Mjesto za dušu

Slap Skakavac: Prirodna ljepotica u srcu Slavonije koju moraš posjetiti

Park prirode Papuk nudi čarobnu ljepotu šume Jankovac u kojoj se nalazi slap visok 35 metara

BeFunky-collage.jpg
Foto: TZ Požeško-slavonska županija/Mirela Pintarić

Svi znamo da živimo u prekrasnoj zemlji u kojoj možemo uživati u čarobnoj prirodi - od morskih plavih vizura, zelenih predjela do ravne i posebne Slavonije. Ova prelijepa regija krije prave prirodne i kulinarske bisere, a nudi i prekrasan mir ravnice.

Image
Dom tisućama bioloških vrsta

Ideja za vikend: Posjeti Kopački rit, močvarnu oazu u srcu Baranje

U tom lijepom Panonskom moru nalazi se i Papuk. Slavonska planina prekrivena šumom i zelenilom u kojoj možemo puno toga istraživati jer Park prirode Papuk pravi je raj u srcu Slavonije. Park prirode Papuk prostire se na površini od 336 km2, a nalazi se na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Ovo je prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom, a njegove ljepote mogu se istraživati po označenim planinarskim ili biciklističkim stazama. A što se sve može pronaći u ovom prekrasnom zelenom moru?

Park šuma Jankovac i slap Skakavac

Posjet Papuku nemoguće je zamisliti bez šetnje po šumi Jankovac, a ovaj nevjerojatan prirodni biser poseban je po svojoj šumi, zvukovima i mirisima. U njoj se nalazi dva jezera, a ovo zeleno bogatstvo moguće je istraživati na biciklu, brdskom ili električnom, a moguće je i iznajmiti kanu i ploviti između bajkovitih prizora.

U ovoj ljepoti šume krije se 35 metara visok slap Skakavac koji je jedinstven u ovoj regiji i oduzima dah. Ljeti osvaja bogatstvom vode, ali mnogi posjetitelji uživaju i u zimskim prizorima ovog slapa kada se pretvara u fantastične ledene skulpture. Slap se nalazi na "Grofovoj poučnoj stazi" na kojoj se još nalazi planinarski dom i dva jezera. Dujina staze iznosi 2,3 kilometra, a posjetitelji prelaze preko drvenih mostića uz table na kojima mogu pročitati sve o prirodnim i kulturno-povijesnim zanimljivostima. Dobila je naziv prema grofu Josipu pl. Jankoviću, čovjeku koji je o prvi shvatio kolika je vrijednost ovog područja.

U Parku prirode nalazi se još nekoliko zanimljivih poučnih staza: Geološka poučna staza Rupnica, Poučna staza Stari hrastovi, Poučna staza Ružica i Botanička poučna staza Turnjak.

No, osim fantastične prirode, veliki i mali na Papuku se mogu zabaviti u Adrenalinskom parku Duboka koji se prostire na oko 4000 m² i ima dva poligona koja se nalaze u šumi. Posebno je zanimljiv zip line, staza za spuštanje niz sajlu. Tu je i Kuća Panonskog mora u kojoj se mogu otkriti tajne prošlosti i vidjeti kako su se nekada ovim krajem šetali nosorozi.

Sve ovo samo je dio ponude koje nudi Panonsko more i prekrasan zeleni otok koji se nalazi u njemu, a jedino što mi moramo je posjetiti ovo prekrasno mjesto.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.