Domaći gulaš s povrćem
Sastojci
- 500 g junećeg mesa (narezano na kockice)
- 2 glavice luka (sitno nasjeckane)
- 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 2 paprike (narezane na trakice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 konzerva rajčice (ili 2 svježe rajčice narezane na kockice)
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žličica ljute paprike (po želji)
- 2 lovorova lista
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica kima
- 1 l povrtnog ili mesnog temeljca
- Ulje za prženje
Priprema:
- Priprema mesa: U velikoj posudi zagrijte malo ulja i dodajte kockice mesa. Pržite ih na visokoj temperaturi dok ne dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Zatim izvadite meso iz posude i ostavite ga sa strane.
- Pirjanje povrća: U istoj posudi dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok luk ne omekša i postane staklast. Dodajte mljevenu crvenu papriku i kratko je zapecite s lukom kako bi pustila svoju aromu.
- Dodavanje povrća: Dodajte mrkvu, papriku i rajčicu u posudu te promiješajte. Vratite meso natrag u posudu i dobro sve sjedinite.
- Začini i temeljac: Dodajte lovorove listove, kim, sol, papar i po želji malo ljute paprike. Prelijte sve temeljcem tako da pokrije sastojke.
- Kuhanje: Kuhajte gulaš na laganoj vatri otprilike 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući. Nakon sat vremena, dodajte kockice krumpira i nastavite kuhati dok krumpir i meso ne omekšaju.
- Posluživanje: Gulaš poslužite vruć, uz svježi kruh ili žlicu kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost.