Gastro
RECEPT

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines
Polako nam se približava vrijeme za izradu božićnih kolačića u kojima ćeš uživati s obitelji i prijateljima. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je učila kako napraviti francuske čajne kolače koji savršeno idu uz božićni ugođaj

Madeleine, mnogima omiljeni spužvasti kolačići posebno su popularni u Francuskoj. Ima mnogo teorija o tome kako su nastali. No, jedna od legendi kaže kako ih je smislila služavka imena Madeleine, u 18 stoljeću u malenom gradiću Commercy. Željela je impresionirati poljskog kralja Stanisława Leszczyńskija. On se oduševio, ali i svi njezini sumještani, a ostalo je navodno povijest. Kolačiće je opisao i slavni Marcel Proust u svom romanu te objasnio koliko uživa upravo o ovom kolačiću.

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

Tek što je topla tekućina pomiješana s mrvicama dotakla moje nepce, prošla me jeza i zastao sam, usredotočen na izvanrednu stvar koja mi se događa. Izuzetan užitak preplavio je moja osjetila. Okus je bio onaj mali  komadić madeleine koji je nedjeljom ujutro u Combrayu (jer tih jutra nisam izlazio prije mise), kad sam joj išao poželjeti dobro jutro u njezinu spavaću sobu, davala mi je teta Léonie, umačući to prvo u svoju šalicu čaja ili tisane. Pogled na mali madeleine nije me na ništa prisjetio prije nego što sam ga probao. I sve iz moje šalice čaja. —  Marcel Proust, U potrazi za izgubljenim vremenom

Upravo zato idealno je vrijeme za zasukati rukave i za blagdanski stol spremiti ove ukusne kolačiće koji će oduševiti goste, ali i vas. Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

MADELEINES

4 jaja

180 g šećera

70 g mlijeka

250 g brašna

15 g meda

1 paketić praška za pecivo(pzp)

90 g rastopljenog maslaca

Dobro umutiti jaja i šećer dok se ne udvostruči i pobijeli smjesa. Mlijeko pomiješajte s medom te ulijte u jaja. Brašno i paketić praška za pecivo promiješajte i ulijte u smjesu odjaja. Miksajte lagano dok se ne sjedini. Ulijte rastopljeni maslac. Izmiješajte. Ako želite da vam madeleines budu s okusom limuna naribajte u smjesu svježu koricu limuna, ilistavite ekstrakt vanilije. Po želji. Smjesu ohladite 2 h.

Upalite pećnicu. Ohlađenom smjesom napunite kalupe za madeleines i pecite ih na 180 C ,12-15 minuta. Dakle, dok se ne dignu i pozlate.