403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. ODRŽAN PIKNIK NA TRGU I OBJAVLJEN VIDEO 'POZNATI O VEGANSTVU'!   Prijatelji životinja organizirali su u petak, 31. kolovoza 2012. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, neobičan piknik. Na glavnom Trgu bile su postavljene deke za piknik s košarama punim zdravog voća, povrća, sendviča, kolača i sokova, a potporu su svojom prisutnošću dali IFEEL, Petra Friganović i Đurđica Vorkapić. Mrkvić, maskota ZeGeVege festivala, pozivao je građane da točno za tjedan dana na istome mjestu posjete ZeGeVege festival i dožive njegovu raznovrsnu ponudu i dobru atmosferu. Na pikniku su se također pili smoothiji koji su se radili na licu mjesta uz pomoć Smoothie Cyclea, bicikla s aparatom za sjeckanje voća ili povrća. Ovom prilikom objavljen je i kratki video ‘Poznati o veganstvu‘ u kojem poznate osobe kao što su Steve-O, Mike Tyson, Ellen DeGeneres, James Cromwell i drugi govore o svojoj prehrani. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 3. RUJNA 2012.   DORUČAK Tzatziki Tostirani kruh Kriške dimljenog tofua Breskva   Tzatziki Sastojci: 1 krastavac, 250 g sojinog jogurta, 1 žlica maslinovog ulja, nekoliko kapi octa, 1 češanj češnjaka, sol Priprema: Krastavac oguliti, naribati i ocijediti višak vode, da tzatziki ne bi bio previše vodenast. Jogurt dobro protresti tako da bude kremast, dodati krastavac, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje i ocat. Sve dobro promiješati i na kraju posoliti. Poslužiti uz tostirani kruh i dimljeni tofu.   RUČAK Juha od cikle Pirjane tikvice i šampinjoni Restani krumpir Salata od kuhane leće, paprike i zelene salate Sladoled od pistacija   Juha od cikle Sastojci: glavica crvenog luka, veliki krumpir, mrkva, 4 cikle srednje veličine, 2 češnja češnjaka, žlica maslinovog ulja, lovorov list, žličica suhog kopra, 2 l temeljca od povrća, žlica octa, sol, papar Priprema: Na ulju 5 minuta pirjati sitno nasjeckan luk. Dodati sitno narezan češnjak, pa pirjati još 2 minute. Dodati kopar i na srednjoj vatri pirjati još minutu. Potom dodati krumpir, mrkvu i cikle narezane na kockice te lovorov list i temeljac. Poklopiti i kuhati 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša. Dodati ocat i izvaditi lovorov list. Mješavinu dobro izmiksati. Po želji, dodati sol i papar.   Pirjane tikvice i šampinjoni Sastojci: 3 tikvice, 300 g luka, 250 šampinjona, 1/2 žličice timijana, 1/2 žličice mljevenog origana, 1/2 žličice mljevenog ružmarina, 1 kocka za juhu od povrća, 1 žličica mljevene slatke paprike, 1/2 žličice bijelog papra, sol, 400 g pasiranih rajčica, 2-3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, margarin Priprema: Luk narezati na kolutiće i prepržiti do zlatne boje na maslinovom ulju i margarinu. Dodati sitno narezan češnjak i kratko pirjati, tek da zamiriši. Dodati šampinjone i tikvice narezane na kockice, pasirane rajčice, kocku za juhu i začine. Pirjati 15-20 minuta, pa poslužiti s restanim krumpirom i salatom. Sladoled od pistacija Sastojci: 1 zreli avokado, 4 zrele banane, 2 žlice sirupa od agave, 1 žličica vanilije, 1/4 šalice pistacija Priprema: U multipraktiku miksati avokado, banane, agavin sirup i vaniliju do vrlo glatke kreme. Staviti kremu da se smrzne i promiješati svakih pola sata, dodajući pistacije prije nego što se stvrdne.   VEČERA Pogača s rajčicama i maslinama   Pogača s rajčicama i maslinama Sastojci: nadjev - 1 kg zrelih rajčica, 100 g luka, 0,5 dl maslinovog ulja, 100 g zelenih maslina, 1 vezica peršina, timijan, bosiljak, 1 žličica šećera, sol, papar; tijesto - 500 g glatkoga brašna, 2-2,5 dl mlake vode, 0,5 dl maslinovog ulja, 20 g svježega kvasca, 1 žličica soli Priprema: Luk narezati na kolutiće, rajčice oguljene i očišćene od sjemenki nasjeckati na kockice i staviti na zagrijano ulje. Kratko popržiti, dodati šećer, timijan i bosiljak. Pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju dodati narezane masline i nasjeckani peršin, pa ostaviti da se ohladi. Kvasac razmrviti s malo šećera i tople vode i ostaviti da se diže. U prosijano brašno dodati ulje, sol, kvasac, pa s toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Razdijeliti ga na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljati i staviti u namazan i pobrašnjen lim promjera 32 cm. Rubove tijesta malo podignuti, pa po površini tijesta rasporediti pripremljeni nadjev od rajčice. Drugi dio tijesta također razvaljati i staviti ga preko nadjeva. Površinu izbosti vilicom i ostaviti da se diže 10 minuta. Pogaču peći 45-50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Nakon pečenja poškropiti vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo ohladi.     Za međuobroke: šljive, dinja, maline, kuhani klip kukuruza        Dobar tek!   Recept za Sladoled od pistacija je s portala sirovahrana.hr.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx