Savjeti kako se zagrijati prije vježbanja

Zagrijavanje je neophodno prije svakog treninga pa ako želite postići maksimalne rezultate i izbjeći nepotrebne ozljede evo kako se zagrijati prije vježbanja

Savjeti kako se zagrijati prije vježbanja

Svaki kvalitetan trening, sastoji se od uvodnog, glavnog i završnog dijela izvođenja vježbi. Za uvodni dio morate znati kako se zagrijati prije vježbanja

Ako većinu dana provodite sjedilački a redovito preskačete zagrijavanje i istezanje tako riskirate ozljede hladnih i nepripremljenih mišića
Na duge staze time radite loše svom tijelu. 

Neovisno o cilju treninga za koji ste se odlučili, zagrijavanje prije vježbanja ali i  istezanje nakon njega, saveznici su maksimalno učinkovitog treninga. 

Za rekreacijski trening , zagrijte se najmanje od 5 do 10 minuta.

Kako se zagrijati prije vježbanja - Stojeće vježbe zagrijavanja

U statičnom uspravnom položaju zagrijavajte cijelo tijelo od glave na niže, a broj ponavljanja i tempo izvođenja prilagodite ciljevima treninga. Za početak kružite glavom u obje strane i to po tri puta u pojedinu stranu. 
Podižite ruku iznad glave u liniji ramena pet do osam puta iz kojeg ćete prijeći u kruženje rukama iz ramena četiri puta prema van i četiri puta prema unutra.
Podizanje i spuštanje lopatica s rukama iznad glave u liniji ramena napravite četiri do osam puta kako bi ramena i ruke pripremili za sva opterećenja. 
Bočni otklon s rukama iznad glave u obje strane napravite četiri do osam puta kako bi pripremili i kralježnicu. 
Rotacija tijela oko svoje osi u obje strane radi se barem osam puta, a kruženje kukovima u obje strane tri do pet puta u pojedinu stranu.

Kako se zagrijati prije vježbanja - Zagrijavanje kroz prijenos težine

Ovakvo zagrijavanje radi se kroz prijenos težine sa stopala na stopalo, ponovite najmanje osam puta u kontinuitetu. 
Ono uključuje kruženje ramenima prema natrag, ispružanje ruku sa strane (obje strane), ispružanje ruku prema gore (obje strane), pregib potkoljenica (leg curl) i dupli pregib potkoljenica (leg curl double). 

Svi ovi opisani načini kako se zagrijati prije vježbanja, mogu se izvoditi kao zasebno zagrijavanje koje prethodi glavnom dijelu treninga, ili ih nadopunite dodatnim aerobnim zagrijavanjem niskog intenziteta poput, npr: trčanja, preskakanja vijače ili vožnje bicikla - zavisno o ciljevima treninga.