Knjiga tjedna

Zastrašujuće napet roman o krivnji, odgovornosti i iskupljenju

Naša knjiga tjedna ovoga puta je sjajan triler 'Prvi dan proljeća', nevjerojatan prvijenac koji ledi krv u žilama i slama srce, britanske autorice Nancy Tucker

prvidanproljeća.png

Chrissie ima osam godina i živi s poremećenom majkom koja joj ne daje jesti. Djevojčica doslovno umire od gladi. Njezin uglavnom odsutni otac nudi joj samo prazna obećanja pa Chrissie pronalazi olakšanje u bjesomučnim divljanjima zbog kojih se osjeća moćnom: krade hranu i mlijeko u školi, slatkiše u trgovini, šefuje i maltretira djecu iz susjedstva. Nevidljiva, nevoljena i zanemarena, u svom divljanju zadavi malenog dječaka iz susjedstva, u očajničkom, nesvjesnom pokušaju da osjeti da postoji i da ima moć. I dok su svi prestravljeni zbog smrti mališana, Chrissie promatra svoju zajednicu i posljedice svoga čina dok policija provodi istragu približavajući se nezamislivoj istini.

Dvadeset godina kasnije s novim imenom i vlastitom kćeri, Chrissie, sada Julia, rehabilitirana je i ponovno se suočava sa svijetom opterećena krivnjom i pitanjem zaslužuje li biti majka nakon onoga što je učinila. Poglavlja se izmjenjuju između dječje i odrasle perspektive, a Tucker stvara gotovo nepodnošljivu napetost u obje vremenske linije dok se policijski krug približava mladoj Chrissie, a prošlost povlači Juliju natrag na mjesto zločina.

RECENZIJE:

»Zastrašujuće napet roman o krivnji, odgovornosti i iskupljenju.« – Kirkus Review

»Ovaj je roman nedvojbeno sjajan triler, ali i priča koja ujedno postavlja velika pitanja.« – Jen Med’s Book Reviews

»Nevjerojatan prvijenac koji ledi krv u žilama i slama srce.« – The Washington Post

»Mračno, šokantno, pametno.« – Paula Hawking

O AUTORICI:

Nancy Tucker diplomirala je eksperimentalnu psihologiju na Sveučilištu Oxford. Trenutno radi u Odjelu za mentalno zdravlje britanske Nacionalne zdravstvene službe. Njezini memoari o vlastitoj borbi s anoreksijom i bulimijom u djetinjstvu, The Time in Between, objavljeni su 2015. godine, a nastavak, That Was When People Started to Worry, tri godine kasnije. Prvi dan proljeća njezino je prvo beletrističko djelo.

Image
Knjiga tjedna

Darujemo knjigu 'Prvi dan proljeća'