Najslikovitiji slap Samoborskog gorja

Slap Cerinski vir - zelena oaza Samoborskog gorja savršena za izlet

Budući da je posebno lijep u proljeće i jesen kada je najbogatiji vodom, sada je idealno vrijeme da posjetiš najslikovitiji slap Samoborskog gorja - Cerinski vir

profimedia-0580163047.jpg
Foto: Profimedia

Cerinski vir s razlogom zovu najslikovitijim slapom Samoborskog gorja. Ovaj vodeni biser kraj Samobora dosta dugo bio je skriven od pogleda, sve dok lokalni planinari nisu na njega slučajno nabasali 1927. godine, po povratku s izleta na Japetić.

Skriven u šumi, do Cerinskog vira vodi prekrasna planinarska staza, a njegov se šum čuje prije nego uopće dođeš do usjekline niz koju se slijeva predivni 10-metarski slap. Budući da je posebno lijep u proljeće i jesen, kad je potok bogat vodom, sada je idealno vrijeme da ga posjetiš.

Do njega vodi prekrasna planinarska staza koja počinje u malom mjestu Smerovišće, u blizini izletišta Dumić, a na oduševljenje mnogih, staza do samog slapa je relativno kratka - oko 30 minuta i lagana za ugodnu šetnju, a gotovo cijelom dužinom je u šumi i dobro je markirana.

Prvi dio staze je širok i vodi do planinarskog doma Cerinski vir, a drugi dio prati potok Javorec te je tamo staza dosta uska. Povratak do početne točke je istim putem, tako da će ti za cijelu stazu trebati oko sat vremena, ali računaj i više budući da ćeš sigurno i nekoliko puta stati, odmoriti i uživati u veličanstvenoj i netaknutoj prirodi.

Jedna od brojnih ljepota ovog prekrasnog slapa svakako je i činjenica da se početak staze nalazi samo 10-ak minuta od Samobora pa ovaj izlet u prirodu možeš kombinirati i s poznatim samoborskim kremšnitama ili s jednim od brojnih restorana i izletišta koji se nalaze u neposrednoj blizini.