Dragulj Hrvatske

Dolina Gacke - raj na zemlji koji već ovaj vikend trebaš posjetiti

Kroz Liku samo prolaziš na putu za more? Prava je šteta ako do sada nisi stala i upoznala se s njezinim ljepotama. No, tu pogrešku možeš ispraviti već nadolazeći vikend, izabereš li za odlazak na izlet dolinu Gacke

PXL_170121_31471881.jpg
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Planiraš li iskoristiti ovo prekrasno vrijeme za izlete, posjeti dolinu Gacke koja se smjestila između Velebita i Kapele. Ideš li iz Splita trebat će ti oko dva sata, a dolaziš li iz suprotnog smjera, iz Zagreba, nešto manje. Ova lička ljepotica jedna je od rijetkih rijeka u Europi koja još uvijek pitka, a osim toga posebna je i zbog činjenice da ima više izvora od kojih su najatraktivniji Majerovo Vrilo, Tonković vrilo i Klanac, oko kojih su stari mlinovi ili malenice, kako ih zove lokalno stanovništvo.

Mlinovi su nekada bili centar života u tom kraju, bilo ih je 60-ak, a sjajna je stvar što su neki od njih obnovljeni i ponovno rade, a to znači da s ovog izleta kući možeš donijeti kvalitetno, domaće brašno.

Posjeti Majerovo vrilo u mjestu Sinac gdje će te mlinar Jure Majer naučiti kako se brašno nekada proizvodilo. Ako si za aktivniju vrstu izleta, Gacku upoznaj na biciklu jer uz nju vode staze ili je oplovi u kanuu.

Za ribolovce, sjajna je vijest da je ribolov dozvoljen, a u Gackoj ih čeka poznata lička pastrva. Osim u rijeci, pronaći ćeš ju i na tanjurima brojnih restorana u okolici, koji nude tradicionalnu ličku kuhinju, a čitavu faunu ove treće po duljini ponornice u svijetu, upoznat ćeš u Centru za autohtone ribe i rakove krških voda u Ličkom Lešću.

Ono što možda nisi znala je činjenica da upravo u Lici možeš pojesti jednu od najboljih hrvatskih pizza i to na samom izvoru Gacke u pizzeriji Ruspante. I pizza ima lički touch pa probaj onu s domaćom dimljenom pastrvom.

Image
Najslikovitiji slap Samoborskog gorja

Slap Cerinski vir - zelena oaza Samoborskog gorja savršena za izlet

Voliš li povijest i kulturu u obližnjem Otočcu posjeti Muzej Gacke. Sigurne smo da ćeš se iz Like vratiti puna doživljaja, pod dojmom zbog prekrasne prirode, srdačnih ljudi i sita, jer je teško odoljeti domaćem ličkom škripavcu, pastrvi, ličkom krumpiru, mesu…

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.