403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIHVATITE VEGE IZAZOV! Prijatelji životinja i ove godine izazivaju na vege avanturu koja će trajati od ZeGeVege festivala, 7. i 8.9.2012., do 1.10.2012., odnosno do Svjetskog dana vegetarijanstva. Građani se mogu već danas prijaviti na Vege izazov, čiji je cilj pokazati raznolikost i prednosti vegetarijanske, odnosno veganske prehrane i približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti održivog načina života. Sve koji se prijave na Vege izazov očekuju iznenađenja i nagrade za ustrajnost, kao i razni video i tiskani materijali, recepti i besplatni servisi poput radionice kuhanja i Vegan Buddyja, odnosno individualne pomoći iskusnog prijatelja vegana. Prijaviti se mogu građani iz cijele Hrvatske, a sudjelovati mogu i vegetarijanci. Kao dodatni poticaj za sudjelovanje u Vege izazovu, dostupan je novi simpatičan video u kojem trogodišnji vegan pokazuje kako je lako napraviti muffine od bundeve. Vege izazovu mogu se priključiti i četveronožni ukućani koji imaju priliku uživati u kvalitetnoj gotovoj hrani na potpuno biljnoj osnovi, koja će biti predstavljena na ZeGeVege festivalu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 20. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK Zobene pahuljice s bademima, šljivama i malinama, s rižinim mlijekom Frape s kupinama i bananom Frape s kupinama i bananom Sastojci: banana, šalica kupina, šalica sojinog mlijeka, cimet Priprema: U višenamjenski mikser ili blender staviti kupine, natrganu bananu, mlijeko i cimet dok se ne dobije glatka smjesa. Za manje gusti frape, iz recepta izostaviti bananu.   RUČAK Gulaš od tikvica Paprike punjene krumpirom Salata od zelene salate, nasjeckane blitve i krastavaca, s bučinim sjemenkama Sladoled od čokolade   Gulaš od tikvica Sastojci: 2 luka, 1/3 šalice maslinovog ulja, 1/2 kg rajčica, 1 žličica šećera, 1/2 šalice vode, 2 tikvice, 1 žličica komorača, sol, papar Priprema: U velikoj zdjeli zagrijati ulje i na njemu popržiti nasjeckani luk oko 5 minuta. Dodati nasjeckane rajčice i šećer te pirjati još desetak minuta. Uliti vodu, pa začiniti paprom i solju. Kada zakuha, dodati nasjeckane tikvice i nasjeckani komorač te kuhati još 15 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Paprike punjene krumpirom Sastojci: 1 kg oguljenog krumpira, 6-8 paprika srednje veličine, 5 žlica maslinovog ulja, pola šalice pasirane rajčice, pola vezice peršina, muškatni oraščić, sol i papar po ukusu Priprema: Krumpir naribati, posoliti i papriti, dodati malo muškatnog oraščića. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti umakom od rajčica i ukrasiti peršinom. Peći oko pola sata na 180°C. Sladoled od čokolade Sastojci: 100 g čokolade za kuhanje, crna čokolada s narančom, 2 vanilin šećera, cimet, 75 g svježeg tofua, oko 3 dl sojinog mlijeka, lješnjaci Priprema: Na vatri otopiti s malo sojinog mlijeka 100 g čokolade za kuhanje i dva reda crne čokolade s narančom. Dodati cimet, vanilin šećer, izmiksati s tofuom i par nasjeckanih lješnjaka te dodati još oko 2 dl sojinog mlijeka i promiješati. Posuti narezanim lješnjacima i nastruganom čokoladom te zamrznuti.     VEČERA Salata od patlidžana i graha Prepečeni kruh sa sjemenkama   Salata od patlidžana i graha Sastojci: 2 žličice šećera, 2 žličice soka od limuna, 200 g patlidžana, 1/2 žličice ulja, 200 g graha, 10 rajčica, 2 žlice korijandera, 1 žlica prženog kikirikija Priprema: U velikoj zdjeli pomiješati šećer i sok od limuna, pustiti da odstoji oko 10 minuta. Patlidžane narezati na tanke pruge. Ispržiti na tavi, pa staviti u mješavinu limuna i šećera. Skuhati grah, prebaciti u hladnu vodu, dobro osušiti i pomiješati s patlidžanom. Dodati korijander, kikiriki i rajčice te poslužiti.   Za međuobroke: lubenica, breskva, dinja       Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx