Odlična ideja za vikende

Jesi li čula za krčki Camino? Prehodaj 150 kilometara najsjevernijim jadranskim otokom

Tko kaže da ne možeš hodati sto kilometara pa i više? Ako ne probaš, nećeš ni znati što si u stanju učiniti. Uzmi pod ruku dvije-tri prijateljice i put Krka!

BeFunky-collagennsss.jpg
Foto: Instagram/mountainadventurephoto/krk

Sigurno si čula, a možda i planiraš jedom otići na Camino, put Svetog Jakova, hodočašće dugo oko 800 kilometara (ovisno odakle kreneš jer postoji nekoliko ruta - engleska, portugalska, baskijska…) sa ciljem u Santiagu de Composteli, odnosno katedrali u kojoj počiva sv. Jakov. Po njemu je jedno od najvećih kršćanskih hodočašća i dobilo ime.

Image
Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Camino je posljednjih godina vrlo popularan ne samo među katolicima, već svima koji traže mir, žele upoznati nove ljude i vole hodati. No, dok štediš novac i tražiš suputnike za veliko hodočašće, ti othodaj naš Camino! Oduševila nas je vijest da je i otok Krk odnedavna član mreže Camino putova, drugim riječima - konačno i Hrvatska ima svoj komadić puta prema Santiagu.

Krčki Camino dug je oko 150 kilometara i prolazi prekrasnim otočkim krajolikom, otkrivajući ti prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti ovog ljepotana sjeverog Jadrana. Staza je kružna, prati oblik otoka, odlično označena prepoznatljivim žuto-plavim markacijama.

Za krčki Camino trebala bi izdvojiti sedam dana (planiraš li svaki dan hodati 20-ak kilometara). Put je, shodno tome, podijeljen u sedam dionica - počinje u Krčkoj katedrali, prolazi kroz Porat, Omišalj, Dobrinj, Vrbnik i Bašku, a završava, kako i onaj veliki, u crkvi sv. Jakova, ali ne u Španjolskoj, već u malenom mjestu Korniću koje se nalazi između Punta i Krka. Nakon što othodaš krčki Camino, dobit ćeš pečat i hodočasničku putovnicu koju izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova, a vrijedi u cijeloj Europi.

Naravno, nitko ne kaže da moraš 150 kilometara othodati u komadu. Otiđi vikendima. Svaki vikend "odradi" jednu ili dvije dionice i uživaj u svemu lijepome što će ti pružiti otok Krk, ali i svemu onome što ćeš putem naučiti o sebi.

Krčki Camino nije rezerviran samo za turiste. Jako je lijepo vidjeti da brojni otočani iz vikenda u vikend hodaju Krkom otkrivajući i njega i sebe na sasvim novi način.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.