Knjiga tjedna

Darujemo knjigu 'Prvi dan proljeća'

Ovaj tjedan možeš osvojiti sjajan triler koji ledi krv u žilama i slama srce, a koji je ujedno i prvo beletrističko djelo britanske autorice Nancy Tucker

Prvidanproljeća

Chrissie ima osam godina i živi s poremećenom majkom koja joj ne daje jesti. Djevojčica doslovno umire od gladi. Njezin uglavnom odsutni otac nudi joj samo prazna obećanja pa Chrissie pronalazi olakšanje u bjesomučnim divljanjima zbog kojih se osjeća moćnom: krade hranu i mlijeko u školi, slatkiše u trgovini, šefuje i maltretira djecu iz susjedstva. Nevidljiva, nevoljena i zanemarena, u svom divljanju zadavi malenog dječaka iz susjedstva, u očajničkom, nesvjesnom pokušaju da osjeti da postoji i da ima moć. I dok su svi prestravljeni zbog smrti mališana, Chrissie promatra svoju zajednicu i posljedice svoga čina dok policija provodi istragu približavajući se nezamislivoj istini.

Dvadeset godina kasnije s novim imenom i vlastitom kćeri, Chrissie, sada Julia, rehabilitirana je i ponovno se suočava sa svijetom opterećena krivnjom i pitanjem zaslužuje li biti majka nakon onoga što je učinila. Poglavlja se izmjenjuju između dječje i odrasle perspektive, a Tucker stvara gotovo nepodnošljivu napetost u obje vremenske linije dok se policijski krug približava mladoj Chrissie, a prošlost povlači Juliju natrag na mjesto zločina.

RECENZIJE:

»Zastrašujuće napet roman o krivnji, odgovornosti i iskupljenju.« – Kirkus Review

»Ovaj je roman nedvojbeno sjajan triler, ali i priča koja ujedno postavlja velika pitanja.« – Jen Med’s Book Reviews

»Nevjerojatan prvijenac koji ledi krv u žilama i slama srce.« – The Washington Post

»Mračno, šokantno, pametno.« – Paula Hawking

O AUTORICI:

Nancy Tucker diplomirala je eksperimentalnu psihologiju na Sveučilištu Oxford. Trenutno radi u Odjelu za mentalno zdravlje britanske Nacionalne zdravstvene službe. Njezini memoari o vlastitoj borbi s anoreksijom i bulimijom u djetinjstvu, The Time in Between, objavljeni su 2015. godine, a nastavak, That Was When People Started to Worry, tri godine kasnije. Prvi dan proljeća njezino je prvo beletrističko djelo.

Prevoditelj: Maja Opačić
Urednik: Ana Silić
Godina izdanja: 2022.

Ovaj sjajan triler može biti tvoj. Sve što trebaš je objasniti zašto ga baš ti zaslužuješ. Je li ova knjiga baš za tebe ili želiš nekoga iznenaditi? Nagrađujemo najkreativniji odgovor!

Prijaviti se možeš do ponedjeljka, 28. studenog u 12h kada objavljujemo dobitnika/cu.

Sretno!

Uskoro ćemo objaviti dobitnice