Gastro
Gastro

Zadivi svoje prijatelje na večeri ovim jednostavnim i elegantnim francuskim receptima

Zadivi svoje prijatelje na večeri ovim jednostavnim i elegantnim francuskim receptima
Oh la la... Magnifique!

Francuska kuhinja vrlo je jednostavna, a izgleda tako komplicirano! Ona je elegantna, baš kao i francuska moda, pa i chefovi koji je spremaju. Ovim receptima sigurno ćeš zadiviti sve svoje prijatelje na večeri, a nitko neće ni primijetiti da nisi provela cijeli dan u kuhinji. Još ako naučiš pravilno izgovarati nazive ovih jela, osvojiti ćeš srca svih svojih prijatelja, a pogotovo ako na večeru ipak odlučiš pozvati samo jednog posebnog gosta.  

Topli camembert s divljim gljivama

Sastojci: ½ šalice oraha 1 kolut Camemberta 1 žlica maslinovog ulja 400 g divljih gljiva (ili neke druge gljive poput Shiitake) 1 ljutika 2 žlice peršina 2 lista kadulje, mrvljena Sol, papar Priprema: Zagrij pećnicu na 180C, te peci orahe 8 minuta i potom smanji vatru na 160C. Camembert makni iz omota i prebaci u kalup za pečenje, pa peci 10 minuta. U velikoj tavi ugrij ulje pa peci narezane gljive na srednjoj vatri, oko 5 minuta. Dodaj sitno sjeckanu ljutiku pa peci još 2 minute. Umiješaj i peršin i kadulju, te začini solju i paprom. Umiješaj orahe u gljive i prebaci ih preko camemberta. Posluži uz kriške tostiranog kruha.  

Fricassee od piletine i limuna s ljutikom i smrčcima

Sastojci: 3 žlice maslaca 1 pile, razrezano na 8 komada 6 ljutika 6 srednjih smrčaka 1 šalica vode Sok i korica jednog limuna Sol, papar Priprema: U velikoj tavi otopi 2 žlice maslaca na vatri. Pile začini solju i paprom, te ga peci u tavi otprilike 8 minuta, povremeno okrećući. Dodaj narezanu ljutiku i smrčke te kuhaj 2 minute. Dodaj vodu, poklopi s poklopcem, pa pusti da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Izvadi sve iz tave te u nju dodaj jednu žlicu maslaca i limun (nemoj prati niti brisati tavu). Pusti da se maslac otopi i kratko provrije s limunom, pa time prelij piletinu.   

Pilaf od smeđe riže, zelenih maslina i limuna

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 2 srednja luka 6 češnja češnjaka 10 šalica vode 3 šalice smeđe riže okruglog zrna (ako ne možeš naći tu, iskoristi bijelu rižu okruglog zrna) 1 grančica timijana 1 lovorov list 1 ½ šalica zelenih maslina bez koštice ½ šalice sjeckanog peršina ¼ šalice sjeckanog svježeg bosiljka 3 žlice limunove korice 1 šalica tvrdog ribanog sira Priprema: U velikoj tavi zagrij ulje, dodaj sjeckani luk i češnjak i kuhaj miješajući na laganoj vatri, otprilike 8 minuta. Dodaj vodu, rižu, timijan i lovor, te kuhaj prema uputama na pakiranju riže (dužina kuhanja ovisit će o vrsti riže). Umiješaj jednu žlicu soli, makni lovor i timijan, te umiješaj prepolovljene masline i sve ostale sastojke. U tanjuru posipaj sa sirom i poprskaj s još malo maslinovog ulja.  

Sendviči Bouillabaisse

Sastojci: 1/8 žličice šafrana 1/3 šalice majoneze 2 šalice potočarke 1 mali komorač 1 srednja ljutika 2 žlice mješavine limunovog soka i maslinovog ulja 1 žlica maslaca 4 fileta mahi mahi (ili neke druge) ribe 8 šnita rustikalnog kruha 1 velika rajčica rezana na tanke ploške Priprema: Umiješaj šafran u majonezu i začini je solju i paprom. U zdjeli pomiješaj potočarku s tanko rezanom ljutikom i komoračem, pa sve začini mješavinom ulja i limuna. U tavi otopi maslac, ribu začini, i ispeci je na maslacu. Na kriške kruha maži majonezu, a zatim slaži ribu, rajčicu i salatu od potočarke. Po želji prethodno ispeci krih na grill tavi.  

