Kako se zagrijati prije trčanja

Zagrijavanje je neophodno prije svakog trčanja pa ako želite postići maksimalne rezultate i izbjeći nepotrebne ozljede evo kako se zagrijati prije trčanja

Kako se zagrijati prije trčanja

Svaki kvalitetan trening, pa tako i trčanje. sastoji se od uvodnog, glavnog i završnog dijela izvođenja vježbi. Za uvodni dio morate znati kako se zagrijati prije trčanja

Ako redovito preskačete zagrijavanje i istezanje tako riskirate ozljede hladnih i nepripremljenih mišića i na duge staze time radite loše svom tijelu. 

Zagrijavanje prije trčanja ali i  istezanje nakon njega, saveznici su maksimalno učinkovitog treninga. 

Za rekreacijski trening ili trčanje zagrijte se najmanje od 5 do 10 minuta.

Kako se zagrijati prije trčanja - Stojeće vježbe zagrijavanja

U statičnom uspravnom položaju zagrijavajte cijelo tijelo od glave na niže, a broj ponavljanja i tempo izvođenja prilagodite ciljevima treninga. Za početak kružite glavom u obje strane i to po tri puta u pojedinu stranu. 
Podižite ruku iznad glave u liniji ramena pet do osam puta iz kojeg ćete prijeći u kruženje rukama iz ramena četiri puta prema van i četiri puta prema unutra.

Podizanje i spuštanje lopatica s rukama iznad glave u liniji ramena napravite četiri do osam puta kako bi ramena i ruke pripremili za sva opterećenja. 

Bočni otklon s rukama iznad glave u obje strane napravite četiri do osam puta kako bi pripremili i kralježnicu. 

Rotacija tijela oko svoje osi u obje strane radi se barem osam puta, a kruženje kukovima u obje strane tri do pet puta u pojedinu stranu.

Kako se zagrijati prije trčanja - Zagrijavanje kroz prijenos težine

Ovakvo zagrijavanje radi se kroz prijenos težine sa stopala na stopalo, ponovite najmanje osam puta u kontinuitetu. 
Ono uključuje kruženje ramenima prema natrag, ispružanje ruku sa strane (obje strane), ispružanje ruku prema gore (obje strane), pregib potkoljenica (leg curl) i dupli pregib potkoljenica (leg curl double). 

Svi ovi opisani načini kako se zagrijati prije trčanja, mogu se izvoditi kao zasebno zagrijavanje.