Blagdanski specijaliteti

Jesi li ikad probala eggnog - američki liker od jaja?

Ovih blagdana sve je drugačije, pa zašto ne bi isprobala i nešto drugačije blagdanske tradicije

eggnogggyyy.jpg

Drugačiji napitak za malo drugačiji kraj godine

Sigurno si barem jednom u nekom božićnom američkom filmu vidjela da glavni glumci oko jelke nazdravljaju s eggnogom i pomislila o kakvom se to piću radi. Možda si i potražila što je to i vidjela da se zapravo radi o likeru od jaja, no to na prvu i ne zvuči najprimamljivije.

Image
Prhki keksi koje obožavamo

Kokos kiflice: Božićni klasik koji se topi u ustima

Isto tako se i meni činilo godinama dok nisam slučajno naišla na video u kojem su svi koraci pripreme ovog neobičnog napitka objašnjeni. Jednom kada sam vidjela što sve ide u eggnog odmah mi je izgledao primamljivije. Ove sam ga godine odlučila probati napraviti i sama.

Okusom je liker od jaja zapravo najsličniji otopljenom sladoledu od vanilije. Vrlo je kremast i sladak, ali ima ukusnu aromu viskija. Čini mi se i da je vrlo varljiv jer se lako pije, a ipak ima dosta alkohola. Moj savjet je da ga piješ u umjerenim količinama kako ne bi završila u jednom od onih smiješnih YouTube videa u kojima pijani član obitelji radi show.

Eggnog kod nas i nije nešto poznat napitak, dok se u Americi i Kanadi tradicionalno pije tijekom blagdanskih dana. Porijeklo mu nije američko nego britansko, a nekada su ga pili samo vladari i ostali bogati dvorjani jer su namirnice za pripremu bile vrlo skupe. U stranim supermarketima može se kupiti i gotov eggnog dok ga u našim trgovinama nisam baš često viđala.

Osim što se pije sam, liker od jaja je i odličan dodatak jutarnjoj kavi, a ako baš ne želiš piti alkohol od ranog jutra, jednostavno kod pripreme preskoči viski. Za pripremu likera od jaja ti je potrebno:

  • 6 velikih žumanjaka
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 2 šalice mlijeka
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 mahuna vanilije
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica viskija ili ruma

Postupak:

  1. Pomoću miksera u posudi izradi žumanjke i šećer.
  2. U lonac stavi mlijeko, slatko vrhnje, sol i muškatni oraščić te sadržaj mahune vanilije i sve zajedno zagrij do laganog vrenja.
  3. U mješavinu jaja i šećera dodaj jedu žlicu smjese mlijeka uz žustro miješanje. Postupak ponovi nekoliko puta.
  4. Jednom kada si dodala više od pola mlijeka u jaja, smjesu prebaci nazad u lonac s mlijekom i vrati na štednjak.
  5. Smjesu na laganoj vatri miješaj pjenjačom dok ne dobije malo gušću konzistenciju. Kako se bude hladila, smjesa će postati još gušća.
  6. Kada dođe do željene gustoće, smjesu prebaci u staklenu zdjelu i u nju dodaj viski ili rum te umiješaj pjenjačom. Posudu prekrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku dok se liker ne ohladi.
  7. Jednom kada je hladan, posluži ga u čaši s malo šlaga i prstohvatom cimeta.

Priprema likera od jaja zapravo je vrlo jednostavna, a okus će te sigurno iznenaditi. Ako misliš da je liker malo previše gust, samo dodaj još mlijeka ili ako si posebno raspoložena, alkohola kako bi ga razrijedila.

Uživaj u ovim posebnim blagdanima i posebnom napitku jer ćeš ih zasigurno pamtiti do kraja života.