UŽIVANJE U PRIRODI

Otkrivamo najljepše hrvatske krajolike za bicikliranje koje moraš posjetiti

Osim što ćeš biti fizički aktivna, 'reserirat' ćeš mozak od svakodnevnih obveza i briga te provesti kvalitetno vrijeme s obitelji ili prijateljima

bicikliranje
Foto: Profimedia.hr

Hrvatska je prepuna prekrasnih krajolika iznimno pogodnih za istraživanje biciklom za vrijeme toplih, proljetnih dana. Ako se odlučiš za doživljaj tog izobilja prirodne ljepote, zasigurno nećeš pogriješiti. Iako svi možda za njih ne znaju, opcija ima jako puno, a idealne su destinacije za provesti vikend. Osim što ćeš biti fizički aktivna, "reserirat" ćeš mozak od svakodnevnih obveza i briga te provesti kvalitetno vrijeme s obitelji ili prijateljima.

Image
U blizini Zagreba

Seoski turizam: Pet sjajnih izletišta idealnih za bijeg iz grada

Neki od zadivljujućih krajeva na koje možeš otići s biciklom su: biciklistički najpopularniji poluotok Hrvatske – Istra, šumoviti otoci Kvarnera, gorski prostori Gorskog kotara, povijesna cesta regije Lika – Karlovac, atraktivne planine dinarskog krša te najljepša dalmatinska obala s otocima. Tu je i zlatna ravnica Slavonije te središnja Hrvatska uz urbane biciklističke oaze Zagreba. Da budemo malo precizniji, izdvojit ćemo nekoliko nama najprimamljivijih, pa svakako ovog proljeća istraži neku od lokacija koju ti donosimo u nastavku.

Panonska nizina za početnike

Ako ne voliš dugo biciklirati i samo se želiš opustiti uz laganu vožnju u prirodi, posavska ravnica je savršen izbor za tebe! Isprobaj kružnu stazu "Vinea" koja počinje i završava kod kapele Sv. Ivana u Venju. Dužina staze je oko 12 kilometara, a trebat će ti maksimalno dva sata da je prijeđeš. Ova staza prolazi vinogradima i šumskim putevima, a provest će te i kroz pokoje selo. Ako ti to ne bude dovoljno – na ovom se području presijecaju mnoge biciklističke staze, a možeš ih istražiti uz pomoć interaktivne mobilne aplikacije "Panonia Tour."

Image
Foto: Pixabay

Varaždin i Međimurje

Sjever hrvatske nudi prekrasnu europsku rutu Mura-Drava. Ova staza kreće kod graničnog prijelaza Vič, te je podijeljena na deset zasebnih etapa. Završava u naselju Vularija, deset kilometara od Varaždinskog jezera. Za koju god da se dionicu odlučiš, nećeš pogriješiti!

Od Novog Vinodolskog do Gorskog kotara

Ako si spremna za visinske izazove, kreni s morske obale iz Novog Vinodolskog i pokušaj se uputiti u visine, sve do najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske - Begovog Razdolja. Imat ćeš dovoljno vremena za opuštanje i uživanciju, a očekuje te i predivan pogled! Dužina staze je 45 kilometara, a trebat ćeš izdvojiti četiri do pet sati za svoju biciklističku avanturu!

Biciklistički najpopularniji hrvatski poluotok

Šarmantna Istra itekako je privlačna cjelogodišnja biciklistička destinacija. Izbor ruta za rekreativce, ljubitelje prirode, kulture i gastronomije nudi šest kružnih cestovnih i 12 brdsko biciklističkih ruta. Također, već niz godina nosi prepoznatljiv outdoor brend "Istra Bike" s otprilike 120 biciklističkih ruta na svim tipovima podloge i za sve vrste biciklizma. Biciklom je praktično razgledati i fortifikacijske prstenove Pule i okolice, uključujući Štinjan s najvećom utvrdom "Fort Punta Christo" iz sredine 19. stoljeća. Pula i Medulin imaju sustav javnih bicikala, pa je moguće posjetiti i medulinsku rivijeru sa zaštićenim područjem.

Čari Dalmacije

Splitska regija ima cikloturistički brend "Bike Dalmatia" s mrežnom stranicom www.dalmatia-bike.com. Podijeljena je na šest zona: Splitska rivijera sa Splitom, Omišem i otokom Šoltom, Makarska rivijera, otoci Brač, Hvar i Vis te Dalmatinska zagora s Dugopoljem, Sinjom, Vrlikom i Triljem, koje prate biciklističke karte sa mnogo zanimljivih ruta. Ako kreneš iz zaleđa do okolice grada Vrlike, imaš tri različita moguća cilja: jezero Peruča, Golo Brdo i predivna vrela rijeke Cetine.

Opusti se i uživaj na jugu zemlje

Riječ je o regiji idealnoj za boravak u prirodi i vožnju biciklom, a posebno za uživanje u ljepoti krajolika. Baćinska jezera i dolina Neretve s Metkovićem i vinarska prostranstva poluotoka Pelješca sa stonskim zidinama, ostavit će te bez daha. Ipak, pogled na središte regije i gradsku povijesnu jezgru sa mnoštvom kulturnih znamenitosti, najljepši je s brda Srđ.

Također, tok Korčula ima pet odličnih biciklističkih destinacija: Lumbardu (tri biciklističke rute), Blato (šest ruta), Velu Luku (četiri rute), Smokvicu (četiri rute) i grad Korčulu (tri rute).

Najveći južnodalmatinski otok

Mljet je prekriven gustim šumama koje su kao stvorene za opuštanje. Nacionalnim parkom je Mljet proglašen 1960. godine i od tada svojom ljepotom mami brojne posjetitelje. Dugačak je 37 kilometara, a vožnja otočnom cestom može biti prava avantura jer je Mljet poprilično brežuljkast otok s najvišim vrhom Velji grad od 514 metara. Osim glavne ceste, na otoku postoje kraće asfaltne i makadamske ceste itekako prikladne za vožnju biciklom. Najljepša je i najlakša ona pješačko-biciklistička staza oko Malog i Velikog slanog jezera s pogledom na otočić svete Marije i benediktinski samostan, a moguć je i najam bicikala.

Dobro je znati

U Hrvatskoj postoje razne agencije koje organiziraju cikloturističke ture. Pružaju usluge poput najma bicikala, vodiča, prijevoza prtljage i planiranja ruta kako bi posjetitelji mogli uživati u bicikliranju bez brige o organizaciji.

Prije nego što kreneš na cikloturističku avanturu, svakako se informiraj o dostupnim stazama, sigurnosnim mjerama i prikladnoj opremi te provjeri vremenske uvjete!