

Madeleine, mnogima omiljeni spužvasti kolačići posebno su popularni u Francuskoj. Ima mnogo teorija o tome kako su nastali. No, jedna od legendi kaže kako ih je smislila služavka imena Madeleine, u 18 stoljeću u malenom gradiću Commercy. Željela je impresionirati poljskog kralja Stanisława Leszczyńskija. On se oduševio, ali i svi njezini sumještani, a ostalo je navodno povijest. Kolačiće je opisao i slavni Marcel Proust u svom romanu te objasnio koliko uživa upravo o ovom kolačiću.
Tek što je topla tekućina pomiješana s mrvicama dotakla moje nepce, prošla me jeza i zastao sam, usredotočen na izvanrednu stvar koja mi se događa. Izuzetan užitak preplavio je moja osjetila. Okus je bio onaj mali komadić madeleine koji je nedjeljom ujutro u Combrayu (jer tih jutra nisam izlazio prije mise), kad sam joj išao poželjeti dobro jutro u njezinu spavaću sobu, davala mi je teta Léonie, umačući to prvo u svoju šalicu čaja ili tisane. Pogled na mali madeleine nije me na ništa prisjetio prije nego što sam ga probao. I sve iz moje šalice čaja. — Marcel Proust, U potrazi za izgubljenim vremenom
Upravo zato idealno je vrijeme za zasukati rukave i za blagdanski stol spremiti ove ukusne kolačiće koji će oduševiti goste, ali i vas. Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.
MADELEINES
4 jaja
180 g šećera
70 g mlijeka
250 g brašna
15 g meda
1 paketić praška za pecivo(pzp)
90 g rastopljenog maslaca
Dobro umutiti jaja i šećer dok se ne udvostruči i pobijeli smjesa. Mlijeko pomiješajte s medom te ulijte u jaja. Brašno i paketić praška za pecivo promiješajte i ulijte u smjesu od
Upalite pećnicu. Ohlađenom smjesom napunite kalupe za madeleines i pecite ih na 180 C ,12-15 minuta. Dakle, dok se ne dignu i pozlate.


Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Stradivarius oduševljava ljetnom kolekcijom sandala i natikača - donosimo favorite
