljaste dlake ili velikih plavih očiju, ali vjerojatno najveći razlog zašto ih ljudi diljem svijeta obožavaju je njihova jedinstvena i intrigantna osobnost. Od mirnijih do onih vrckastijih - svaka je posebna na svoj način.

shimmer fallback

Svi će se ljubitelji mačaka složiti da je svaka mačka prekrasna i posebna na svoj način, pa ipak, neke pasmine već su godinama među omiljenima. Od sijamske do perzijske mačke, u nastavku smo izdvojile deset najpopularnijih pasmina mačaka koje osvajaju svojim izgledom, ali i osobnošću.

Sijamska mačka

Sijamska mačka jedna je od najpopularnijih pasmina mačaka koja dolazi iz Tajlanda, točnije iz područja Sijama. Karakteristična je po plavim očima i odličan je kućni ljubimac jer se dobro slaže s djecom, ali i ostalim životinjama u kući. Za razliku od nekih drugih pasmina mačaka, ove mačke zahtijevaju puno pažnje, a kada je ne dobiju, svom će vlasniku jasno dati do znanja da im se treba više posvetiti. Životni vijek im je od 12 do 15 godina.

shimmer fallback

Perzijska mačka

Ova mačka svoje porijeklo vuče iz Irana (tadašnja Perzija) otkud je i dobila ime, a poznata je po dugoj, gustoj dlaci te po odanosti i mirnoći. Za razliku od sijamskih mački, ova mačka ne zahtijeva veliku pažnju, što ih čini sjajnim izborom za kućnog ljubimca ako tražiš umiljatu i samostalnu mačku. Ipak, važno im je redovito češljati dlaku kako ne bi došlo do zapetljavanja dlake. U prosjeku žive od 15 do 20 godina.

shimmer fallback

Maine coon mačka

Maine coon, poznata i kao 'nježni div' je jedna od najvećih čistokrvnih pasmina mačaka. Ima jako gustu dlaku, što joj omogućuje da preživi oštru zimu u američkoj saveznoj državi Maine otkud i dolazi. No, ono što je izdvaja od drugih pasmina mačaka je što se voli igrati u vodi. Također, voli biti okružena ljudima te je vrlo privržena i inteligentna. Životni vijek im je u prosjeku od 12 do 15 godina.

shimmer fallback

Ragdoll mačka

Ova pitoma mačka ime je dobila zbog svog nježnog temperamenta jer se voli maziti i maksimalno je opuštena kad je se podigne i nosi u naručju. Ovoj plavookoj ljepotici pripisuju i osobine psa jer ima tendenciju dočekati ljude na vratima i spavati s vlasnicima u krevetu. Prosječni životni vijek im je od 15 do čak 25 godina.

shimmer fallback

Bengalska mačka

'Pričljiva' mačka divljeg izgleda - bengalska mačka je nevjerojatno razigrana i aktivna, a ono što je čini posebnom je njeno krzno. Njezin jedinstven izgled je rezultat spoja azijske leopard mačke i domaće mačke. Ove mačke koje svoje korijene vuku iz Sjedinjenih Američkih Država zahtijevaju puno pažnje, igre i mentalne aktivnosti, u protivnom mogu lako napraviti štetu u kući. Životni vijek im je 12 do 15 godina.

shimmer fallback

Birmanska mačka

Izgledom slična Perzijskoj i Ragdoll mački, Birmanska mačka za razliku od navedenih nema poddlaku. Karakteristična je po svilenkastoj dlaci i plavim očima, i dolazi iz Francuske. Prosječan životni vijek im je od 15 do 20 godina.

shimmer fallback

Britanska kratkodlaka mačka

Mirna, tolerantna i inteligentna - britanska kratkodlaka mačka jedna je od popularnijih pasmina mačaka koja porijeklo vuče iz Velike Britanije. Karakteristična je po očima prekrasne bakrene ili zlatne boje. Životni vijek joj je u prosjeku od 14 do 20 godina.

shimmer fallback

Američka kratkodlaka mačka

Ova mačka je jako umiljata i neovisna i kao što joj samo ime govori, dolazi iz Sjeverne Amerike te ima kratku dlaku. Veliki je lovac pa ako je isključivo kućna mačka, vlasnici joj svakako trebaju omogućiti puno igre i mentalne stimulacije. Sjajan je kućni ljubimac jer se dobro slaže s djecom. Ako se odlučiš nabaviti ovu nježnu mačku obavezno je opskrbi s igračkama kako bi se mogla zabavljati. U prosjeku živi od 15 do 20 godina.

shimmer fallback

Abesinska mačka

Ova neobična mačka posebnog izgleda potječe iz Etiopije (nekadašnje Abesinije po kojoj je i dobila ime), a vjeruje se i da je živjela na obalama Nila u Egiptu gdje su je štovali kao božanstvo. Znatiželjna i živahna, abesinska mačka slovi i kao nevjerojatno inteligentna pasmina koja obožava čovjekovu pažnju i blizinu. Dolazi u crvenim, smeđim i bež nijansama, a vjerojatno najpoznatija je tzv. boja divljeg zeca. Također vrijedi spomenuti kako ova mačka obožava društvo drugih mačaka i izrazito je aktivna i zaigrana pa je zbog njezine osobnosti često zovu i psom među mačkama. U prosjeku živi od 12 do 15 godina.

shimmer fallback

Sfinks mačka

Ako tražiš mačku koja se ne linja, najpoznatija bezdlaka mačka Sfinks idelan je izbor. Svoj jedinstveni izgled duguje upravo nedostatku dlake, a iako na prvi pogled ne izgleda tako, ova mačka nevjerojatno je umiljata, društvena i aktivna, ali i inteligentna. Potječe iz Kanade, a životni vijek joj je od 15 do 20 godina.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.