Ovog Božića napravi savršene francuske kolačiće- Madeleines

Polako nam se približava vrijeme za izradu božićnih kolačića u kojima ćeš uživati s obitelji i prijateljima. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je učila kako napraviti francuske čajne kolače koji savršeno idu uz božićni ugođaj

thumbnail

Madeleine, mnogima omiljeni spužvasti kolačići posebno su popularni u Francuskoj. Ima mnogo teorija o tome kako su nastali. No, jedna od legendi kaže kako ih je smislila služavka imena Madeleine, u 18 stoljeću u malenom gradiću Commercy. Željela je impresionirati poljskog kralja Stanisława Leszczyńskija. On se oduševio, ali i svi njezini sumještani, a ostalo je navodno povijest. Kolačiće je opisao i slavni Marcel Proust u svom romanu te objasnio koliko uživa upravo o ovom kolačiću.

shimmer fallback

    Upravo zato idealno je vrijeme za zasukati rukave i za blagdanski stol spremiti ove ukusne kolačiće koji će oduševiti goste, ali i vas. Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

    Image

    MADELEINES
    4 jaja
    180 g šećera
    70 g mlijeka
    250 g brašna
    15 g meda
    1 paketić praška za pecivo(pzp)
    90 g rastopljenog maslaca

    Dobro umutiti jaja i šećer dok se ne udvostruči i pobijeli smjesa. Mlijeko pomiješajte s medom te ulijte u jaja. Brašno i paketić praška za pecivo promiješajte i ulijte u smjesu od
    jaja. Miksajte lagano dok se ne sjedini. Ulijte rastopljeni maslac. Izmiješajte. Ako želite da vam madeleines budu s okusom limuna naribajte u smjesu svježu koricu limuna, ili
    stavite ekstrakt vanilije. Po želji. Smjesu ohladite 2 h.

    Upalite pećnicu. Ohlađenom smjesom napunite kalupe za madeleines i pecite ih na 180 C ,12-15 minuta. Dakle, dok se ne dignu i pozlate.

    Pratite nas
    2023. Sva prava pridržana.