Čestitaj im!

Maštovite i iskrene: Sretan imendan Nikama i Nikolinama!

Kao što cijeli svijet zna, danas slavimo svetog Nikolu te sve žene koje nose imena Nika ili Nikolina. Znaš li kakve ih osobine krase?

Značenje imena Nikolina i Nina

Sveti Nikola je dan koji se obilježava 6. prosinca diljem svijeta, a najviše mu se vesele djeca. Čizmice se lašte večer prije, a u jutro pronalaze pune šiba, bombona i ostalih sitnih poklončića. No, osim što na današnji dan obilježavamo muškarce imena Nikola i legendu o svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca i djece, imendan je i svim ženama koje nose ime Nika ili Nikolina. Ove ženske izvedenice iz imena Nikola slove za maštovite i iskrene dame velikog srca, a poznate su i kao vrijedne osobe.

Općenito, ime Nikola i ženska izvedenica Nikolina dolaze od starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi „nike“(pobjeda) i „laos“ (narod). Drugi oblici ovog imena su Niko, Nikša, Nikol, Nikoleta, Nikolija, Nina.

Image
Običaji i zanimljivosti

Od parada do Krampusa: Kako se sveti Nikola slavi diljem svijeta?

Prema numerologiji, osobe koje nose ime Nikolina ili Nika vrlo su staložene i posvećene gradnji svog života na čvrstim temeljima sazdanima od reda, rada i discipline. Cijene istinu, pravdu i ljude koji također žive u skladu s tim vrijednostima. Nikoline i Nike tako karakterizira srčanost, hrabrost i iskrenost u svim područjima života, ali i fokusiranost na rad. Ponekad ih se može prozvati i konzervativnima, no samo na prvi pogled, jer se zapravo radi o damama velike mašte i strastvenosti koja je tek u početku poznanstva pritajena.

Slabosti žena ovih imena su odgađanje, odugovlačenje i oklijevanje. Ne vole promjene i odupiru im se, ali kada se napokon i uhvate ukoštac s njima, onda će učiniti sve kako bi što prije vratile stabilnost u svoj život. Sanjaju duboku i istinsku ljubav, suživot s osobom koja će im biti vjerna.

Analiza imena Nikolina:

N - uvijek otvorenog srca prihvaćaš druge

I - iskreno govoriš što ti je na srcu i umu

K - imaš jake i izražene emocije

O - ponekad se bojiš promjena

L - kada tako odlučiš, možeš postići sve što si zacrtaš

I - maštovita si, ali svoje snove držiš za sebe

N - u ljubavi tražiš srodnu dušu i ne pristaješ na kompromise

A - točno znaš kakav život želiš

Što se tiče rasprostranjenosti imena Nikolina i Nika u Hrvatskoj, ta ženska imena češće se javljaju u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje na Sjevernom Jadranu. Većina osoba imena Nikolina žive u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Inače, kada govorimo o popularnosti imena Nikolina u Lijepoj Našoj, dobro je znati da se radi o ženskom imenu koje srećemo relativno često, pa se ono nalazi na listi top 100 najpopularnijih imena za djevojčice gotovo svake godine.

Među slavnim ženama koje danas slave imendan su i glumica Nicole Kidman, pjevačice Nicole Scherzinger i Nina Badrić te glumica Nina Violić.

Svim Nikolinama i Nikama na današnji dan želimo sretan imendan!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.