Drugačiji napitak za malo drugačiji kraj godine
Sigurno si barem jednom u nekom božićnom američkom filmu vidjela da glavni glumci oko jelke nazdravljaju s eggnogom i pomislila o kakvom se to piću radi. Možda si i potražila što je to i vidjela da se zapravo radi o likeru od jaja, no to na prvu i ne zvuči najprimamljivije.
Isto tako se i meni činilo godinama dok nisam slučajno naišla na video u kojem su svi koraci pripreme ovog neobičnog napitka objašnjeni. Jednom kada sam vidjela što sve ide u eggnog odmah mi je izgledao primamljivije. Ove sam ga godine odlučila probati napraviti i sama.
Okusom je liker od jaja zapravo najsličniji otopljenom sladoledu od vanilije. Vrlo je kremast i sladak, ali ima ukusnu aromu viskija. Čini mi se i da je vrlo varljiv jer se lako pije, a ipak ima dosta alkohola. Moj savjet je da ga piješ u umjerenim količinama kako ne bi završila u jednom od onih smiješnih YouTube videa u kojima pijani član obitelji radi show.
Eggnog kod nas i nije nešto poznat napitak, dok se u Americi i Kanadi tradicionalno pije tijekom blagdanskih dana. Porijeklo mu nije američko nego britansko, a nekada su ga pili samo vladari i ostali bogati dvorjani jer su namirnice za pripremu bile vrlo skupe. U stranim supermarketima može se kupiti i gotov eggnog dok ga u našim trgovinama nisam baš često viđala.
Osim što se pije sam, liker od jaja je i odličan dodatak jutarnjoj kavi, a ako baš ne želiš piti alkohol od ranog jutra, jednostavno kod pripreme preskoči viski. Za pripremu likera od jaja ti je potrebno:
- 6 velikih žumanjaka
- 1/2 šalice šećera
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 2 šalice mlijeka
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 mahuna vanilije
- Prstohvat soli
- 1 šalica viskija ili ruma
Postupak:
- Pomoću miksera u posudi izradi žumanjke i šećer.
- U lonac stavi mlijeko, slatko vrhnje, sol i muškatni oraščić te sadržaj mahune vanilije i sve zajedno zagrij do laganog vrenja.
- U mješavinu jaja i šećera dodaj jedu žlicu smjese mlijeka uz žustro miješanje. Postupak ponovi nekoliko puta.
- Jednom kada si dodala više od pola mlijeka u jaja, smjesu prebaci nazad u lonac s mlijekom i vrati na štednjak.
- Smjesu na laganoj vatri miješaj pjenjačom dok ne dobije malo gušću konzistenciju. Kako se bude hladila, smjesa će postati još gušća.
- Kada dođe do željene gustoće, smjesu prebaci u staklenu zdjelu i u nju dodaj viski ili rum te umiješaj pjenjačom. Posudu prekrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku dok se liker ne ohladi.
- Jednom kada je hladan, posluži ga u čaši s malo šlaga i prstohvatom cimeta.
Priprema likera od jaja zapravo je vrlo jednostavna, a okus će te sigurno iznenaditi. Ako misliš da je liker malo previše gust, samo dodaj još mlijeka ili ako si posebno raspoložena, alkohola kako bi ga razrijedila.
Uživaj u ovim posebnim blagdanima i posebnom napitku jer ćeš ih zasigurno pamtiti do kraja života.