Oprezni sa strancima

Njemački špic: Mali, energičan i sretan pas koji voli učiti nove stvari

Ova mala pasmina je potomak većih pasa koje su Vikinzi tijekom srednjeg vijeka donijeli iz Skandinavije

profimedia-0476341633.jpg
Foto: Profimedia.hr

Njemački špic je jedna od najstarijih pasmina porijeklom iz Europe. Pažljivi, energični i odani, ovi štenci imaju osobine koje se sviđaju ljudima. Imaju još nekoliko imena kao što su špic, njemački špic Mittelspitz i Deutscher Spitz.

Image
Prekrasan ljubimac

Pametni, aktivni i zaštitnički nastrojeni: Sve što trebaš znati o njemačkim ovčarima

Ovi slatki psi mogu biti sjajno društvo u malim prostorima jer su manje veličine, a jako su veseli. Ako želiš psa koji će uvijek biti veseo i energičan, upozoravati na opasnosti i bezuvjetno voljeti onda je ovo pravi pas za tebe! U nastavku saznaj sve osobine ove pasmine i otkrij zašto su neodoljivi.

Podrijetlo

Ovu pasmina je prvi put spomenuta oko 1450. godine u spisima njemačkog grofa Eberharda Zu Sayna. Hvalio je pasminu kao hrabre zaštitnike kuća i polja. Poznato je da je to jedna od najstarijih pasmina u Njemačkoj i Europi, a u Njemačku i Nizozemsku je došla iz Skandinavije. No, u Njemačkoj su se ovi psi udomaćili, a često su se koristili na farmama kako bi upozoravali na uljeze. Voljeli su sjediti negdje visoko na brdu i čuvati stražu. Također su bili jako popularni u kraljevskoj obitelji i aristokraciji u Engleskoj, njihovu popularnost je potaknuo kralj George I. kada je preuzeo prijestolje. On i supruga imali su nekoliko njemačkih špica.

Image
Foto: Unsplash

Iako su gotovo izumrli u vrijeme Prvog svjetskog rata, ipak su uspjeli opstati i danas su jedna od omiljenih malih pasmina u Europi. U prosjeku teže od 9 do 13 kilograma, ali mogu biti manji ili veći od prosjeka.

Osobnost

Njemački špic je energičan pas koji voli ugoditi obitelji, ali i biti u centru pažnje. Imaju jako puno energije jer potječu od stočarskih pasa i radije bi trčali po dvorištu ili kući nego ostali unutra i mazili se. Budući da su vrlo aktivni, vole igre koje uključuju trčanje i jurnjavu za igračkama.

Image
Foto: Pixabay

Ovi mali psi mogu biti vrlo oprezni prema strancima i glasni su, pa bi mogli lajati na one koje ne poznaju. Njihovo lajanje je vrlo specifično. Također su vrlo inteligentni, ali mogu biti i tvrdoglavi. Često im je potrebna dobra škola i trener jake volje kako bi se osiguralo da su ovi štenci izrasli u poslušne psa. No, ako želiš psa čuvara koji će te upozoriti na svakoga tko se približava vratima, onda ne možeš pronaći boljeg psa. Ovaj pas može živjeti u manjim prostorima, ali mu treba puno trčanja i pažnje.

Zdravlje

Njemački špic je općenito zdrava pasmina, ali od nekih bolesti kao što su progresivna atrofija retine, epilepsija, patelarna luksacija i urušavanje dušnika češće obolijevaju. Vrlo je važno paziti da imaju kvalitetnu prehranu i da redovito idu na veterinarske preglede.

Image
Foto: Pexels

Njega

Njemački špic može biti imati različitu boju dlake uključujući crnu, smeđu, narančastu, sivu i bijelu. No, oni imaju dvostruku dlaku; vanjska dlaka je duga i ravna, a poddlaka je kratka, vunasta i nešto mekša na dodir. Dlaka im je deblja oko prsa i vrata i može izgledati kao volan ili nabor. Ova dvostruka dlaka je toliko pahuljasta da zbog nje izgledaju puno veći nego što zapravo jesu. Budući da imaju tako gustu, pahuljastu dlaku, ovim će psima trebati četkanje nekoliko puta tjedno kako bi se uklonio višak dlake i izbjeglo zapetljavanje. Također će zbog duge dlake puno više uživati u hladnijim mjesecima nego u toplijim, pa se svako treba pripremiti na ovo.

Image
Foto: Pexels

Suživot s drugima

Ovo je vrlo mali pas pa je važno biti na oprezu kada su u blizini mala djeca. Njemački špici više vole biti u blizini odraslih ili starije djece koja se znaju nježno igrati.

Kada su u pitanju drugi kućni ljubimci, njemački špic se može slagati s drugim životnijima ako je atmosfera mirnija, a rana socijalizacija pomoći će da to prođe glatko. Najbolje je da se rano naviknu na druge ljubimce jer ipak najviše uživaju ako su jedine zvijezde u obitelji.

Image
Foto: Pixabay