403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 10. RUJNA 2012.   DORUČAK Namaz od pečenih paprika i oraha Popečeni kruh sa sjemenkama Sok od rajčica Kriška dinje   Namaz od pečenih paprika i oraha Sastojci: 800 g velikih crvenih paprika, 1 ljuti feferon, 2 češnja češnjaka, pola limuna, 50 g oraha, prstohvat mljevenog kima, ½ žličice soli, 50 ml maslinovog ulja, 30 g krušnih mrvica Priprema: Paprike dobro oprati, obrisati i staviti na rešetku u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći 50 minuta, uz povremeno okretanje. Ako se želi skratiti vrijeme pripreme, prerezati paprike na pola i peći ih na rešetki u pećnici, bez okretanja. Pečene paprike oguliti i očistiti od sjemenki. Očišćene paprike, feferon, češnjak, sok od pola limuna, kim i prethodno lagano popečene orahe usitniti u multipraktiku. Kada smjesa postane glatka, dodati sol, maslinovo ulje i krušne mrvice, pa sve još malo izmiješati. Poslužiti u zdjelicama, uz popečeni kruh.   Sok od rajčica Sastojci: 2 rajčice, 1 srednje velik krastavac, sok 1/2 limuna, 1/2 šalice lišća celera, 1 šalica vode Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.   RUČAK Varivo od mahuna Savijača s bundevom i mariniranim tofuom Salata od zelene salate, maslina i sušenih rajčica Kruške u čokoladi   Varivo od mahuna Sastojci: 1 kg mahuna, 1 glavica luka, 1 mrkva, 3 rajčice, 3 režnja češnjaka, peršin, kopar, sol, malo brašna (ili zobenih pahuljica) za zgušnjavanje Priprema: Mahune oprati, očistiti i narezati na dva-tri dijela. Na malo ulja popržiti sitno narezan luk da se zastakli, dodati jednu naribanu mrkvu, pa dodati oprane i narezane mahune i pirjati otprilike 20 do 30 minuta, s povremenim dodavanjem malo vode (da ne zagori i da uvijek ima malo vode). Posuti sa žlicom ili dvije brašna (ili brašno zamijeniti s tri do četiri žlice zobenih pahuljica koje ste stavili u malo vode da nabubre - stavite ih u vodu kada se počnu pirjati mahune). Dodati sitno narezan ili protisnut češnjak i kopar, na kockice narezanu rajčicu (može i koncentrat iz tube), doliti vode da pokrije mahune i kuhati još desetak minuta kada voda zavri. Maknuti s vatre, dodati peršin i promiješati.   Savijača s bundevom i mariniranim tofuom Sastojci: 1 kg bundeve, 300 g kora za savijaču bez jaja, 2 žlice mješavine soli, papra i usitnjenog začinskog bilja, 150 g mariniranog tofua, ulje Priprema: Naribati bundevu i tofu te pomiješati sa začinima. Dvostruku koru namazati s malo ulja, uz rub staviti nadjev i saviti savijaču. Premazati je i odozgo uljem i peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C i još 20 minuta na 170°C. Kad je pečeno, pokriti mokrom krpom. Kruške u čokoladi Sastojci: 4 kruške, 100 g čokolade, 1 šalica vode, 40 g šećera, malo margarina Priprema: Oguliti kruške i staviti ih cijele (s peteljkama) da se kuhaju u šalici vode kojoj je dodan šećer. Kuhati oko pola sata, izvaditi kruške i posložiti ih u zdjelice. Sirup u kojem su se kruške kuhale ostaviti da se kuha dok se ne zgusne, a tada mu dodati čokoladu i margarin. Time preliti kruške i ostavite ih da se ohlade i da se čokolada stegne.     VEČERA Špageti s patlidžanima i tikvicama   Špageti s patlidžanima i tikvicama Sastojci (za 6 osoba): 500 g špageta, 350 g patlidžana, 250 g tikvica, 1 vezica peršina, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soli, papar; za umak: 400 g svježih rajčica, 2 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 200 ml pasirane rajčice, 1 žličica šećera, 2 žličice soli, papar Priprema: Patlidžane oprati, narezati na kockice, posoliti i ostaviti stajati oko 5 minuta. Nakon toga ih ocijediti. Na zagrijanom ulju popeći pripremljene patlidžane, dodati tikvice narezane na kockice, lagano promiješati, a zatim začiniti paprom i solju. Pirjati na laganoj vatri oko 10 minuta. Za umak rajčice oguliti i narezati na kockice. Na maslinovom ulju kratko popeći nasjeckani češnjak, dodati rajčice, šećer, sol i papar. Pirjati oko 5 minuta, a zatim umiješati pasiranu rajčicu. Umak od rajčica pomiješati s patlidžanima. Špagete skuhati u posoljenoj vodi, ocijediti i odmah umiješati u pirjano povrće. Posuti nasjeckanim peršinom.     Za međuobroke: kupine, jogurt od soje, grožđe, šljive        Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx