Postoje ona jutra kada prekasno ustanemo pa nemamo vremena doručkovati, kao i ona "lijena" jutra kada baš i nemamo volje raditi obilan doručak, već radije putem popijemo kavu ili svratimo do obližnje pekare.
Za takva jutra savršeni su unaprijed pripremljeni proteinski muffini s jajima ili pečeni mini omleti, zdrava verzija popularnih muffina, koja će te pripremiti za dan. Možeš ih napraviti nekoliko i zamrznuti za dane kada nemaš vremena za svoju uobičajenu jutarnju kavu i zdjelu zobenih pahuljica, a možeš ih i poslužiti s voćnom salatom za jednostavan vikend doručak. Saznale smo i recept za ova zdrave muffine.
Sastojci
- 3 kriške narezane slanine
- 250 g narezane brokule
- 4 komada mladog luka narezanog na kriške
- 8 velikih jaja
- 100 g mljevenog sira (cheddar ili neki drugi po izboru)
- 120 ml mlijeka
- pola žličice soli
- pola žličice mljevenog papra
Koraci
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva te namasti posudu za muffine.
- Slaninu ispeci u velikoj tavi na umjerenoj vatri dok ne postane hrskava, 4 do 5 minuta. Izvadi ju na tanjur, a masnoću od slanine ostavi u tavi. Dodaj brokulu i mladi luk te nastavi peći, miješajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Makni s vatre i pusti da se hladi 5 minuta.
- U međuvremenu umuti jaja, sir, mlijeko, sol i papar u veću posudu. U smjesu umiješaj slaninu i brokulu, a zatim ju podijeli prema kalupima za muffine.
- Peci dok muffini ne budu čvrsti na dodir, 25 do 30 minuta. Ostavi da odstoje 5 minuta prije nego ih izvadiš iz kalupa
- Svaki od muffina pojedinačno zamotaj u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku do 3 dana ili zamrzni mjesec dana. Za ponovno zagrijavanje ukloni plastičnu foliju, a svoje mini omlete stavi u mikrovalnu pećnicu i zagrij na 20 do 30 sekundi.