Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 10. RUJNA 2012.


DORUČAK

Namaz od pečenih paprika i oraha
Popečeni kruh sa sjemenkama
Sok od rajčica
Kriška dinje

Namaz od pečenih paprika i oraha

Sastojci:
800 g velikih crvenih paprika,
1 ljuti feferon,
2 češnja češnjaka,
pola limuna,
50 g oraha,
prstohvat mljevenog kima,
½ žličice soli,
50 ml maslinovog ulja,
30 g krušnih mrvica

Priprema: Paprike dobro oprati, obrisati i staviti na rešetku u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći 50 minuta, uz povremeno okretanje. Ako se želi skratiti vrijeme pripreme, prerezati paprike na pola i peći ih na rešetki u pećnici, bez okretanja. Pečene paprike oguliti i očistiti od sjemenki. Očišćene paprike, feferon, češnjak, sok od pola limuna, kim i prethodno lagano popečene orahe usitniti u multipraktiku. Kada smjesa postane glatka, dodati sol, maslinovo ulje i krušne mrvice, pa sve još malo izmiješati. Poslužiti u zdjelicama, uz popečeni kruh.


Sok od rajčica

Sastojci:
2 rajčice,
1 srednje velik krastavac,
sok 1/2 limuna,
1/2 šalice lišća celera,
1 šalica vode

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.


RUČAK

Varivo od mahuna
Savijača s bundevom i mariniranim tofuom
Salata od zelene salate, maslina i sušenih rajčica
Kruške u čokoladi


Varivo od mahuna

Sastojci:
1 kg mahuna,
1 glavica luka,
1 mrkva,
3 rajčice,
3 režnja češnjaka,
peršin,
kopar,
sol,
malo brašna (ili zobenih pahuljica) za zgušnjavanje

Priprema: Mahune oprati, očistiti i narezati na dva-tri dijela. Na malo ulja popržiti sitno narezan luk da se zastakli, dodati jednu naribanu mrkvu, pa dodati oprane i narezane mahune i pirjati otprilike 20 do 30 minuta, s povremenim dodavanjem malo vode (da ne zagori i da uvijek ima malo vode). Posuti sa žlicom ili dvije brašna (ili brašno zamijeniti s tri do četiri žlice zobenih pahuljica koje ste stavili u malo vode da nabubre - stavite ih u vodu kada se počnu pirjati mahune). Dodati sitno narezan ili protisnut češnjak i kopar, na kockice narezanu rajčicu (može i koncentrat iz tube), doliti vode da pokrije mahune i kuhati još desetak minuta kada voda zavri. Maknuti s vatre, dodati peršin i promiješati.


Savijača s bundevom i mariniranim tofuom

Sastojci:
1 kg bundeve,
300 g kora za savijaču bez jaja,
2 žlice mješavine soli, papra i usitnjenog začinskog bilja,
150 g mariniranog tofua,
ulje

Priprema: Naribati bundevu i tofu te pomiješati sa začinima. Dvostruku koru namazati s malo ulja, uz rub staviti nadjev i saviti savijaču. Premazati je i odozgo uljem i peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C i još 20 minuta na 170°C. Kad je pečeno, pokriti mokrom krpom.


Kruške u čokoladi

Sastojci:
4 kruške,
100 g čokolade,
1 šalica vode,
40 g šećera,
malo margarina

Priprema: Oguliti kruške i staviti ih cijele (s peteljkama) da se kuhaju u šalici vode kojoj je dodan šećer. Kuhati oko pola sata, izvaditi kruške i posložiti ih u zdjelice. Sirup u kojem su se kruške kuhale ostaviti da se kuha dok se ne zgusne, a tada mu dodati čokoladu i margarin. Time preliti kruške i ostavite ih da se ohlade i da se čokolada stegne.


VEČERA

Špageti s patlidžanima i tikvicama


Špageti s patlidžanima i tikvicama

Sastojci (za 6 osoba):
500 g špageta,
350 g patlidžana,
250 g tikvica,
1 vezica peršina,
3 žlice maslinovog ulja,
1 žlica soli,
papar;

za umak:
400 g svježih rajčica,
2 žlice maslinovog ulja,
2 češnja češnjaka,
200 ml pasirane rajčice,
1 žličica šećera,
2 žličice soli,
papar

Priprema: Patlidžane oprati, narezati na kockice, posoliti i ostaviti stajati oko 5 minuta. Nakon toga ih ocijediti. Na zagrijanom ulju popeći pripremljene patlidžane, dodati tikvice narezane na kockice, lagano promiješati, a zatim začiniti paprom i solju. Pirjati na laganoj vatri oko 10 minuta. Za umak rajčice oguliti i narezati na kockice. Na maslinovom ulju kratko popeći nasjeckani češnjak, dodati rajčice, šećer, sol i papar. Pirjati oko 5 minuta, a zatim umiješati pasiranu rajčicu. Umak od rajčica pomiješati s patlidžanima. Špagete skuhati u posoljenoj vodi, ocijediti i odmah umiješati u pirjano povrće. Posuti nasjeckanim peršinom.


Za međuobroke: kupine, jogurt od soje, grožđe, šljive   


Dobar tek!