Delicija iz dubina

Želi li prirediti pravu gozbu, pripremi hobotnicu ispod peke

Hobotnica ispod peke jelo je koje se priprema za posebne prilike, onima koje želiš počastiti

profimedia-0316612255.jpg
Foto: Profimedia.hr

Hobotnica ispod peke nije tek obična večera, već ritual uz kojeg neizostavno ide ugodno druženje u dvorištu, uz pjesmu, do kasno u noć, naravno uz dobro domaće vino. Riječ je o deliciji koja se odavnina priprema u pribalnom području i kao i kod svega drugoga, praksa čini majsotra. Što ju češće budeš pripremala, to ćeš biti bolja. Za razliku od ribe i mesa, hobotnica je bolja kad ju prethodno zalediš. To je trik koji će pomoći da hobotnica omekša i bude ukusnija za jelo.
U nastavku ti donosimo recept za hobotnicu ispod peke.

Hobotnica ispod peke za četiri osobe

Sastojci

  • hobotnica od otprilike dva kilograma ili malo više
  • 2 kilograma krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 glavice luka
  • svježi list peršina
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • po želji grančica ružmarina i lovorov list

Postupak

Nabavi svježu hobotnicu, očisti ju tako što ćeš joj ukloniti zub i utrobu i stavi u zamrzivač da se zaledi pa izvadi večer prije, no to ju planiraš peći. Ostavi je u hladnjaku da se odmrzne.

Kako bi ispustila iz sebe tekućinu, hobotnicu stavi na rešetku roštilja ili u lonac na štednjak. Ostavi ju da iz nje iskuha sva voda. Na dnu će se napraviti ljubičasti talog. Nemoj ga baciti, već od njega napravi umak tako što ćeš dodati maslinovo ulje i režanj češnjaka sitno narezan. Ostavi na vatri dok češnjak ne pusti miris, a onda dodaj decilitar bijelog vina i narezani list peršina. Smanji vatru i miješaj dok vino ne ispari, a sastojci se ne prožmu.

U pleh za peku stavi krumpir narezan na veće komade, mrkvu i luk, naulji maslinovim uljem, popapri i stavi na to hobotnicu koju si također nauljila. Pokrij je pekom, a nju onda prekrij žarom i ostavi da se peče 40 minuta pa otkrij, podlij umakom koji si prethodno pripremila, ponovno pokrij i peci još 20-ak minuta. Nakon što je hobotnica ispod peke gotova, pažljivo razgrni žar, otklopi, ostavi par minuta pa serviraj.

Želiš li hobotnicu ispod peke napraviti u pećnici, nakon prvog i drugog koraka (odmrzavanja hobotnice i kuhanja u vlastitom soku dok tekućina ne ispari), hobotnicu stavi u pleh zajedno s krumpirima, lukom i mrkvom te naulji i poklopi gornjim dijelom pekača ili upotrijebi alu foliju.

Peci hobotnicu u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 40-50 minuta. Pri kraju pečenja otkrij kako bi krumpir i hobotnica dobili koricu, a tekućina isparila te podlij umakom koji si napravila od taloga.