Gastro
Gastro

Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca

Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca
Zobene pahuljice nisu rezervirane samo za doručak, a mi smo ti odlučile pripremiti tri recepta koja možeš jesti od jutra do večeri i biti sigurna kako si pojela hranjiv i lako probavljiv obrok

Zobene pahuljice česta su namirnica koja je u posljednjih nekoliko godina dobila na popularnosti. Lako probavljive, hranjive i zasitne, zobene pahuljice hit su na gastro portalima o zdravoj hrani, a nutricionisti ih preporučaju kao dio uravnotežene prehrane. Ljudi ih konzumiraju već stoljećima, a jedna drevna legenda čak kaže da su upravo ove pahuljice od zobi odgovorne za snagu i zdravlje Škota. Naime, u Škotskoj su zobene kaše obavezni doručak već stoljećima, a sada se običaj doručkovanja upravo tih jednostavnih kaša širi diljem svijeta.   Zobene pahuljice nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše i potom mogu konzumirati. Nutritivno su jako slične zrnju zobi, ali se puno brže pripremaju. Ukusne, praktične i hranjive zobene pahuljice na 100 grama sadrže 347 kalorija, 19 posto ugljikohidrata i 13 posto proteina, a u sebi sadrže i beta-glukan kao i visokovrijedna vlakna topiva u vodi zbog kojih i jesu toliko lako probavljive.   Bogate manganom, magnezijem, cinkom i vitaminom B, zobene pahuljice su riznica zdravlja, a mnogi im pridaju i ljekovita svojstva. Osim što snižavaju kolesterom, pahuljice potiču probavu, pomažu kod mršavljenja jer dugo osiguravaju osjećaj sitosti, a čuvaju i zdravlje srca.   Poznato je i kako štite kožu jer zob izvrsno umiruje iritiranu i upaljenu kožu, a stabiliziraju i šećer u krvi. Naime, zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.   Iako zobene pahuljice većinom povezujemo s doručkom, one se preporučaju jesti i prije spavanja. Nutricionisti tvrde da zob sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji umiruju, pa će vas opustiti pred počinak.   S obzirom na sve to, odlučile smo ti predstaviti tri vrlo ukusna i hranjiva recepta za zobene kaše koje možeš bez grižnje savjesti konzumirati u bilo koje doba dana ili noći.  

Zobena kaša s jabukama

Priprema:  Jabuku oguli i nareži na kockice. Na tavi zagrij kokosovo ulje pa dodaj jabuke. Nastavi sve zajedno lagano dinstati dok jabuke ne omekšaju, a zatim dodaj cimet i sve skupa dobro promiješaj. Sa strane pripremi običnu zobenu kašu, pa kada ona bude gotova u nju dodaj jabuke u cimetu i sve lagano promiješaj.  Za dodatnu slatkoću sve začini sa žlicom meda ili javorovog sirupa.   

Za pripremu osnovne, najobičnije zobene kaše potrebne su ti pahuljice i voda ili mlijeko. Nakon što odabranu tekućinu zagriješ na štednjaku, u nju umiješaj zobene pahuljice i par minuta nastavi miješajući kuhati. Što dulje miješaš, kaša će biti gušća.   Kada si dobila željenu gustoću, istresi ju u posudicu i dodaj joj začine, voće ili orašaste plodove kojima ćeš ju obogatiti. Za kašu s jabukama trebat će ti tek nekoliko namirnica, a dobit ćeš vrlo ukusan obrok.  Sastojci:

1 jabuka

60 g zobenih pahuljica

1/2 žličice cimeta

150 ml zobenog mlijeka

1 žlica kokosovog ulja

Čoko zobena kaša sa šumskim voćem

Priprema: Dok pripremaš osnovnu kašu, namoči chia sjemenke da nabubre. Za vrijeme bubrenja, par puta ih promiješaj kako se ne bi zalijepile. Za to vrijeme u lončiću zagrij mlijeko pomiješano s kakaom, a kada zakipi dodaj zobene pahuljice. Zatim sve zajedno miješajući kuhaj 10-ak minuta dok ne dobiješ željenu gustoću.  Na kraju dodaj med i nabubrene chia sjemenke, a kada preliješ kašu u zdjelicu iz koje ćeš jesti dodaj svom obroku još malu žličicu Proteinelle te sve ukrasi šumskim voćem koje će kaši dati notu svježine.   

Sastojci: 

1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode

500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka

100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)

1 žlica kakaa u prahu

1 žlica meda

1 žličica Proteinelle 

Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)

Zobena kaša s bananom i bademima

Priprema:   U lončić stavi zobene pahuljice, mlijeko i vodu. Sve skupa s povremenim miješanjem kuhaj dok se ne dobije kaša. Za to vrijeme, nareži bananu na kolutiće i u lonac ju dodaj naribanu. Sve zajedno kuhaj na vrlo laganoj vatri uz miješanje, dok se kaša ne zgusne i postigne gustoću sličnu pudingu. Nakon 10 do 15 minuta, makni kašu s vatre i ostavi jednu minutu da se slegne, a zatim ju posluži u zdjelicu i dodaj joj bademe.   Po želji ju možeš zasladiti s malo meda ili čokoladnog preljeva.  

Sastojci:

60 g sitnih zobenih pahuljica

180 ml mlijeka

180 ml vode

1 zrela banana

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx