Ogledalo duše

Zelene, smeđe ili plave: Što tvoja boja očiju govori o tebi?

Kaže se da se u očima čita nečije raspoloženje, stanje uma i duše, no znaš li koje se još karakteristike pridaju osobama ovisno o tome koju boju očiju imaju? Sve saznaj u nastavku.

alex-iby-zhnKlABmTP0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Izreka da su oči „naši prozori u svijet“ može se nadopuniti i drugom izrekom da su „oči ogledalo duše“. Boja očiju kod svakog ljudskog bića ovisi o njegovoj genetskoj predispoziciji tj. o boji očiju koju imaju njegovi ili njezini roditelji, te njihove bake i djedovi kao i raspodjela njegovog pigmenta. Boju očiju određuje količina melanina u šarenici oka te raspodjela pigmenta tog istog melanina. Melanin proizvode melanociti u spomenutoj šarenici. U svim bojama očiju, pigmentni epitel šarenice sadrži crni pigment (melanin).

Image
Ljubavni vodič

Razmišljaju srcem: Ova 4 horoskopska znaka se često zaljube u krivu osobu

No osim što daje cjelokupan dojam licu osobe, kaže se i da boja očiju određuje karakter pojedine osobe i njezinu osobnost. Mi smo se danas odlučile pozabaviti upravo tom temom. Dakle, što znači za tvoj karakter ako imaš medene, zelene, plave ili tamne oči?

Pogledaj video: Kako biti sretan?

Tamne oči

Najčešća boja očiju na svijetu je smeđa boja, koju ima više od 55% stanovništva na svijetu. Smeđa boja očiju varira od svjetlo smeđih (oči boje lješnjaka) do vrlo tamno smeđih koje se nalaze na granici sa crnom bojom – iako crna boja očiju kao takva ne postoji.

Za osobe sa svijetlo smeđim (boja lješnjaka) očima kaže se da su vrlo hrabre i spremne na mnoge životne izazove. Iako su često vrlo privlačne, osobe s tom bojom očiju znaju biti lijene i nagle naravi. Tek 12% ljudi na svijetu ima takvu boju očiju. Također, boja ovakvih očiju može varirati ovisno o tome da li su izložene dnevnom ili umjetnom svjetlu, pa takve oči mogu poprimiti bakrene, zelene i pak tamnije smeđe tonove.

Osobe koje pak imaju tamnije nijanse smeđe boje očiju posjeduju visoku razinu empatije, po prirodi su vrlo uporne, vrlo neovisne i u njih se može pouzdati u mnogim životnim situacijama. Omiljene su u društvu i iznimno otvorene, više inkliniraju duhovnosti, a manje materijalizmu. Mane su im veliki ego ponekada popraćen visokom razinom taštine. Vrlo često utjelovljuju snagu u društvu i imaju razvijenu kreativnost.

Image
Foto: Unsplash

Zelene oči

Zelenu boju očiju ima oko 18% svjetskog stanovništva, što je značajno više nego osoba sa plavim očima. Osobe zelenih očiju su vrlo karizmatične i posjeduju visoku razinu inovativnosti. Kao i osobe sa plavim očima, zelenooke se osobe poistovjećuje sa mladošću i zdravljem. Takve su osobe sklone avanturističkom načinu života i općenito ih se povezuje sa hedonizmom. Rijetko su sami i uglavnom su okruženi većim društvom koje privlače. Mane su im tvrdoglavost, sklonost manipulaciji i ljubomora.

Image
Foto: Unsplash

Plave oči

Hladne boje, plava i zelena boja očiju, rjeđe su nego tople boje. Tako plavu boju očiju, koja kao takva izvire iz genetske varijacije tj. genetski recesivnih osobina te koja je rezultat smanjene količine pigmenta u oku, ima svega 8% ljudi. Plava boja očiju je zapravo raspršenje svjetlosti koju odbija šarenica. Kaže se da su osobe sa takvom bojom očiju vrlo energične, da zrače posebnom energijom koja se poistovjećuje sa električnim nabojem. Diče se visokom razinom razboritosti, manje se vode osjećajima, a više razumom. Mane su im netaktičnost i brzopletost.

Image

Medene oči

Osoba koje posjeduju jantarnu ili medenu boju očiju ima svega 2% svjetske populacije. Takvo oko ima manje pigmenta od smeđeg oka, ali zato posjeduje žućkaste i bakrene odsjaje. Takvi su preljevi boja u oku posljedica pigmenta lipokroma. Osim što su hiperaktivni, imaju vrlo nagao temperament i sve rade sa puno strasti. Kompetitivni su, ali i netrpeljivi i često konfliktni.

Image
Foto: Unsplash