Borba za volanom

Sad je i službeno: Žene su bolje vozačice od muškaraca

Zanimljivo istraživanje je pokazalo da će muškarci čak četiri puta češće napraviti prekršaj u prometu, ali i da su žene bolje od muškaraca u svakom segmentu vožnje automobilom

profimedia-0098866019.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi znamo kako muškarci vole misliti i naglašavati da su bolji vozači od žena. One su "spore, nesigurne, loše reagiraju, ne znaju ništa o automobilima, ne znaju se parkirati, itd.", ove su samo neke od primjedbi koje je čula svaka žena. Bez obzira vozi li muškarac dobro ili ne, on je uvijek uvjeren da je bolji od bilo koje žene. Zanimljivo je da se ponašaju kao da su se rodili sa znanjem vožnje, a ne da je to vještina koju su, kao i žene, svladali u nekom trenutku svog života.

Image
Zvijezde za volanom

Jesi li rođena vozačica ili ipak ne? Ovo su najbolji i najgori vozači horoskopa

No interesantno istraživanje iz Velike Britanije pokazuje nešto potpuno suprotno - žene su bolje u svakom segmentu voženje. Studija objavljena u Injury Prevention otkrila je da ženama treba nešto više vremena da nauče voziti, ali da naprave manje prometnih prekršaja. Također, daleko je manja vjerojatnost da će biti uključene u nesreću i napraviti puno manje štete osiguravajućim društvima. Podaci su također pokazali da muškarci imaju gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će napraviti prometni prekršaj nego žene. Na primjer, u Engleskoj i Walesu je više od pola milijuna vozača tijekom 2017. godine izašlo pred sud, a čak 79 posto su bili muškarci. Uz to, muškarci puno češće voze pod utjecajem alkohola.

Image

Fizički snažniji spol napravi više prekršaja zbog prebrze vožnje, ali ima i neke loše navike. Puno manje koriste pokazivač smjera. No istraživanje je pokazalo da žene puno sporije stignu na odredište i da im dulje treba da polože vozački ispit. Ovo su najnoviji podaci, a već su se ranije radila različita istraživanja koja pokazuju da se žene bolje vozačice, a u nastavku pročitaj o čemu se radi:

Muškarci misle da posjeduju cestu

Prema studiji o prometu iz New Yorka, muškarci se ponašaju kao da su ceste njihovo vlasništvo. No za ovo i nisu potrebne posebne studije jer svaka žena koja se vozila u automobilu s muškarcem zna da se oni tako osjećaju. Često agresivno ponašanje u vožnji upravo dolazi iz ovog uvjerenja da je cesta "njihova". Ženama je puno ugodnija ideja da ceste dijele s drugim sudionicima prometa i nemaju toliku potrebu za "posjedovanjem teritorija".

Image
Foto: Unsplash

Manje nesreća s pješacima

Njujorška studija o prometu također je pokazala da su 80 posto težih prometnih nesreća s pješacima izazvane zbog mušakih vozača. Istraživači vjeruju da je to zbog majčinskog instinkata koje žene posjeduju, a na sličan način se ponašaju u prometu. Većina ljudi će se složiti da je kod žena izražena brižnost, a zbog te osobine su i puno pažljivije vozačice.

Image
Foto: Unsplash

Žene su dulje fokusirane

Za kvalitetnu vožnju jedna od najvažnijih je fokusiranost. Ne smiju se pisati poruke ili gledati negdje okolo, cesta i događanja na njoj su najvažnija. I zbog toga je fokusiranost jako važna, a studija sa Sveučilišta Bradford pokazala je da su žene pažljivije nego muškarci zbog estrogena. Iako postoje mnogi stereotipi o ženskoj vožnji dokazano je da se žene mogu puno bolje (i dulje) fokusirati.

Image
Foto: Unsplash

Žene bolje poznaju pravila

Prema istoj studiji, žene puno bolje uče pravila nego muškarci. Zbog toga vjerojatno sudjeluju u puno manjem broju nesreća nego muškarci. Činjenica da žene puno lakše uče pravila omogućava im da postanu bolji i sigurniji vozači.

Image
Foto: Unsplash