S MIRISOM MORA

Salata od hobotnice je fantastično jelo – imamo nekoliko odličnih recepata

Jela od hobotnice izvrstan su izbor za ljubitelje morskih plodova, a među najpopularnijima je salata od hobotnice

Salata od hobotnice
Foto: Profimedia.hr

Jela od hobotnice izvrstan su izbor za ljubitelje morskih plodova, a među najpopularnijima je salata od hobotnice. Lagana je, osvježavajuća i jednostavno se priprema stoga je savršen izbor za lagano glavno jelo ili predjelo.

Image
UKUSNE, LAGANE I ZDRAVE

Za tople ljetne dane: Donosimo jednostavne recepte za fine hladne salate

Kod nas se hobotnica najčešće prodaje svježa ili smrznuta, u specijaliziranim trgovinama i ribarnicama. Kod kupnje svježe hobotnice ključno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Ona bi trebala imati miris po moru, koža joj mora biti vlažna i bez sluzi, a meso treba biti čvrsto i žilavo.

Hobotnica ima malo kalorija, a izvrstan je izvor mnogih nutrijenata poput selena, bakra, željeza i vitamina B pa je povremeno svakako vrijedi dodati u svoj jelovnik, osobito u ljetnim mjesecima.

Koliko kalorija ima hobotnica?

Hobotnica je ukusna, niskokalorična i hranjiva namirnica koja je bogata proteinima, mineralima i vitamina, a sadrži malo masti i ugljikohidrata. Jedna porcija od 100 grama sirove hobotnice ima samo 82 kalorije, što je izuzetno malo. Iz tog razloga, jela s hobotnicom su odličan izbor i za sve one koji paze na unos kalorija.

Koliko dugo može stajati salata od hobotnice?

Kako bi se što dulje očuvala svježina hobotnice, najbolje ju je kupiti neočišćenu jer stajanjem ona poprima neugodan miris. Svježu hobotnicu preporuča se odmah očistiti i upotrijebiti isti dan. Ako to nije slučaj, u hladnjaku se može čuvati do dva dana u pokrivenoj posudi.

Danas se mogu kupiti i smrznute, već očišćene hobotnice koje su puno praktičnije jer olakšavaju pripremu. Smrznuta hobotnica može se čuvati u zamrzivaču u originalnom pakiranju do dva mjeseca.

Najukusnije salate od hobotnice

Iako postoji mnogo recepata za jela s hobotnicom, najpopularnije su salate. Za salate se najčešće koristi kuhana hobotnica, a u nastavku donosimo nekoliko odličnih recepata za najukusnije salate od hobotnice.

Salata od hobotnice i krumpira

Sastojci za salatu od hobotnice s krumpirom:

  • 2 kg hobotnice
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 krumpira
  • 2 rajčice
  • 2 šalice rikole
  • Lovorov list
  • Kapare
  • Masline
  • Peršin
  • Maslinovo ulje i ocat
  • Sol i papar

Priprema:

  • Očišćenu hobotnicu skuhati u loncu u koji smo dodali i luk, list lovora i malo češnjaka.
  • Kuhati na srednje jakoj vatri, oko sat vremena.
  • Ostaviti sa strane da se ohladi.
  • Skuhati krumpir i narezati ga na kockice.
  • U zdjelu dodati ohlađenu i narezanu hobotnicu, narezani krumpir i sve ostale sastojke, začiniti po želji.
  • Prije posluživanja ohladiti.

Salata od hobotnice na dalmatinski

Sastojci za salatu od hobotnice na dalmatinski:

  • 2 kg hobotnice
  • 2 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 krumpira
  • Malo peršina
  • Maslinovo ulje i ocat
  • Sol i papar

Priprema:

  • Odmrznuti hobotnicu pa je staviti u vrelu vodu u dubokom loncu.
  • Glava joj mora biti okrenuta prema dnu, a krakovi prema površini.
  • U vodu u kojoj se kuha hobotnica može se dodati i pluteni čep koji će pridonijeti tome da hobotnica bude mekanija.
  • Kuhati oko sat vremena i ostaviti je sa strane da se ohladi.
  • Skuhati cijeli krumpir. Pustiti da se malo ohladi pa skinuti ljusku i narezati na kockice.
  • U posudi za salatu pomiješati narezani krumpir, hobotnicu, luk i češnjak.
  • Dodati maslinovo ulje, ocat, sol i papar.
  • Ukrasiti sjeckanim peršinom i poslužiti.
Image
Foto: Profimedia.hr

Salata od hobotnice bez krumpira

Sastojci za salatu od hobotnice bez krumpira:

  • 1 kg hobotnice
  • 1 glavica crvenog luka
  • Sok 1 limuna
  • Masline i kapare (po izboru)
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema:

  • Kuhati hobotnicu u slanoj vodi, oko sat vremena.
  • Narezati je na kolutiće i prebaciti u zdjelu za salatu.
  • Dodati narezani luk, masline i kapare.
  • Začiniti maslinovim ulje, sokom od limuna te soli i paprom.
  • Promiješati i poslužiti hladno.

Salata od hobotnice sa slanutkom

Sastojci za salatu od hobotnice i slanutkom:

  • 1 kg hobotnice
  • 1 konzerva slanutka
  • Nekoliko komada cherry rajčica
  • Kapare i masline po želji
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • Maslinovo ulje i ocat
  • Sol i papar
  • Peršin za ukrašavanje

Priprema:

  • Kuhati hobotnicu na srednje jakoj vatri oko sat vremena.
  • Nakon što je kuhana, ostaviti je sa strane da se ohladi.
  • U drugom loncu skuhati krumpir te ga pustiti da se dobro ohladi.
  • Ocijediti slanutak i isprati ga hladnom vodom.
  • U zdjeli za salatu pomiješati narezanu hobotnicu, naribani krumpir, slanutak, cherry rajčice, luk i češnjak.
  • Dodati maslinovo ulje i ocat, začiniti i ukrasiti sjeckanim peršinom.
  • Poslužiti hladno.