Tapenada od crnih maslina, smokava i mente

Sastojci: ¾ šalice crnih maslina bez koštica ¾ šalice Kalamata maslina bez koštica 6 malih sušenih smokvi, sjeckanih 2 žlice kapara 2 mala češnja češnjaka ¼ šalice sjeckane svježe mente 4 fileta inćuna ¼ šalice maslinovog ulja Sol, papar Priprema: Sve sastojke miješaj u multipraktiku, tako da dobiješ grublju strukturu (nemoj ih usitniti u glatku paštetu). Prebaci u zdjelicu i posluži uz prepečeni kruh, po mogućnosti baguette.  

Tuna s provincijskim povrćem

Sastojci: ½ šalice maslinovog ulja 500 g tikvica narezanih na polumjesece ½ crvenog luka 1 crvena paprika, rezana na trakice 4 stabljike timijana 4 češnja češnjaka, 2 tanko rezana i 2 prepolovljena 1 sjeckana rajčica 1 komorač ¼ šalice Kalamata maslina bez koštica 1 žlica kapara 4 fileta tune Priprema: U velikoj dubokoj tavi ugrij ¼ šalice ulja, pa dodaj tikvice, papriku, luk, timijan i češnjak. Začini solju i paprom, te kuhaj na jakoj vatri, povremeno miješajući, oko 7 minuta. Dodaj rajčicu, tanko rezani komorač, masline i kapare, pa kuhaj još 2-3 minute. Tunu posoli i popapri pa ispeci na preostalom ulju na srednje jakoj vatri, 1,5 minute sa svake strane. Poklopi tavu i ostavi tunu da se peče na slaboj vatri još 2 minute. Na tanjur serviraj prvo povrće, a onda filete tune na vrhu.  

Piletina Dijon

Sastojci: 1 žličica sjemenki korijandera 2 žlice maslinovog ulja 8 pilećih bataka ¼ šalice sjeckanog luka 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana 1 ½ šalice pilećeg temeljca (ili vode) 2 žlice Dijon senfa 3 žlice kiselog vrhnja 2 žličice estragona Priprema: U velikoj tavi tostiraj sjemenke korijandera nad srednje jakom vatrom, 2 minute. Prebaci sjemenke u mužar i usitni ih. Piletinu začini soli i paprom pa je ispeci na ulju, otprilike 10 minuta okrećući. Dodaj i luk, pa kuhaj povremeno miješajući dok luk ne omekša. Dodaj češnjak i kuhaj sve još minutu. Dodaj temeljac i korijander, poklopi poklopcem, i pusti da se kuha na laganoj vatri još 15 minuta. Izvadi piletinu iz tave a u nju stavi senf, estragon i vrhnje. Dobro promiješaj i pusti da se zgusne, otprilike 5 minuta. Vrati piletinu u lonac i sve promiješaj.  

Omlet souffle

Sastojci: 3 velika jaja 1 ½ žlice maslaca ½ ribanog Gruyère sira Sol Priprema: Odvoji bjelanjke od žutanjaka, pa istuci bjelanjke u čvrsti snijeg. Umuti žutanjke s malo soli i ¼ snijega od bjelanjaka, pa ih umiješaj lagano u bjelanjke dok se potpuno ne sjedine. Prebaci u manji okrugli kalup za pečenje i na vrh posipaj sir, i peci na 200C s uključenim pečenjem odozgo, 3 minute.  

Roquefort Souffle

Sastojci: 2 žlice maslaca ½ šalice svježeg parmezana 3 žlice brašna 1 šalica mlijeka 60 g Roquefort sira 5 jaja 2 žlice sjeckanog vlasca Prstohvat soli Prstohvat kajenskog papra Priprema: Zagrij pećnicu na 190C. Namasti keramičke posudice za souffle maslacem (ako nemaš, probaj koristiti čvrste i veće kalupe za muffine ili vatrostalne šalice), i poprskaj ih parmezanom. U srednjem loncu otopi 2 žlice maslaca, dodaj brašno i kuhaj na srednje jakoj vatri minutu dodaj mlijeko, sol i kajenski papar, pa kuhaj miješajući do dok se ne zgusne. Makni s vatre pa umiješaj Roquefort, preostali parmezan, žutanjke i vlasac. U posebnoj zdjeli istuci bjelanjke u snijeg, pa ih lagano umiješaj u smjesu sa sirom. Smjesu puni u kalupe u do ¾ razine, i peci 20 minuta. Posluži odmah.  

Fort od sira

Sastojci: 250 g sira 1 češanj češnjaka ¼ šalice suhog bijelog vina Sol, papar Priprema: Stavi sve sastojke u blender i miješaj do dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu maži na kruh i jedi sirovo, ili pečeno u pečnici.