Nema tko ne uživa u osvježavajućoj limunadi za vrijeme vrućih ljetnih dana. Ovo jednostavno piće koje zahtijeva samo malo limunovog soka, leda i vode omiljeno je i mladima i starima, a iako je klasična verzija limunade vrlo bazična, u zadnje vrijeme postaje popularno dodatno ju doraditi raznim dodacima.
Od raznih vrsta zaslađivača pa sve do različitog voća i sirupa koji se mogu dodati limunadama, varijacije na temu limunade danas su vrlo česte diljem svijeta. S dodatkom lubenica, malina, naranča ili pak jagoda – limunade s twistom pokorile su društvene mreže, pa smo se i mi odlučile isprobati ih.
Od onih s mentom, pa sve do onih u koje se stavljaju začini – limunade su danas definitivno mnogo više od samo vode s limunom. Osvježi se i ti uz jedan od naših recepata za savršenu ljetnu limunadu s twistom.
Limunada s jagodama i čajem od hibiskusa
Priprema:
Prvo u posudi pomiješaj 50 g šećera s 50 ml vode. Zagrij da se sav šećer rastopi pa ostavi smjesu da se potpuno ohladi. Zatim pripremi čaj s 500 ml vode i 2 vrećice i to tako da vrećice stoje u vodi najmanje 30 minuta. Za to vrijeme nareži jagode, stavi ih u zdjelu, dodaj im listiće mente i sve dobro pomiješaj s još 25 g šećera. Stavi zdjelu s jagodama i mentom iznad posude s kipućom vodom i zagrijavaj ih 15 minuta dok ne otpuste sav svoj sok. Zatim procijedi jagode kroz cjedilo. Pomiješaj u vrču čaj, sok od jagoda i iscijeđeni sok limuna te sve skupa dobro ohladi u hladnjaku. Pred posluživanje u tekućinu dodaj još listića mente, kriške limuna i jagoda.
Sastojci:
- 1/2 kg jagoda
- 75 g šećera
- 2 vrećice čaja od hibiskusa
- 550 ml vode
- 1-2 limuna (50-100 ml soka)
- 10-ak listića mente
Limunada s breskvama
Priprema:
Breskve sa sokom stavi u blender i dobro ih izmiksaj u finu smjesu. Zatim od smjese izdvoji 250 ml, a ostatak usipaj u kockice za led i zamrzni. Zatim pomiješaj vodu, šećer i sok od limuna te tome dodaj 250 ml smjese od breskvi. Sve dobro promiješaj i posluži uz ledene kockice od breskvi. Umjesto obične vode može se koristiti i mineralna voda.
Sastojci:
- 1 konzerva od 400 ml breskvi sa sirupom
- 750 ml vode
- 250 ml soka od limuna
- 90 grama šećera
Limunada s malinama i mentom
Priprema:
Jednostavno zgnječi ili propasiraj maline, stavi ih u vrč s mentom i sokom od limuna i sve zalij ledeno hladnom vodom. Na kraju dodaj još malo mineralne vode kako bi okus bio zanimljiviji te prije posluživanja u vrč stavi još svježih malina i nekoliko listića mente.
Sastojci:
- 1 limun
- 1 limeta
- šaka malina
- šaka svježe mente
- 1 litra vode ili mineralne
- stevija
- puno leda
Limunada sa sokom od lubenice
Priprema:
U manji lončić stavi vodu, šećer i naribani đumbir te sve pusti da prokuha, zatim smanji temperaturu i ostavi da se na vrlo laganoj vatri grije još desetak minuta. Zatim procijedi dobiveni sirup kroz cjediljku i pusti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Stavi ga u frižider da se ohladi do kraja. Za to vrijeme nareži lubenicu na kockice pa ju do kraja usitni u blenderu. Procijedi kroz cjediljku ili gazu. U vrč saspi ocijeđeni sok od lubenice, dodaj sirup od đumbira, sok od limete ili limuna i sve dobro promiješaj.
Sastojci:
- 125 ml vode
- 50 gr šećera
- 1 i pol žlica sjeckanog đumbira
- 2 l nasjeckane lubenice
- 125 ml soka od limuna
Limunada sa ružmarinom
Priprema:
U blender stavi limunov sok, dodaj šećer i par listića svježeg ružmarina, kocke leda i 200 ml vode. Pomiješaj sve sastojke u blenderu. U čaše stavi nekoliko kolutova svježeg limuna te ih zalij tekućinom iz blendera. Ukrasi sve s još limuna i ružmarina te zasladi s medom po želji.
Sastojci:
- 2 limuna
- 30 gr šećera
- grančica ružmarina
- leda