Gastro
Gastro

Zaboravi na ledene čajeve pune šećera i aditiva: Napravi sama ovaj slatki ljetni napitak

Zaboravi na ledene čajeve pune šećera i aditiva: Napravi sama ovaj slatki ljetni napitak
Želiš zasladiti svoje ljetne dane osvježavajućim pićima, ali ne želiš piti kupovne sokove i ledene čajeve? Imamo rješenje - napravi sama svoj slatki ledeni čaj koji će se svidjeti svim tvojim ukućanima. Donosimo ti četiri sjajna recepta

Ljetne vrućine koje su napokon došle na vrata traže da se stalno adekvatno hidratiziramo, a mnogima je problem neprestano piti samo običnu vodu pa posežu za raznim voćnim sokovima i zašećerenim ledenim čajevima koji su vrlo kalorični te puni nezdravih aditiva.   Ledeni čaj inače označava slatki, zašećereni sok koji se služi s kockicama leda, no zapravo bi on trebao biti napravljen od svježih namirnica, kvalitetnih listića čaja i dodatka svježeg bilja poput mente. Rashlađen i potom zašećeren po ukusu, ledeni čaj može biti vrhunski tekući užitak koji će tvoje tijelo adekvatno hidratizirati, a svidjet će se i tvom nepcu.  

  Najomiljeniji okusi ledenog čaja diljem svijeta su jagoda, breskva, limun i limeta, no u Aziji se ledenim čajem često smatra samo zeleni čaj koji je rashlađen. Zanimljivo je da prvi recept za ledeni čaj datira iz 1870-ih godina, kada je objavljen u kuharici iz Virginije u SAD-u. Danas su upravo Amerikanci najveći konzumenti ledenih čajeva na svijetu, a na samom jugu SAD-a se ledeni čaj smatra delicijom i kulturnim naslijeđem, pa se recepti za te slatke osvježavajuće napitke prenose s koljena na koljeno i brižno čuvaju.   Ipak, problem s omiljenim ledenim čajevima u zapadnjačkoj kulturi je taj što su ti čajevi često iznimno zaslađeni i u konačnici izgube sve sva svoja zdrava svojstva. Previše šećera u velikim količinama može biti vrlo štetno za ljudsko tijelo, pa bi u doziranju slatkih sirupa i dodataka koji se ubacuju u pića trebali biti vrlo oprezni – ipak su to prazne kalorije.  

  No, ne moraš se zbog zdravlja odreći svojih omiljenih napitaka već ih samo trebaš znati napraviti kod kuće, u zdravijoj i često mnogo ukusnijoj varijanti. Ledeni čaj definitivno je piće koje nas automatski asocira na ljeto, a mi smo ti odlučile pomoći kako da ga ove godine bez grižnje savjesti konzumiraš po cijele dane.   Donosimo ti stoga četiri jednostavna, a vrlo ukusna recepta za osvježavajuće ledene čajeve koje možeš napraviti za čas posla u vlastitoj kuhinji.  

Ledeni čaj od limuna i bosiljka

Priprema:   Dodaj narezani limun, svježe lišće bosiljka i vrećice čaja u vrč za vodu. Ulij toplu vodu u vrč i pusti da sve odstoji oko 15 minuta. Nakon toga izvadi iz vrča vrećice za čaj i stavi sve hladiti na 3 do 4 sata kako bi se okusi skroz proželi.  

Sastojci:

Pola limuna narezanog na tanke kriške

6 svježih listića bosiljka

2 vrećice zelenog čaja

3 šalice vruće vode

Med (po želji)

Ledeni čaj od kokosa i limete

Priprema:   Dodaj vrećice crnog čaja i narezanu limetu u vrč. Prelij sve kokosovom vodom koju si prije zagrijala i ostavi da se vrećice namaču oko 15 minuta. Izvadi ih i stavi napitak hladiti u frižider na par sati.  

Sastojci:

2 vrećice crnog čaja

Pola limete narezane za tanke ploškice

3 šalice zagrijane kokosove vode

Med (po želji)

Ledeni čaj od breskve i đumbira

Priprema:   Pomiješaj narezane komade breskve i zeleni čaj te im dodaj još i narezani đumbir. Sve prelij vrućom vodom i nakon 15 minuta izvadi vrećice čaja kao i đumbir ako ne želiš prejaki okus. Sve dobro ohladi i posluži uz kockice leda.  

Sastojci:

1 breskva narezana na ploške

2 vrećice zelenog čaja

3 šalice vruće vode

4 kolutića đumbira

Med (po želji)

Ledeni čaj od kupina i mente

Sastojci:

Pola šalice svježih kupina

6 listića mente

2 vrećice zelenog čaja

3 šalice vruće vode

Med (po želji)

Priprema:   Dodaj svježe kupine, lišće mente i vrećice zelenog čaja u vrč i prelij sve toplom vodom. Pričekaj 15 minuta i zatim izvadi vrećice čaja. Nakon par sati hlađenja posluži napitak i zasladi ga po želji.