Dom tisućama bioloških vrsta

Ideja za vikend: Posjeti Kopački rit, močvarnu oazu u srcu Baranje

S obzirom na pandemiju, idealno je vrijeme za upoznavanje ljepota Hrvatske. Kontinentalna Hrvatska ima prekrasne prirodne znamenitosti, a jedna od njih je Kopački rit. Močvarna oaza, idealna je za vikend bijeg

profimedia-0393855752.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Vrijeme je da otkriješ ljepote kontinentalne Hrvatske. I dok je Jadran jedan od najpopularnijih destinacija u našoj lijepoj zemlji, kontinentalna Hrvatska često je zanemarena. Jednom kad otkriješ sve čari Kopačkog rita, sigurno ćeš se predomisliti.

Image
Odlična ideja za izlet

Utočište medvjeda Kuterevo - idealna destinacija za sve ljubitelje ovih predivnih životinja

Kopački rit je močvarno područje smješteno u Baranji, a od 1976. zaštićen je kao park prirode. Ime je dobio od dvije mađarske riječi, kapocs, što znači kopča, i ret, livada te simbolizira poveznicu između dvije najveće rijeke tog područja. Ovo je ujedno i najstariji park prirode u Hrvatskoj i obuhvaća preko 17 hektara močvarne prirode te je jedno od najvećih močvarnih predjela Europe. U njemu se smjestilo preko 2000 različitih bioloških vrsta, od njih čak 140 različitih vrsta ptica. Ovisno o godišnjem dobu, krajolik Kopačkog rita potpuno se mijenja, a s njime i vrste ptica koje ga nastanjuju. To znači da ga možeš iznova posjetiti svakih par mjeseci i zateći potpuno drugačiji prizor.

Dva su najpoznatija jezera u parku - Kopačko jezero i Sakadaš koji je ujedno i najniža točka Kopačkog rita. Među jezerima i kroz nepregledne nizine krivudaju mnogi vodeni kanali koji spajaju tokove Drave i Dunava, a u njima se mrijesti velik broj riba. Iako ih možda nećeš moći vidjeti kako bezbrižno plivaju kanalima, ribe poput šarana, štuke, soma i smuđa moći ćeš isprobati u nekom od lokalnih restorana. Riblji specijaliteti glavna su zvijezda baranjske kuhinje. Slatkovodne ribe nisu popularne kao morske, no jednom kada probaš ljuti fiš ili perkelt od soma, zagarantirano će se češće pojaviti na tvoj jelovniku. Uz fiš i perkelt nikako nemoj propustiti i delicije kao što su šaran na rašljama te čvarke od ribe.

Nisu samo močvare i tradicionalni restorani ono što čini Kopački rit zanimljivim. Kako se radi o povijesno važnoj lokaciji, moći ćeš uživati u razgledavanju lokaliteta koje imaju vrlo zanimljive priče, a posebnu pažnju obrati na ladanjsku arhitekturu. Jedan od njih je dvorac u Tikvešu gdje je često lovio i sam Josip Broz Tito. Područje Kopačkog rita bilo je omiljeno mjesto za lov brojnim vladarima prije njega, a posebno su ga voljeli Habsburgovci. Čak je i princ Charles uživao u ljepotama Kopačkog rita prije nekoliko godina.

Na samom ulazu u park nalazi se novosagrađena šetnica na vodi te nekoliko informativnih kutaka gdje možeš saznati sve o baranjskoj prirodi i životinjama koje ju nastanjuju, sve to uz cjelodnevnu pjesmu žaba. Kako se radi o močvarnom području, važno je napomenuti da je Kopački rit ujedno dom i tisućama kukaca koje nitko osim ptica ne voli - komaraca. Komaraca je nešto manje u proljeće i ljeto, a tijekom ljetnih dana svakako ćeš se morati oboružati sredstvima protiv uboda. No iako komarci mogu biti dosadni, sve je to dio iskustva koje svakako preporučujemo da doživiš.

Do parka je lako doći automobilom kojim se možeš voziti uzduž poplavljenog područja. Ako ipak tražiš drugačiji obilazak, u parku prirode nalazi se i turistički brod s kojim možeš ploviti po jezerima, kao i brojni čamci, ali i biciklističke staze. Ako budeš imala sreće, osim na brojne labudove, vrance i čaplje, možda ćeš naići i na zaštićenog orla štekavca koji ponosno pokazuje svoj dvometarski raspon krila.

Pronaći smještaj u blizini samog parka nije teško, a za potpuno doživljaj savjetujemo da odsjedneš na nekom od brojnih obiteljskih gospodarstava. Lokalno stanovništvo poznato je po gostoprimstvu i rado će te ugostiti uz čašicu domaće rakije i zalogaj kobasice i kulena. Ne smijemo zaboraviti niti brojne festivale i događanja koja se odvijaju tijekom ljeta, kao što su dani ribe ili najtecanja u pripremanju najukusnijeg fiša. Sve ovo čini Kopački rit savršenim mjestom za obiteljski izlet koji ćeš do kraja života.