Božićni ručak i večera uvijek su poseban događaj. Tada se nalazimo s obitelji ili prijateljima, a možda i oboje, veselimo se, pričamo i uživamo u trenucima provedenima s njima. No, ponekad to može biti malo opterećenje, ako si ti domaćica.
Tada moraš peći kolače, urediti dom u blagdanskom duhu, ali i unaprijed pronaći odličan recept koji ti neće oduzeti previše vremena, a oduševit će tvoje goste okusima i mirisa. Upravo takav je recept naše gastro blogerice Ivane Perić Rabhi za pureći zabatak s povrćem na pari!
Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.
PUREĆI ZABATAK S POVRĆEM
- 1 pureći zabatak
- 1 velika žlica masti
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica soli i papra
- 1 komad svježeg đumbira
- 1 žlica meda
- 1 žlica garam masale
- 200 ml vruće vode
- ½ kg prokulica
- ½ šalice graška
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Na laganoj temperaturi otopite maslac i mast na tavi, zatim dodajte masalu. Đumbir ogulite i narežite pa stavite u tavu, te nakon par minuta dodajte med, sol i papar. S tom smjesom začinite pureći zabatak . Ovisno o količini mesa, ovog umaka možete napraviti još, ali samo toliko koliko vam treba da meso bude uvaljano. Stavite ga peći u zatvorenoj posudi u koju ste ulili vruću vodu.
Smanjite temperaturu na 180 C.
Prokulicu očistite i prepolovite na pola. Dodajte grašak. Stavite kuhati u posoljenoj vodi. Nakon 15 minuta ugasite povrće i procijedite.
Pećnicu otvorite i provjerite da li je potrebno dodati vode ili samo zalijte meso sa sokom u kojem se peče. Okrenite ga na drugu stranu. Pecite jos 1 h, pa opet učinite isto. Vrijeme pečenja ovisi koliko je težak zabatak. Otprilike se peče 1h po 1kg. Ako zabatak teži 3 kg ,pecite ga 3 h.
Nakon toga pojačajte na 200 C i ostavite otvorenu posudu još 15 minuta na pečenju. Ugasite pećnicu i ostavite meso unutra još 10 tak minuta.
Kad ga izvadite iz pećnice, poslužite ga uz kuhano povrće. Sok od pečenja takodjer poslužite uz jelo.Sok prelijte preko mesa i povrća.
Dobar tek!