Znaš li što je prehrambeni kvasac? Saznale smo sve o ovom odličnom izvoru proteina i vitamina B, te kako ga koristiti

Ova namirnica vrlo je popularna u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani jer okusom neodoljivo podsjeća na sir i orašaste plodove, a istovremeno služi kao odličan izvor nutrijenata

Znaš li što je prehrambeni kvasac? Saznale smo sve o ovom odličnom izvoru proteina i vitamina B, te kako ga koristiti

Prehrambeni ili nutritivni kvasac u svijetu se koristi već godinama, a napokon je došao i na naše tržište. Radi se o inaktiviranom i osušenom kvascu , istom onom koji se koristi za dizanje tijesta i proizvodnju piva. Uzgaja se na hranjivoj podlozi bogatoj šećerom, djelovanjem topline se inaktivira nakon čega se skuplja, ispire, suši, mrvi i pakira za konzumaciju. 

Image

Top namirnice koje obiluju vitaminom B12


U trgovini možemo pronaći obogaćeni i neobogaćeni prehrambeni kvasac. Dok su oba odličan izvor proteina i vitamina, obogaćeni kvasac sadrži veće količine vitamina B12 koji je neophodan za optimalno funkcioniranje organizma. Vitamin B12 prirodno se nalazi samo u životinjskim proizvodima tako da ga je neophodno nadomjestiti ako si veganka ili vegetarijanka. U 30 grama nutritivnog kvasca pronaći ćeš čak 14 grama proteina.


Nutritivni kvasac sadrži i dva vrlo snažna antioksidansa, glutation i selenometionin, koji štite stanice od oksidativnog stresa i starenja. Također sadrži i beta-glukan koji važan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Općenito se smatra vrlo sigurnim, ali osobe koje boluju od infekcija uzrokovanih kvascima trebaju biti oprezne kod konzumacije, kao i oni s upalnim bolestima crijeva. 

Pronaći ga možeš u svim trgovinama zdrave hrane u obliku pahuljica, granula ili praha. Cijena se kreće od oko 15 kuna za 100 grama neobogaćenog kvasca do 60 kuna za 100 grama bio obogaćenog nutritivnog kvasca. 


Okusom podsjeća na sir i orašaste plodove tako da je odličan dodatak slanim jelima. Koristi se kao zamjena za parmezan u jelima poput rižota, kremastih juha, pire krumpira, jelima od jaja, tjestenini pa čak i kokicama. Izdvojili smo nekoliko nama omiljenih načina konzumacije. 

U juhama


Prehrambeni kvasac najviše će doći do izražaja u kremastim juhama od brokule, tikvica ili gljiva. Jednostavno umiješaj nekoliko žlica prehrambenog kvasca kada je krem juha spremna i uživaj u potpuno novom okusu.

Na kokicama


Kokice ispeci na kokosovom ulju, dodaj prstohvat soli i dvije žličice prehrambenog kvasca. Tako ćeš dobiti zdravi međuobrok ili grickalice u kojima možeš uživati za vrijeme filma bez grižnje savjesti. 

U pire krumpiru


Za nešto drugačiji pire krumpir jednostavno skuhaj krumpir, a u posebnoj posudi pomiješaj mlijeko, nutritivni kvasac, maslac i malo soli i prelij preko krumpira. Sve skupa zgnječi i uživaj u slasnom prilogu. 

U jelu s tjesteninom ili rižotu


Kod pripreme umaka za tjesteninu dodaj prehrambeni kvasac umjesto vrhnja za kuhanje i uživaj u kremastom jelu punom proteina. Isto napravi i kod pripreme rižota i umjesto parmezana umiješaj dvije žlice nutritivnog kvasca. 

U sendviču


Žličica ili dvije prehrambenog kvasca svakom će sendviču dati poseban okus. Dodaj ga izravno na sendvič ili pomiješaj s avokadom kako bi dobila ukusan i pikantan umak.