Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Vrijeme je da s voljenom osobom ili prijateljicom kreneš na čarobnu šetnju Stazom sedam slapova

staza1.JPG
Foto: Instagram mistress_ro

Otkako nas je pandemija prisilno zatvorila u domove mnogi od nas ponovno su otkrili zaboravljenu ljubav prema prirodi. Kako nam svakodnevno druženje u kafićima i druženja s bliskim prijateljicama u domu nisu dio svakodnevice, slobodno vrijeme počele smo provoditi u šetnji prirodom. Nekada smo se rado šetale dalekim destinacijama, no ove godine sve više otkrivamo skrivene dragulje naše zemlje.

Image

Ovog ljeta biramo aktivni odmor u prirodi, pa smo izdvojile nekoliko omiljenih pješačkih staza u Hrvatskoj

Jedan od tih dragulja svakako je Istra. Umjerena klima, prekrasna priroda i bogata gastronomska ponuda čine Istru idealnim mjestom za uživanje. Od malih starih naselja do prekrasnih prirodnih prizora, Istra je uistinu bogata ponudom za turiste. Jedna od takvih lokacija svakako je čarobna Staza sedam slapova.

Ovaj prekrasan put započinje i završava u Buzetu što znači da se radi o kružnoj stazi. Ime je dobila po prekrasnih sedam slapova na koje nailaziš tijekom šetnje duge 15,5 kilometara. Iako se radi o gotovo pet i pol sati šetnje ako ne uračunamo pauze, staza nije zahtjevna i pogodna je za početnike. Prije nego što spakiraš ruksak i kreneš na putovanje, svakako obrati pozornost na obuću koju ćeš nositi jer je teren dosta kamenit.

Osim prekrasnih slapova, putem češ vidjeti mnogo zanimljivosti poput korita rijeka, napuštenih istarskih sela, stara okna rudnika ugljena te maleno izletište Kotli i Napoleonov most. Sva ta mjesta planinarenje će učiniti mnogom dužim jer ćeš jednostavno morati stati i ufotkati ove čarobne prizore pa je za ovaj izlet najbolje izdvojiti cijeli dan.

Iako je cijela staza poprilično prilagođena, postoji nekoliko dijelova na kojima ćeš se za uspinjanje morati poslužiti konopom. Ipak, nemoj da te to obeshrabri jer ćeš uz malo hrabrosti doći do prekrasnih prizora prirode. A ako tražiš mjesto gdje ćeš se odmoriti od ovih avantura, nabolje odredište je izletište Kotli. Radi se o obnovljenom istarskom selu u kojem možeš pronaći nekoliko lokacija za predah. Nikako nemoj preskočiti isprobati istarske specijalitete.

Ako te još nismo uvjerili da se zaputiš na stazu sedam slapova, u nastavku ti donosimo nekoliko prekrasnih prizora koji će te jednostavno ostaviti bez daha. Zato gojzerice na noge, ruksak na leđa i kreni u avanturu.