Zaigrani psi prepuni energije

Patuljasti šnaucer: Mali pas s velikom osobnošću koji će te odmah osvojiti

Patuljasti šnauceri ubrajaju se među najstarije pasmine na svijetu, a savršeni su obiteljski psi koji se mogu pohvaliti iznimnom inteligencijom i odanošću vlasniku

patuljasti-šnaucer.jpg
Foto: Unsplash

Obožavamo male i razigrane psiće koji su idealni za male prostore i stanove, a kada govorimo o takvim pasminama, ne možemo ne spomenuti preslatkog patuljastog šnaucera. Patuljasti šnauceri energični su psi s velikom osobnošću, a iako njihovo ime govori "patuljasti", u njima zapravo nema ničega patuljastog - tek su malo manji od srednjeg šnaucera, s visinom do 35 centimetara.

Image
Umiljati čupavci

Čuvari nježnog srca: Sedam pasmina idealnih za obitelji s malom djecom

Ova pasmina ubraja se među najstarije pasmine na svijetu, a patuljasti su šnauceri, kao i šnauceri općenito, porijeklom iz Njemačke. Čak se pojavljuju na slikama iz 17. stoljeća, a još u 18. stoljeću ovi su psi bili karakteristični za njemačka seoska imanja te su služili kao čuvari i uništivači štetočina, najviše štakora.

Zanimljivo je i da su šnauceri ime "šnaucer" dobili zahvaljujući svojim brkovima, jer Nijemci za brkove kažu "Schnazuer". Sve o ovoj umiljatoj pasmini, od izgleda do karaktera - pročitaj u natsvaku.

Izgled

Patuljasti su šnauceri različitih boja, od smeđe do sive, a nekako je najpoznatija siva boja koja se najviše održala. Osim toga, karakteriziraju ih ovalne i tamne oči te visoke uši, koje su se nekoć rezale kako bi se spriječilo da ih za njih ugrizu štakori. Ipak, 1987. godine u Njemačkoj je donesen novi standard prema kojem je zabranjeno kupiranje (rezanje) ušiju i repa.

Image
Foto: Unsplash

Šnaucere dijelimo na tri veličine - veliki, srednji i patuljasti. Patuljasti šnauceri mogu narasti do 35 centimetara te težiti između pet i devet kilograma i vrlo su slični srednjim šnaucerima. Anatomija patuljastog šnaucera vrlo je slična anatomiji pinča, samo što šnauceri imaju puno dulju i gušću dlaku, koja zahtijeva i nešto više održavanja.

Briga i njega

Gustu, oštru, ali relativno kratku dlaku patuljastog šnaucera potrebno je kratiti i šišati jer ne otpada, a obavezno je i redovito četkanje. Srećom, održavanje je relativno lako, a preporučuje se i odlazak profesionalcu na temeljit "grooming" barem dva puta godišnje te redovito rezanje noktiju koji im brzo rastu i mogu smetati pri hodu. Osim toga, patuljasti šnauceri idealni su kućni ljubimci jer se ne linjaju puno i nemaju svoj karakterističan miris, što ih čini savršenim ljubimcima za svako kućanstvo, a i otporni su na mnoge bolesti.

Image
Foto: Unsplash

Karakteristike

Patuljasti šnaucer vrlo je energičan za tako malog psa, te je nevjerojatno zaigran i obožava ljude i životinje oko sebe. Obično je vrlo prijateljski raspoložen prema drugim psima, ali kada je u blizini drugih kućnih ljubimaca poput miševa ili zamorca, treba biti na oprezu jer je njegov nagon za lov i dalje prilično jak. Također, patuljasti šnauceri nisu neovisni i uvijek će te svugdje pratiti.

Image
Foto: Unsplash

Ova je pasmina također vrlo inteligentna - patuljasti šnauceri brzo uče pa će ih biti vrlo lako istrenirati. Uključi što više pohvala i poslastica i koristi ih samo pozitivne metode treninga pri treniranju ove pasmine i vrlo ćeš brzo primijetiti rezultate. A kao i sve druge pasmine, i patuljasti šnaucer zahtijeva ranu socijalizaciju, pa je poželjno da ga izložiš različitim situacijama i drugim psima.

Temperament patuljastog šnaucera nešto je življi nego kod velikih pasmina, a vrlo su dobročudni i vole svog vlasnika, a dobri su i prema djeci. Iako imaju nešto izraženije crte samovolje, slušaju svog vlasnika, a osim toga, vrlo su odani i vjerni psi koji obožavaju zajedničke obiteljske aktivnosti.