U mislima smo tamo

Jadran je pun skrivenih uvala. Ovih pet nalazi se na listama najljepših

Ljeto je na vrhuncu, a mnogi još uvijek planiraju bijeg na godišnji odmor. Ako ti nedostaje inspiracije gdje se zaputiti, a na svim si razvikanim mjestima na Jadranu si već bila - ova naša mala lista mogla bi ti biti inspirativna

oleg-gratilo-QiF83cJltnA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

S pravom se Hrvati ponose činjenicom da imaju jedno od najljepših svjetskih mora. Naša razvedena obala, mnogobrojni otoci, savršena čistoća i prozirnost mora te obilje atrakcija uz obalu čine nas zanimljivom destinacijom strancima, a i mi lokalci jedva čekamo svako ljeto kako bismo se uputili na obalu i na barem tjedan do dva uživali u mirisima, zvukovima i okusima mora.

Image
Bali u Hrvatskoj

Hit ljeta: 6 plaža na Jadranu na kojima možeš pronaći ljuljačke u moru

No, s rastom turizma u Hrvatskoj postalo je teško pronaći intimnije, skrivenije uvale za kupanje na kojima nema hordi turista. Srećom, zato smo tu mi da ti otkrijemo njih pet na koje svakako trebaš obratiti pozornost.

U nastavku smo za tebe izdvojile neke od najljepših manje poznatih plaža i uvala Jadrana. Ako ti nedostaje inspiracije tijekom godišnjeg odmora, možda baš na ovoj našoj maloj listi pronađeš ono što ti treba.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za bolove u vratu i leđima

Plaža Šunj

Plaža Šunj smatra se jednom od najljepših jadranskih plaža, a opet, mnogi ju nisu nikada posjetili. Nalazi se na jugoistočnoj strani otoka Lopuda, a do nje je moguće doći pješice, šetnjom kroz gustu borovu šumu ili pak barkom. Ono što je posebno kod ove plaže je to da je pješčana, što je rijetkost na Jadranu. Sam plićak proteže se na stotinu metara od same obale, pa je ova plaža idealna za obitelji s malom djecom, a kako je skrivena od pogleda turista koji idu na razvikanije plaže dubrovačke okolice, omiljena je među lokalcima. Dio plaže je namijenjen nudistima, a postoji i dio za kupanje pasa kao i nekoliko barova i restorana u blizini, pa je zabava i uživanje kroz cijeli dan zagarantirano.

Plaža Žitna

Nedavno se pisalo o tome kako je otok Korčula proglašen jednim od top pet najljepših otoka svijeta, a upravo na tom južnom otoku Lijepe Naše nalazi se i uvala Žitna, skrivena od pogleda, a apsolutno prekrasna. Malena bijela plaža s prirodnim oblutcima ne pruža puno hlada ni prostora za izležavanje, ali je zato sama uvala Žitna beskrajno čista i prozirna, pa je prava uživancija kupati se u njezinim bistrim, tirkiznim vodama. Ova je uvala posebno popularna među nautičarima, pa se ovdje često mogu susresti lijepe jedrilice i jahte, a nije rijetkost naići ni na ljubitelje podvodnog ribolova jer navodno ovo područje obiluje hobotnicama.

Ruskamen

Smještena na omiškoj rivijeri, plaža Ruskamen ima dva dijela - jedan hotelski, a jedan zabačeni, koji je itekako vrijedan otkrivanja. Naime, Ruskamen je mjestašce nedaleko Omiša, a krasi ga dobra povezanost sa Splitom kao i neke od divnih divljih plaža Jadrana. Kamene i šljunčane uvale, duboko, čisto more i pomalo skriveni beach barovi za koje znaju samo lokaci atrakcije su ovog područja. I dok će se mnogi odlučiti za hotelski smještaj u Ruskamenu te će istražiti samo plaže ispred hotela, postoje uz obalu i mnoge šetnice koje te mogu dovesti do prekrasnih skrivenih uvala na kojima možeš uživati u savršenoj intimi i miru.

Plaža Meli

Ovu prekrasnu plažu na otoku Cresu mnogi nazivaju i kvarnerskim Maldivima, a jasno nam je i zašto. Kilometri i kilometri sitnog, finog pijeska, plićak i savršeno tirkizna voda uvale Meli oduševljavaju na prvi pogled. Ova je uvala još prije nekoliko godina bila posve skrivena i za nju su znali tek avanturisti i kamperi, no unazad nekoliko sezona se popularizirala među nautičarima, a zatim i na društvenim mrežama pa ju sada posjećuju gosti iz cijeloga svijeta. Ipak, i dalje je Meli slabo poznata hrvatska plaža do koje se treba neko vrijeme voziti automobilom, a zatim hodati kroz gustu makiju ne bi li se do nje stiglo. Sav trud se ipak isplati, jer njezina prirodna ljepota oduševljava.

Sotorišće

Uvala Sotorišće na malom otoku Silbi u zadarskom arhipelagu po mnogočemu je posebna. Osim što slovi za plažu koja ima najčišće more na Jadranu, nalazi se i na otoku na kojem nema automobila, normalnih cesta ni mnogo turista - pa je prava rajska destinacija za dušu i tijelo. Naime, smještena na Silbi, Sotorišće je plaža koja ima tek jedan beach bar, a većinom ju posjećuju lokalci i domaći turisti koji na otoku imaju svoje vikendice. Stranaca je malo, jer je Silba uvelike još neotkriven otok Hrvatske za čiji se turistički potencijal tek mora čuti. Savršeno tirkizno more, mirna uvala i pogled iz mora na Velebit oduševljavaju kod Sotorišća.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.