DVA SATA OD ZAGREBA

Jezero Heviz - spektakularna destinacija za zimsko kupanje

Zamisli: vani su temperature ispod nule, a ti plivaš u toplom bazenu. Svuda je para, a iza nje se krije predivan pogled. Jezero Heviz u Mađarskoj nudi upravo takvo spektakularno iskustvo – čak i zimi

profimedia-0220395865.jpg
Foto: Profimedia.hr

Temperature su se spustile ispod ništice i sve manje vremena provodimo na otvorenom. Znamo da možda planiraš odlazak u teme ili toplice jer para, sauna i opuštanje zvuče kao sjajna ideja. No ovaj put predlažemo nešto drugačije, spektakularno tirkizno jezero u kojem se možeš okupati čak i dok su vani minusi. I ne, nećeš se smrznuti jer se njegova temperatura nikad ne spušta ispod 24 Celzijevaca.

Image

6 stvari koje morate napraviti u Budimpešti

Radi se o poznatom mađarskom jezeru Heviz koji se smjestio u istoimenom gradu - u zapadnom dijelu Mađarske, uz austrijsku granicu i na dva sata od Zagreba. Iako gradić ima manje od pet tisuća stanovnika, privlači posjetitelje upravo zbog prirodnog bogatstva, termalnog jezera.

Dakako, grad nudi povijesnu i kulturnu baštinu te turističku ponudu među kojima i saunu. Ipak, mislimo da je ovo jezero najbolje mjesto za opustiti se i riješitI se određenih zdravstvenih tegoba.

Naime, ljekovita voda obiluje kalcijem, sumporom i magnezijem, a tu je i prirodno blato koje pridonosi terapeutskom učinku. Kupanje u Hevizu – čak i zimi – moglo bi dobro utjecati na tvoju kožu, mišiće i zglobove, a posebno ga je vrijedno posjetiti patiš li od reume.

Kondenzirana para koja izgleda tako privlačno zapravo je prirodni inhalator. Pogled na pejzaž u hladnim mjesecima možda nije spektakularan kao u proljeće i ljeto, no zbog svih ovih blagodati i posebnosti jedva ga čekamo posjetiti.

Ne brini oko čistoće vode. Voda neprestano cirkulira i izmijeni se svaka tri dana. Baš zbog cirkuliranja vode, jezero te može izmasirati. I sad jedna zanimljivost: jezero ima čak 38 metara dubine, a datira od prije više od 20 tisuća godina!

Na ulazu bi te trebala dočekati narukvica uz koju stvari možeš spremiti u ormariće, a u jezero se ulazi stubama. Da bi vikend bio potpun, možeš se počastiti wellnessom ili saunom. Može li bolje od toga? Neka ti siječanj bude pravo vrijeme za istraživanje Mađarske. Ova destinacija pun je pogodak za cijelu obitelj!

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA LICE