Image
Foto: www.profimedia.hr
Dvorac Alnwick, Engleska
Foto: www.profimedia.hr

Dvorac Alnwick, Engleska

Smješten u engleskoj grofoviji Northumberland, dvorac Alnwick poslužio je kao kulisa za satove letenja metlom kod Madame Hooch u "Kamenu mudraca". Ovdje to možeš probati i sama, jer je obuka s metlom uključena u ulaznicu. Također možeš vidjeti čarobnjačke predstave ili se pridružiti obilasku s kostimiranim vodičem koji uživa u pričama iza kulisa iz vremena kada je ekipa Harryja Pottera ovdje snimala film. A ako si uz to i obožavateljica serije "Downton Abbey", u ovom dvorcu možeš pogledati izložbu posvećenu seriji, koja uključuje fotografije, kostime i rekvizite iz božićnog specijala koji je ovdje snimljen 2014. godine.

Vijadukt Glenfinnan, Škotska
Foto: www.profimedia.hr

Vijadukt Glenfinnan, Škotska

Ovaj vijadukt, smješten 30 metara iznad zemlje u Škotskoj, snimljen je u nekoliko filmova o Harryju Potteru na putu do škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. I u stvarnom životu možeš putovati kroz ovaj čarobni krajolik baš kao što su to činili Harry i njegovi prijatelji, ukrcavajući se na parni vlak Jacobite koji se koristi kao Hogwarts Express u filmu. Vožnja u ovom parnom vlaku smatra se jednim od najboljih željezničkih putovanja na svijetu i rijetka je avantura koju moraš doživjeti, posebno ako si ljubitelj Harryja Pottera.

Željeznička stanica Goathland, Engleska
Foto: www.profimedia.hr

Željeznička stanica Goathland, Engleska

Svi se sjećamo finalne scene iz prvog filma, kada se Harry, Ron i Hermiona ukrcavaju na vlak, a Harry izgovara onu poznatu rečenicu "Ne idem kući. Ne zapravo" - jer njegov je dom sada Hogwarts. Upravo je ta scena snimljena na željezničkoj stanici Goathland, koja "glumi" željezničku stanicu Hogsmeade, glavnu stanicu za Hogwarts. I ovo mjesto možeš posjetiti, a zanimljivo je da je selo Goathland bilo glavno mjesto radnje poznate britanske sapunice "Heartbeat".

Željeznička stanica King's Cross, London
Foto: www.profimedia.hr

Željeznička stanica King's Cross, London

Hogwarts Express polazi s perona 9 ¾ željezničke stanice King's Cross, koja je zapravo zid između perona 4 i 5. A ako kreneš prema ulazu na peron 9, 10 i 11 na zapadnoj strani stanice, pronaći ćeš kolica koja nestaju u magičnom carstvu kroz zid, iznad kojih piše "Peron 9 ¾". Kako bi što lakše ušla u lik, ovdje postoji trgovina koja prodaje zabavne dodatke, od okruglih naočala kakve je nosio Harry Potter do Hufflepuff gumica za kosu, a vani ćeš vidjeti neogotičku fasadu St Pancrasa, gdje Weasleyjev čarobni Ford Anglia polijeće u "Harryju Potteru i Odaji tajni".

Katedrala Durham, Engleska
Foto: www.profimedia.hr

Katedrala Durham, Engleska

Katedrala Durham poslužila je kao lokacija za nekoliko scena u filmovima o Harryju Potteru - ovdje se nalazila učionica u kojoj je profesorica McGonagall poučavala mlade čarobnjake kako pretvoriti životinje u pehar za vodu, a puno toga snimljeno je i izvan same katedrale, poput scene u prvom filmu gdje Harry pušta svoju sovu da odleti, ili one u drugom filmu, gdje Ron Weasely postaje žrtvom vlastite kletve.

Opatija Lacock, Engleska
Foto: www.profimedia.hr

Opatija Lacock, Engleska

U jednoj od soba opatije Lacock, i to u onoj u kojoj je smješten, divovski kotao, nalazila se učionica Obrana od mračnih sila profesora Quirrella iz prvog filma, dok se sat Napitaka profesora Snapea održavao u Sakristiji. U Kaptolskoj kući opatije Harry je naišao na Ogledalo Erised, koje pokazuje najdublju želju srca, a u prolazima na slici često smo mogli vidjeti učenike Hogwartsa u pauzama između satova.

Loch Eilit, Škotska
Foto: www.profimedia.hr

Loch Eilit, Škotska

Prikazano u "Odaji tajni", "Zatočeniku Azkabana", "Plamenom peharu" i "Darovima smrti", jezero Loch Eilt u zapadnom gorju Škotske korišteno je za vanjske snimke terena Hogwartsa i kao otočna lokacija Dumbledoreova groba. Jezero je dugo 5 km i široko 750 metara, a osim što je bila glavna lokacija snimanja Harryja Pottera, Loch Eilit je korišten i kao mjesto u filmu "Lokalni heroj" iz osamdesetih.

PREKRASNA MJESTA

Čarobne lokacije koje svi ljubitelji Harryja Pottera mogu (i moraju) posjetiti

Ne postoji ta osoba koja je pogledala sve filmove i pročitala sve knjige o Harryju Potteru, a da barem jednom u životu nije poželjela biti dijelom te čarobne priče. No dobra je vijest da se možeš, barem na trenutak, osjećati kao da si i ti dio magičnog svijeta o Harryju Potteru, i to zahvaljujući brojnim lokacijama na kojima su snimljeni popularni filmovi. Od popularnog vijadukta Glenfinnan kojim prolazi Hogwarts Express pa sve do predivnih dvoraca diljem Engleske, ali i nekoliko mjesta u Londonu, sigurne smo da ćeš odmah prepoznati o kojim se filmskim lokacijama radi. Takvih lokacija diljem Ujedinjenog Kraljevstva ima jako puno, a ako te put ikada nanese tamo, ova mjesta u nastavku nikako ne smiješ zaobići.

N.B.