Gastro
Gastro

Zaželjela si se tople juhe? Napravi aromatičnu juhu od muškatne bundeve

Zaželjela si se tople juhe? Napravi aromatičnu juhu od muškatne bundeve
Ova je juha idealna za dane kada želiš nešto jednostavno, ukusno i zdravo, a toplo i 'na žlicu'

Tijekom sivih i hladnih jesenskih dana svima nam paše topla hrana, a baš zato su juhe odličan izbor jer su ukusne, zdrave i obično se vrlo brzo pripremaju.

Budući da je već zahladjelo, nema ničeg boljeg od tanjura tople juhe, a kao velike obožavateljice krem juha, ovaj vikend uživamo u juhi od muškatne bundeve. Muškatna bundeva iliti butternut tikva postoji više od 5000 godina. Njezino točno podrijetlo nije poznato, ali vjeruje se da su je Inke uzgajali u srednjoj i južnoj Americi tijekom 15. stoljeća. Danas se koristi u mnogim zemljama i kuhinjama širom svijeta i to s dobrim razlogom! Ova bundeva ne samo da je svestrana i ukusna, već je bogata vlaknima, kalijem, bakrom, manganom, prekursorima vitamina A, vitaminima C, B2, B5, B6, B7, K i drugih. Ovaj sjajan recept može se pretvoriti u juhu na tvom tanjuru za samo 30 minuta i zahtijeva jednostavne sastojke. Želiš li zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu), zaviri u recept u nastavku.   

Sastojci:

15 ml kokosovog ulja

2 srednja luka (tanko nasjeckana)

2 režnja češnjaka (usitnjena)

840 g muškatne bundeve (oguljene i nasjeckane na komadiće)

sol, papar

1 i pol žlica curryja u prahu

pola žličice cimeta

1-3 žlice javorovog ili agavinog sirupa (ili šećera)

415 ml kokosovog mlijeka 

480 ml povrtnog temeljca

za serviranje po želji: bučine sjemenke, kokosovo mlijeko

Priprema: 1. Zagrij veći lonac na srednje jakoj vatri. Dodaj ulje, luk i češnjak. Pirjaj oko 2 minute, često miješajući. 2. Dodaj komadiće muškatne bundeve i začine: sol, papar, curry i cimet. Dobro promiješaj. Pokrij i kuhaj oko 4 minute, povremeno miješajući. 3. Dodaj kokosovo mlijeko, povrtni temeljac, zaslađivač po želji i ako si ljubiteljica pikantnih okusa - malo čilija. 4. Na srednje jakoj vatri kuhaj do vrenja, a zatim smanji vatru na minimum, pokrij i pusti da se krčka još 15-ak minuta.  5. Koristi štapni mikser ili premjesti juhu u blender i izblendaj sve u kremasti i glatki pire. Ako si koristila blender, vrati juhu u lonac nakon blendanja. 6. Kušaj juhu i začini je dodatno po svom ukusu. Nastavi kuhati još nekoliko minuta na srednje jakoj vatri.  7. Posluži samu ili dodaj još malo bučinih sjemenki (možeš ih prethodno i malo popržiti) i/ili kokosovog mlijeka. Ostatke čuvaj u hladnjaku 3-4 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.