Za božićnu večeru pripremi pureći zabatak s povrćem po receptu naše gastro blogerice

Ako još ne znaš što ćeš raditi za božićnu večeru, bez brige! Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je učila kako napraviti pureći zabatak s povrćem koji će oduševiti cijelu obitelj

0H4A2564.jpg

Božićni ručak i večera uvijek su poseban događaj. Tada se nalazimo s obitelji ili prijateljima, a možda i oboje, veselimo se, pričamo i uživamo u trenucima provedenima s njima. No, ponekad to može biti malo opterećenje, ako si ti domaćica.

Image
RECEPT

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

Tada moraš peći kolače, urediti dom u blagdanskom duhu, ali i unaprijed pronaći odličan recept koji ti neće oduzeti previše vremena, a oduševit će tvoje goste okusima i mirisa. Upravo takav je recept naše gastro blogerice Ivane Perić Rabhi za pureći zabatak s povrćem na pari!

Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

Image

PUREĆI ZABATAK S POVRĆEM

  • 1 pureći zabatak
  • 1 velika žlica masti
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica soli i papra
  • 1 komad svježeg đumbira
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica garam masale
  • 200 ml vruće vode
  • ½ kg prokulica
  • ½ šalice graška
Image

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Na laganoj temperaturi otopite maslac i mast na tavi, zatim dodajte masalu. Đumbir ogulite i narežite pa stavite u tavu, te nakon par minuta dodajte med, sol i papar. S tom smjesom začinite pureći zabatak . Ovisno o količini mesa, ovog umaka možete napraviti još, ali samo toliko koliko vam treba da meso bude uvaljano. Stavite ga peći u zatvorenoj posudi u koju ste ulili vruću vodu.

Smanjite temperaturu na 180 C.

Prokulicu očistite i prepolovite na pola. Dodajte grašak. Stavite kuhati u posoljenoj vodi. Nakon 15 minuta ugasite povrće i procijedite.

Pećnicu otvorite i provjerite da li je potrebno dodati vode ili samo zalijte meso sa sokom u kojem se peče. Okrenite ga na drugu stranu. Pecite jos 1 h, pa opet učinite isto. Vrijeme pečenja ovisi koliko je težak zabatak. Otprilike se peče 1h po 1kg. Ako zabatak teži 3 kg ,pecite ga 3 h.

Nakon toga pojačajte na 200 C i ostavite otvorenu posudu još 15 minuta na pečenju. Ugasite pećnicu i ostavite meso unutra još 10 tak minuta.

Kad ga izvadite iz pećnice, poslužite ga uz kuhano povrće. Sok od pečenja takodjer poslužite uz jelo.Sok prelijte preko mesa i povrća.

Dobar tek!