Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

PRIHVATITE VEGE IZAZOV!

Prijatelji životinja i ove godine izazivaju na vege avanturu koja će trajati od ZeGeVege festivala, 7. i 8.9.2012., do 1.10.2012., odnosno do Svjetskog dana vegetarijanstva. Građani se mogu već danas prijaviti na Vege izazov, čiji je cilj pokazati raznolikost i prednosti vegetarijanske, odnosno veganske prehrane i približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti održivog načina života. Sve koji se prijave na Vege izazov očekuju iznenađenja i nagrade za ustrajnost, kao i razni video i tiskani materijali, recepti i besplatni servisi poput radionice kuhanja i Vegan Buddyja, odnosno individualne pomoći iskusnog prijatelja vegana. Prijaviti se mogu građani iz cijele Hrvatske, a sudjelovati mogu i vegetarijanci. Kao dodatni poticaj za sudjelovanje u Vege izazovu, dostupan je novi simpatičan video u kojem trogodišnji vegan pokazuje kako je lako napraviti muffine od bundeve. Vege izazovu mogu se priključiti i četveronožni ukućani koji imaju priliku uživati u kvalitetnoj gotovoj hrani na potpuno biljnoj osnovi, koja će biti predstavljena na ZeGeVege festivalu.


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 20. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK

Zobene pahuljice s bademima, šljivama i malinama, s rižinim mlijekom
Frape s kupinama i bananom


Frape s kupinama i bananom

Sastojci:
banana,
šalica kupina,
šalica sojinog mlijeka,
cimet

Priprema: U višenamjenski mikser ili blender staviti kupine, natrganu bananu, mlijeko i cimet dok se ne dobije glatka smjesa. Za manje gusti frape, iz recepta izostaviti bananu.


RUČAK

Gulaš od tikvica
Paprike punjene krumpirom
Salata od zelene salate, nasjeckane blitve i krastavaca, s bučinim sjemenkama
Sladoled od čokolade


Gulaš od tikvica

Sastojci:
2 luka,
1/3 šalice maslinovog ulja,
1/2 kg rajčica,
1 žličica šećera,
1/2 šalice vode,
2 tikvice,
1 žličica komorača,
sol, papar

Priprema: U velikoj zdjeli zagrijati ulje i na njemu popržiti nasjeckani luk oko 5 minuta. Dodati nasjeckane rajčice i šećer te pirjati još desetak minuta. Uliti vodu, pa začiniti paprom i solju. Kada zakuha, dodati nasjeckane tikvice i nasjeckani komorač te kuhati još 15 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.


Paprike punjene krumpirom

Sastojci:
1 kg oguljenog krumpira,
6-8 paprika srednje veličine,
5 žlica maslinovog ulja,
pola šalice pasirane rajčice,
pola vezice peršina,
muškatni oraščić,
sol i papar po ukusu

Priprema: Krumpir naribati, posoliti i papriti, dodati malo muškatnog oraščića. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti umakom od rajčica i ukrasiti peršinom. Peći oko pola sata na 180°C.


Sladoled od čokolade

Sastojci:
100 g čokolade za kuhanje,
crna čokolada s narančom,
2 vanilin šećera,
cimet,
75 g svježeg tofua,
oko 3 dl sojinog mlijeka,
lješnjaci

Priprema: Na vatri otopiti s malo sojinog mlijeka 100 g čokolade za kuhanje i dva reda crne čokolade s narančom. Dodati cimet, vanilin šećer, izmiksati s tofuom i par nasjeckanih lješnjaka te dodati još oko 2 dl sojinog mlijeka i promiješati. Posuti narezanim lješnjacima i nastruganom čokoladom te zamrznuti.


VEČERA

Salata od patlidžana i graha
Prepečeni kruh sa sjemenkama


Salata od patlidžana i graha

Sastojci:
2 žličice šećera,
2 žličice soka od limuna,
200 g patlidžana,
1/2 žličice ulja,
200 g graha,
10 rajčica,
2 žlice korijandera,
1 žlica prženog kikirikija

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješati šećer i sok od limuna, pustiti da odstoji oko 10 minuta. Patlidžane narezati na tanke pruge. Ispržiti na tavi, pa staviti u mješavinu limuna i šećera. Skuhati grah, prebaciti u hladnu vodu, dobro osušiti i pomiješati s patlidžanom. Dodati korijander, kikiriki i rajčice te poslužiti.


Za međuobroke: lubenica, breskva, dinja  


Dobar tek!