

Kad ljetne vrućine dosegnu vrhunac, naša želja za teškim i kompliciranim jelima naglo opada. U potrazi smo za nečim laganim, osvježavajućim i brzim, a upravo tu na scenu stupa kus kus – savršena baza za bezbrojne varijacije hranjivih salata. Iako ga mnogi smatraju žitaricom, kus kus je zapravo tjestenina napravljena od durum pšenice, tradicionalna za kuhinju sjeverne Afrike. Njegov neutralan okus i spužvasta tekstura idealni su za upijanje aroma umaka i sokova povrća, dok ga munjevita priprema čini junakom svake kuhinje.
Postoje dvije glavne vrste koje ćete susresti: marokanski kus kus, sitnih zrnaca koja se kuhaju u svega pet minuta, te izraelski ili biserni kus kus, s većim, žvakastim zrncima sličnim tjestenini. Za salate koje donosimo, držat ćemo se brze marokanske inačice.
Kako pripremiti savršeni kus kus za salatu
Tajna savršene salate od kus kusa leži u teksturi. Cilj je dobiti rahla, lagana zrnca, a ne ljepljivu i gnjecavu masu. Ključ je u pravilnom omjeru vode i tehnici. Za salate koristite omjer 1:1, odnosno jednu šalicu tekućine na jednu šalicu suhog kus kusa. To će rezultirati sušom teksturom, idealnom za upijanje dresinga. Nakon što kus kus prelijete kipućom vodom i ostavite da odstoji poklopljen pet minuta, obavezno ga razrahlite vilicom, a ne žlicom. Najvažniji korak je pustiti ga da se potpuno ohladi prije miješanja s ostalim sastojcima i dresingom. Tako ćete spriječiti da postane vlažan i sačuvati njegovu predivnu teksturu.
Ružičasta ljetna salata s ciklom i feta sirom
Ova salata nije samo gozba za nepce, već i za oči. Zahvaljujući cikli, kus kus poprima predivnu ružičastu boju koja će oduševiti sve za stolom. Zemljani okus cikle savršeno se spaja sa slanim sirom i hrskavim orasima.
Sastojci:
- 1 šalica kus kusa
- 1 šalica kipuće vode ili povrtnog temeljca
- 2-3 manje kuhane cikle
- 1 manji krastavac (poput salatnog)
- 1/3 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
- 1 konzerva slanutka (cca 400g), ispranog i ocijeđenog
- 1/2 šalice tostiranih oraha
- 100 g feta sira
- Za dresing: 1/3 šalice maslinovog ulja, sok 1 limuna, 3 žlice svježeg kopra, 1 žličica dijon senfa, 1 žličica meda, sol i papar
Priprema:
Kuhanu ciklu narežite na kockice. Pripremite kus kus prema uputama – prelijte ga kipućom vodom, poklopite i ostavite 5 minuta. Odmah nakon toga, dok je još topao, dodajte kockice cikle i dobro promiješajte vilicom. Vidjet ćete kako kus kus postupno upija boju i postaje ružičast. Prebacite ga u veliku zdjelu i pustite da se potpuno ohladi. Ohlađenom kus kusu dodajte na kockice narezan krastavac, crveni luk, slanutak i grubo sjeckane tostirane orahe. U maloj staklenci ili zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing i energično protresite ili umutite. Prelijte salatu s dovoljno dresinga da bude sočna, ali ne i mokra. Posolite i popaprite po ukusu, a neposredno prije posluživanja umiješajte izmrvljeni feta sir.
Klasična mediteranska salata s kus kusom
Ovo je recept koji nikad ne izlazi iz mode. Kombinacija svježeg povrća, slanih maslina i kremastog sira esencija je mediteranskog ljeta u zdjeli. Idealna je kao samostalan lagani obrok ili kao prilog uz ribu ili piletinu s roštilja.
Sastojci:
- 1 šalica kus kusa
- 1 šalica kipuće vode ili povrtnog temeljca
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 veći krastavac, narezan na kockice
- 1/2 šalice nasjeckanih Kalamata maslina
- 1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
- 1 konzerva slanutka, ispranog
- 100 g feta sira
- Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
- Za dresing: 1/2 šalice maslinovog ulja, 4 žlice crvenog vinskog octa, sok 1/2 limuna, 1 režanj češnjaka (protisnut), 1 žličica sušenog origana, sol i papar
Priprema:
Pripremite kus kus i ostavite ga da se ohladi, povremeno ga rahleći vilicom. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte ohlađeni kus kus s prepolovljenim rajčicama, kockicama krastavca, maslinama, crvenim lukom, slanutkom i svježim peršinom. U posebnoj posudi pripremite dresing miješajući maslinovo ulje, ocat, limunov sok, češnjak, origano, sol i papar. Prelijte dresing preko salate i nježno sve promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Na kraju, po vrhu izmrvite feta sir i poslužite. Salata je još bolja ako odstoji barem pola sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi.
Neodoljive varijacije
Ljepota kus kus salata leži u njihovoj prilagodljivosti. Nemojte se bojati eksperimentirati!
- Dodajte proteine: Grilana piletina, kozice ili komadići lososa pretvorit će ovu salatu u kompletan obrok.
- Budite kreativni s povrćem: Ubacite svježi kukuruz, sitno sjeckanu papriku, špinat ili rukolu.
- Promijenite orašaste plodove: Umjesto oraha, probajte s tostiranim bademima, pistacijama ili pinjolima.
- Isprobajte drugo bilje: Svježa menta ili bosiljak dat će salati potpuno novu dimenziju.
- Veganska verzija: Jednostavno izostavite feta sir i umjesto njega dodajte kockice zrelog avokada za kremoznost.
S jednostavnom pripremom i bezbrojnim mogućnostima, kus kus salata s pravom zaslužuje titulu kraljice ljetnih obroka.