Madeleine, mnogima omiljeni spužvasti kolačići posebno su popularni u Francuskoj. Ima mnogo teorija o tome kako su nastali. No, jedna od legendi kaže kako ih je smislila služavka imena Madeleine, u 18 stoljeću u malenom gradiću Commercy. Željela je impresionirati poljskog kralja Stanisława Leszczyńskija. On se oduševio, ali i svi njezini sumještani, a ostalo je navodno povijest. Kolačiće je opisao i slavni Marcel Proust u svom romanu te objasnio koliko uživa upravo o ovom kolačiću.
Upravo zato idealno je vrijeme za zasukati rukave i za blagdanski stol spremiti ove ukusne kolačiće koji će oduševiti goste, ali i vas. Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.
MADELEINES
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 70 g mlijeka
- 250 g brašna
- 15 g meda
- 1 paketić praška za pecivo(pzp)
- 90 g rastopljenog maslaca
Dobro umutiti jaja i šećer dok se ne udvostruči i pobijeli smjesa. Mlijeko pomiješajte s medom te ulijte u jaja. Brašno i paketić praška za pecivo promiješajte i ulijte u smjesu od
jaja. Miksajte lagano dok se ne sjedini. Ulijte rastopljeni maslac. Izmiješajte. Ako želite da vam madeleines budu s okusom limuna naribajte u smjesu svježu koricu limuna, ili
stavite ekstrakt vanilije. Po želji. Smjesu ohladite 2 h.
Upalite pećnicu. Ohlađenom smjesom napunite kalupe za madeleines i pecite ih na 180 C ,12-15 minuta. Dakle, dok se ne dignu i pozlate.