403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJATELJI ŽIVOTINJA I IFEEL POZIVAJU NA ODRŽIVU ZDRAVU PREHRANU!   Dragan Šurlan, trener Fitness Bootcampa i glazbenik čije je umjetničko ime IFEEL, na plakatima koji najavljuju ZeGeVege festival šalje pozitivnu poruku da biti i osjećati se veganom znači biti fit, zdrav, pozitivan i suosjećajan. Kao psiholog i glazbenik koji je u Americi godinama vodio program glazbene terapije sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, kroz hip-hop glazbu prikazuje emotivnu patnju životinja, a većina pjesama napisana je iz perspektive životinja. Posebnu pozornost posvetio je holističkome pristupu tijelu. Prvi u Hrvatskoj pokrenuo je Fitness Bootcamp, poseban program vježbanja, zdrave prehrane, motivacije i umanjivanja stresa, uz razna predavanja o usvajanju navika koje podižu kvalitetu života. IFEEL poziva na ZeGeVege festival i dodaje: 'Veganska prehrana daje mi dovoljno snage, zdravlja i energije za fizički aktivan život. Lijep je osjećaj biti fit, zdrav i suosjećajan.' PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 27. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK Pecivo sa sjemenkama s namazom od graha i kriškom paprike Kriška lubenice RUČAK Osvježavajuća juha od krastavaca Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana Zelena salata s maslinama i kukuruzom Popečci od rajčica Voćna salata od borovnica, malina i svježih smokava   Osvježavajuća juha od krastavaca Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 450-500 ml vruće vode, 2 žlice narezanog kopra, 1 žličica narezane svježe metvice, 150-200 g krumpira, 2 češnja češnjaka, 400 g svježih krastavaca, 80 g luka, 250 ml sojinoga vrhnja, sol Priprema: Oprane krastavce oguliti, uzdužno prerezati, očistiti od sjemenki i narezati na veće komade. Na ulju popeći nasjeckani luk te dodati nasjeckani češnjak i oguljeni krumpir narezan na kockice. Kratko popeči, a zatim zaliti vodom. Posoliti, dodati mentu, pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Nakon toga umiješati krastavce, nastaviti kuhati još 10 minuta, malo ohladiti i sve zajedno usitniti u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom. Juhu staviti u zdjelu, umiješati kopar i sojino vrhnje, pa dobro promiješati i staviti u hladnjak oko sat vremena. Juhu ukrasiti kockicama ili ploškama krastavaca i koprom te poslužiti hladnu. Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana Sastojci: 1 nasjeckani crveni luk, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica margarina, 1 šalica sušenih rajčica, 80 g dimljenog sejtana izrezanog na kockice, 1/2 šalice crnih maslina, 1/2 šalice crvenog vina, 2 žlice nasjeckanog bosiljka, 3 šalice patlidžana izrezanog na kockice, 1/2 žličice cayenne paprike, 3 žlice balsamico octa, sol, papar Priprema: Izrezane patlidžane s obje strane pokriti papirnatim ručnicima i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kockice patlidžana premazati maslinovim uljem. Peći ih u pećnici na 220°C oko 15 do 20 minuta. U tavi zagrijati margarin i maslinovo ulje. Dodati luk i sejtan i popeći nekoliko minuta. Ubaciti rajčice, crveno vino, bosiljak, češnjak, balsamico ocat, masline i pržene patlidžane. Kuhati oko 15 minuta. U međuvremenu, skuhati tjesteninu. Ocijediti kuhanu tjesteninu i staviti u umak. Neka odstoji 5 minuta. Dobro promiješati i ukrasiti bosiljkom. Popečci od rajčica Sastojci: 2 tikvice, glavica luka, peršin, bosiljak, 4 rajčice, brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, papar, ulje za prženje Priprema: Naribati luk i tikvice. Od oljuštenih rajčica napraviti kašu i u nju dodati luk, tikvice i ostale sastojke. Staviti onoliko brašna koliko je potrebno da smjesa bude gušća od tijesta za palačinke. Žlicom vaditi smjesu i peći je u obliku popečaka na vrelom ulju. Pečene popečke vaditi rupičastom žlicom i stavljati na papirnati ubrus da se ocijede od ulja.       VEČERA Tikvice nadjevene rižom   Tikvice nadjevene rižom Sastojci: 4 mlade tikvice, 100 g riže, 2 male glavice luka, 1 češanj češnjaka, 2 rajčice, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1/2 l juhe od povrća, 4 žlice ulja, 1 vezica peršina, 20 g margarina, sol, bijeli papar Priprema: Tikvice oprati, odrezati im krajeve i izdubiti ih žličicom. Luk oguliti i nasjeckati. Na polovici luka prirediti umak od rajčica. Posebno pirjati na margarinu ostatak luka, sitno narezane paprike, narezanu sredinu od tikvica i rižu. Promiješati, zaliti juhom od povrća, posoliti, popapriti, dodati sjeckani peršin i kuhati dok se riža napola ne skuha. Kad se masa ohladi, napuniti izdubljene tikvice. Složiti ih u vatrostalnu zdjelu, preliti umakom od rajčica, zaliti juhom i peći dok tikvice ne omekšaju.     Za međuobroke: kupine, dinja, marelica       Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx