Aktivan odmor najbolji je odmor

Idealno je doba za vikend planinarski izlet na Kalnik

Rujanske i listopadske temperature savršene su za aktivan odmor u prirodi. Jedan vikend tako iskoristi za istraživanje stare utvrde Kalnik i penjanje po liticama te čudesne lokacije. Garantiramo da nećeš požaliti.

PXL_050921_34461742.jpg
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Izlet na Kalnik odličan je izbor za svakoga tko želi iskusiti nešto novo i neobično. Za razliku od većine drugih planina u Hrvatskom zagorju ili na njegovom rubu, na Kalniku ćeš vidjeti slikovite okomite stijene, a posebno je zanimljivo što se te stijene nalaze na samome rubu prostrane ravnice te se, zahvaljujući tome, s njih pružaju široki i daleki vidici. Kalničke se stijene pružaju poput golemog nazubljenog zida i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda na Kalnik s južne strane, iz smjera Križevaca.

Ovaj prostor Hrvatske naseljen je od prapovijesnih vremena, a sama utvrda Kalnik, koja je najveća atrakcija kraja, prvi puta se spominje 1243. godine, kada Bela IV. uviđa njenu važnost u borbi protiv Tatara. Postoji legenda koja kaže da se sam kralj sklonio na Kalniku sa svojom pratnjom bježeći od Tatara. Kako je lokalno stanovništvo bilo siromašno nisu imali ništa drugo čime bi hranili kralja pa su ga hranili šljivama, stoga su dobili naziv Šljivari. Nakon duge opsade grada Tatari su odustali, a spašeni kralj „Šljivarima“ je dodijelio plemićke titule.

Geografski gledano, Kalničko je prigorje planinski lanac smješten sjeveroistočno od Medvednice, a dijeli dravsko od savskog porječja. Na prigorju se ističe stara utvrda koja je danas tek ruševina, ali i u ovom stanju izgleda impozantno te je zabavan teren za planinare. Zanimljivo za Veliki Kalnik je to što se u njega nije moglo ući kolima već samo pješice, a sam položaj utvrde bio je idealan kako bi se držala kontrola nad cestom kojom se prelazila Kalnička gora. Mnoga istraživanja pokazala su da je točno pored utvrde nekada prolazila rimska cesta koja je spajala mjesta Glogovnicu i Varaždinske Toplice.

Kalnik je specifična „stijena“ koja je nastala na spoju dviju tektonskih ploča od kojih jedna pripada Dinaridima, a druga Alpama, a zbog svoje relativno niske nadmorske visine i ravnice koja ga okružuje, doima se većom nego što zapravo je. Visina stijena varira od 10 do 50 metara te su one idealne za sportsko penjanje, a u okolici samog Starog grada uređeno je nekoliko staza različitih težina. Već dugi niz godina Kalnik privlači planinare na istraživanje i uživanje u prirodi. Tako je ispod same utvrde izgrađen planinarski dom, kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj i od kojeg do vrha vodi deset prekrasnih planinarskih staza. Najzanimljivija od njih svakako je staza „Sedam zubi“ koja od planinarskog doma vodi preko sedam stijena do najvišeg vrha Vranilca. Dužina staze je 500 metara, a za njezino svladavanje bit će ti potrebno 40 minuta. Zbog svojih sedam vrhova staza je veoma atraktivna i s nje se pružaju prekasni pogledi, pa je to idealna trasa i za fotkanje.

Ako si pak zainteresirana za malo avanturizma i neobične zabave, dobro je znati da planinarenje nije jedina sportska aktivnost koja je popularna na području Kalnika. Zapravo je ovdje najzanimljivija atrakcija paragliding. Naime, u blizini najvišeg vrha nalaze se dva poletišta do kojih se može stići asfaltiranom cestom. Sletište se nalazi ispod planine u selu Kalnik na predivnoj zelenoj livadi. Visinska razlika između poletišta i sletišta je 280 metara, što je dovoljno za dugo i zanimljivo letenje kroz kalničko nebo i uživanje u prekrasnim pogledima. Strme stijene u kombinaciji s dobrim vjetrom pružaju višesatno jedrenje i duge prelete,a znalo se dogoditi da su oni manje iskusni završili u Sloveniji i Mađarskoj zbog snažnog vjetra.

Ako si pak ipak više zainteresirana za vikend izlet s obitelji i djecom, ne moraš pakirati sendviče jer planinarski dom nudi odličnu hranu i bogat izbor pića, a ispred njega se nalazi i livada po kojoj najmlađi mogu trčati do mile volje. Zvuči kao idilično mjesto za jednodnevni izlet, zar ne?

Image
Baš kao iz bajke

Evo zašto bi ove jeseni trebala posjetiti dvorac Trakošćan

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.