Zadivi svoje prijatelje na večeri ovim jednostavnim i elegantnim francuskim receptima

Oh la la... Magnifique!

Zadivi svoje prijatelje na večeri ovim jednostavnim i elegantnim francuskim receptima

Francuska kuhinja vrlo je jednostavna, a izgleda tako komplicirano! Ona je elegantna, baš kao i francuska moda, pa i chefovi koji je spremaju. Ovim receptima sigurno ćeš zadiviti sve svoje prijatelje na večeri, a nitko neće ni primijetiti da nisi provela cijeli dan u kuhinji. Još ako naučiš pravilno izgovarati nazive ovih jela, osvojiti ćeš srca svih svojih prijatelja, a pogotovo ako na večeru ipak odlučiš pozvati samo jednog posebnog gosta.

Topli camembert s divljim gljivama

Sastojci:
½ šalice oraha
1 kolut Camemberta
1 žlica maslinovog ulja
400 g divljih gljiva (ili neke druge gljive poput Shiitake)
1 ljutika
2 žlice peršina
2 lista kadulje, mrvljena
Sol, papar

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180C, te peci orahe 8 minuta i potom smanji vatru na 160C. Camembert makni iz omota i prebaci u kalup za pečenje, pa peci 10 minuta. U velikoj tavi ugrij ulje pa peci narezane gljive na srednjoj vatri, oko 5 minuta. Dodaj sitno sjeckanu ljutiku pa peci još 2 minute. Umiješaj i peršin i kadulju, te začini solju i paprom. Umiješaj orahe u gljive i prebaci ih preko camemberta. Posluži uz kriške tostiranog kruha.

Fricassee od piletine i limuna s ljutikom i smrčcima

Sastojci:
3 žlice maslaca
1 pile, razrezano na 8 komada
6 ljutika
6 srednjih smrčaka
1 šalica vode
Sok i korica jednog limuna
Sol, papar

Priprema:
U velikoj tavi otopi 2 žlice maslaca na vatri. Pile začini solju i paprom, te ga peci u tavi otprilike 8 minuta, povremeno okrećući. Dodaj narezanu ljutiku i smrčke te kuhaj 2 minute. Dodaj vodu, poklopi s poklopcem, pa pusti da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Izvadi sve iz tave te u nju dodaj jednu žlicu maslaca i limun (nemoj prati niti brisati tavu). Pusti da se maslac otopi i kratko provrije s limunom, pa time prelij piletinu. 

Pilaf od smeđe riže, zelenih maslina i limuna

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 srednja luka
6 češnja češnjaka
10 šalica vode
3 šalice smeđe riže okruglog zrna (ako ne možeš naći tu, iskoristi bijelu rižu okruglog zrna)
1 grančica timijana
1 lovorov list
1 ½ šalica zelenih maslina bez koštice
½ šalice sjeckanog peršina
¼ šalice sjeckanog svježeg bosiljka
3 žlice limunove korice
1 šalica tvrdog ribanog sira

Priprema:
U velikoj tavi zagrij ulje, dodaj sjeckani luk i češnjak i kuhaj miješajući na laganoj vatri, otprilike 8 minuta. Dodaj vodu, rižu, timijan i lovor, te kuhaj prema uputama na pakiranju riže (dužina kuhanja ovisit će o vrsti riže). Umiješaj jednu žlicu soli, makni lovor i timijan, te umiješaj prepolovljene masline i sve ostale sastojke. U tanjuru posipaj sa sirom i poprskaj s još malo maslinovog ulja.

Sendviči Bouillabaisse

Sastojci:
1/8 žličice šafrana
1/3 šalice majoneze
2 šalice potočarke
1 mali komorač
1 srednja ljutika
2 žlice mješavine limunovog soka i maslinovog ulja
1 žlica maslaca
4 fileta mahi mahi (ili neke druge) ribe
8 šnita rustikalnog kruha
1 velika rajčica rezana na tanke ploške

Priprema:
Umiješaj šafran u majonezu i začini je solju i paprom. U zdjeli pomiješaj potočarku s tanko rezanom ljutikom i komoračem, pa sve začini mješavinom ulja i limuna. U tavi otopi maslac, ribu začini, i ispeci je na maslacu. Na kriške kruha maži majonezu, a zatim slaži ribu, rajčicu i salatu od potočarke. Po želji prethodno ispeci krih na grill tavi.

Tapenada od crnih maslina, smokava i mente

Sastojci:
¾ šalice crnih maslina bez koštica
¾ šalice Kalamata maslina bez koštica
6 malih sušenih smokvi, sjeckanih
2 žlice kapara
2 mala češnja češnjaka
¼ šalice sjeckane svježe mente
4 fileta inćuna
¼ šalice maslinovog ulja
Sol, papar

Priprema:
Sve sastojke miješaj u multipraktiku, tako da dobiješ grublju strukturu (nemoj ih usitniti u glatku paštetu). Prebaci u zdjelicu i posluži uz prepečeni kruh, po mogućnosti baguette.

Tuna s provincijskim povrćem

Sastojci:
½ šalice maslinovog ulja
500 g tikvica narezanih na polumjesece
½ crvenog luka
1 crvena paprika, rezana na trakice
4 stabljike timijana
4 češnja češnjaka, 2 tanko rezana i 2 prepolovljena
1 sjeckana rajčica
1 komorač
¼ šalice Kalamata maslina bez koštica
1 žlica kapara
4 fileta tune

Priprema:
U velikoj dubokoj tavi ugrij ¼ šalice ulja, pa dodaj tikvice, papriku, luk, timijan i češnjak. Začini solju i paprom, te kuhaj na jakoj vatri, povremeno miješajući, oko 7 minuta. Dodaj rajčicu, tanko rezani komorač, masline i kapare, pa kuhaj još 2-3 minute. Tunu posoli i popapri pa ispeci na preostalom ulju na srednje jakoj vatri, 1,5 minute sa svake strane. Poklopi tavu i ostavi tunu da se peče na slaboj vatri još 2 minute. Na tanjur serviraj prvo povrće, a onda filete tune na vrhu.

Piletina Dijon

Sastojci:
1 žličica sjemenki korijandera
2 žlice maslinovog ulja
8 pilećih bataka
¼ šalice sjeckanog luka
4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 ½ šalice pilećeg temeljca (ili vode)
2 žlice Dijon senfa
3 žlice kiselog vrhnja
2 žličice estragona

Priprema:
U velikoj tavi tostiraj sjemenke korijandera nad srednje jakom vatrom, 2 minute. Prebaci sjemenke u mužar i usitni ih. Piletinu začini soli i paprom pa je ispeci na ulju, otprilike 10 minuta okrećući. Dodaj i luk, pa kuhaj povremeno miješajući dok luk ne omekša. Dodaj češnjak i kuhaj sve još minutu. Dodaj temeljac i korijander, poklopi poklopcem, i pusti da se kuha na laganoj vatri još 15 minuta. Izvadi piletinu iz tave a u nju stavi senf, estragon i vrhnje. Dobro promiješaj i pusti da se zgusne, otprilike 5 minuta. Vrati piletinu u lonac i sve promiješaj.

Omlet souffle

Sastojci:
3 velika jaja
1 ½ žlice maslaca
½ ribanog Gruyère sira
Sol

Priprema:
Odvoji bjelanjke od žutanjaka, pa istuci bjelanjke u čvrsti snijeg. Umuti žutanjke s malo soli i ¼ snijega od bjelanjaka, pa ih umiješaj lagano u bjelanjke dok se potpuno ne sjedine. Prebaci u manji okrugli kalup za pečenje i na vrh posipaj sir, i peci na 200C s uključenim pečenjem odozgo, 3 minute.

Roquefort Souffle

Sastojci:
2 žlice maslaca
½ šalice svježeg parmezana
3 žlice brašna
1 šalica mlijeka
60 g Roquefort sira
5 jaja
2 žlice sjeckanog vlasca
Prstohvat soli
Prstohvat kajenskog papra

Priprema:
Zagrij pećnicu na 190C. Namasti keramičke posudice za souffle maslacem (ako nemaš, probaj koristiti čvrste i veće kalupe za muffine ili vatrostalne šalice), i poprskaj ih parmezanom. U srednjem loncu otopi 2 žlice maslaca, dodaj brašno i kuhaj na srednje jakoj vatri minutu dodaj mlijeko, sol i kajenski papar, pa kuhaj miješajući do dok se ne zgusne. Makni s vatre pa umiješaj Roquefort, preostali parmezan, žutanjke i vlasac. U posebnoj zdjeli istuci bjelanjke u snijeg, pa ih lagano umiješaj u smjesu sa sirom. Smjesu puni u kalupe u do ¾ razine, i peci 20 minuta. Posluži odmah.

Fort od sira

Sastojci:
250 g sira
1 češanj češnjaka
¼ šalice suhog bijelog vina
Sol, papar

Priprema:
Stavi sve sastojke u blender i miješaj do dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu maži na kruh i jedi sirovo, ili pečeno u pečnici.