NAJDRAŽA HRANA

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti koji griju dušu

Tople bogate juhe ili pak sočni browniesi? Imamo sjajne recepte za hranu koja jamči užitak

tjestenina
Foto: Shutterstock

"Comfort food“ iliti hrana za ugodu su ona jela koja nam bude osjećaj sigurnosti, nostalgije i uz koja smo sentimentalno vezani. To su obično pomalo nezdrava, ali iznimno ukusna tradicionalna jela nekog podneblja u kojima smo uživali u djetinjstvu, a sada im se u odrasloj dobi uvijek rado vraćamo. S obzirom na tu definiciju, „comfort food“ bismo mogli opisati i kao bakinu kuhinju, tj. kuhinju uz koju automatski asociramo samo lijepa i ugodna sjećanja.

Prvi puta je termin "comfort food" skovan 1966. i to u psihološkoj studiji koja je objašnjavala potrebu odraslih osoba da u trenucima stresa posegnu za kaloričnom, ukusnom hranom iz djetinjstva koja im vraća osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Kako određene namirnice i sastojci u hrani našem mozgu i tijelul šalju impulse da smo sretni, luči se hormon serotonin, pa moramo biti oprezni s konzumiranjem ovakve hrane, jer ona lako može prerasti u ovisnost. Ipak, tijekom zimskih mjeseci,  a osobito ove turbulentne godine, dopušteno nam je uživanje u malo više masne i zasitne hrane u odnosu na ostatak godine. Baš zato smo ti pripremile 5 recepata koji će zagrijati i tvoju dušu i tijelo, a zasigurno ćeš u njima i iznimno uživati. Svi ovi recepti spadaju u istinsku kategoriju "comfort fooda".

Domaće štrukle

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 250 g svježeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • Sol

Priprema:

Najprije sjedini sve suhe sastojke i dobro ih izmiješaj. Nakon toga, dodaj mokre sastojke i zamijesi tijesto koje treba biti mekano i blago ljepljivo. Tijesto podijeli na dva dijela, oblikuj kuglice i stavi ih u posude prelivene uljem, tako da ulje potpuno pokrije tijesto. Pokrij posude folijom i ostavi tijesto da se odmori – ako si u žurbi, dovoljno je 30 minuta, no možete ga ostaviti i u hladnjaku preko noći, pa ga razviti idući dan. Ostavi da odmori 30 minuta, a zatim razvaljaj. Punite sirom i vrhnjem, preklopite i pecite na 180°C dok ne porumeni.

Zapečeni makaroni sa sirom

Sastojci:

  • 500 gr makarona
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice brašna
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2,5 dcl vrhnje za kuhanje
  • 2-3 čaše naribanog sira
  • sol,papar

Priprema:

Skuhaj makarone, kad su skuhani operi ih mlakom vodom da se ne zalijepe dok spremaš sos. Na rastopljenom maslacu dodaj brašno i proprži dok zamiriše par minuta, onda dodaj mlijeko i vrhnje, kuhaj kratko sa stalnim mješanjem da se malo ukuha, isto par minuta. Zatim dodaj naribani sir, mješaj dok se ne rastopi i zgusne, dodaj sol i papar, pa stavi unutra makarone, izmiješaj i posluži toplo.

Image
Foto: Pexels

Pileća juha s rezancima

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 režnja češsnjaka
  • 3 rebra celera
  • 3 već mrkve
  • 2 lista lovora
  • 1/2 žličice majčine dušice (suhe)
  • 500 g pilećih prsiju
  • 2 l pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • 200 g sviježe tjestenine sa jajima

Priprema:

U posudi za kuhanje otopi maslac i dodaj nasjeckane i očišćene mrkve celer, luk i usitnjeni češnjak. Sve prodinstaj uz povremeno miješanje. U međuvremenu u 1 litru temeljca stavi pileća prsa i kuhaj oko 20 minuta, a ostatak temeljca uspi u dinstano povrće i dodaj lovor i majčinu dušicu, smanji vatru i kuhaj sve poklopljeno 20 min. Nakon 20 min, piletinu izvadi iz temeljca i prebaci na dasku za rezanje, a temeljac od kuhanja piletine dodaj u povrće i nastavi sve kuhati na lagano.

Piletinu natrgaj na manje komade uz pomoć dvije vilice , pa je dodaj u juhu skupa sa tjesteninom. Onda sve posoli i popapri i nastavi kuhati dok se tjestenina ne skuha 3-4 min. Gotovu juhu skini sa vatre i izvadi lovorove listove, razlij u zdjelice ili tanjure i pospi sa sjeckanim peršinom.

Image
Foto: Pixabay

Domaći hamburger

Sastojci (za 4 hamburgere):

  • 500 g mljevene govedine (po mogućnosti kombinacija mesa s malo masnoće za sočnost)
  • 1 mali luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica mljevene paprike
  • Ulje za prženje ili grill

Za posluživanje:

  • 4 peciva za hamburger
  • Listovi zelene salate
  • 4 kriške sira (po želji)
  • Rajčica (narezana na kolutove)
  • Kiseli krastavci (narezani na ploške)
  • Majoneza, kečap ili senf (po ukusu)

Priprema:

  1. Priprema mesa: U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo krušnih mrvica.
  2. Oblikovanje pljeskavica: Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Svaka bi trebala biti oko 1,5 cm debljine. Pazite da budu malo šire od peciva jer će se malo smanjiti prilikom pečenja.
  3. Pečenje: Na zagrijanoj tavi ili roštilju, uz dodatak malo ulja, pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 3-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini), ili dok ne postignu željeni stupanj pečenja. Ako volite sir u hamburgeru, stavite krišku sira na pljeskavicu posljednju minutu pečenja kako bi se lagano otopio.
  4. Priprema peciva: Dok se pljeskavice peku, možete prepoloviti peciva za hamburger i lagano ih prepeći na tavi ili roštilju, kako bi dobila hrskavu koricu.
  5. Sastavljanje hamburgera: Na donju polovicu peciva stavite list zelene salate, pečenu pljeskavicu (sa sirom po želji), kolutove rajčice, kisele krastavce i prelijte majonezom, kečapom ili senfom. Poklopite gornjom polovicom peciva.
  6. Posluživanje: Poslužite toplo uz pomfrit ili neku drugu prilog po želji.
Image
Foto: Pexels

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 1 bundeva
  • 2 krumpira
  • 1 glavica luka
  • Sol, papar, vrhnje

Priprema:

Skuhajte bundevu, krumpir i luk, zatim ih izmiksajte. Dodajte začine i malo vrhnja za bogatiju teksturu.

Image
Foto: Pexels

Hrskava pohana piletina

Priprema:

Odvoji batak od karabatka. Prsa nareži na tanje odreske (ovisno o veličini na 4-6 manjih odrezaka). Prelij sa malo ulja, začini, promiješaj i ostavi da malo odstoji. Nasjeckati sitno kikiriki i pomiješati ga sa prezlom. Umutiti jaja. Komade piletine uvaljaj u jaja pa u prezlu s kikirikijem i onda prži na vrućem ulju do zlatno žute boje. Tako prženu piletinu slaži na pleh i zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih bataka
  • 1 komad pilećih prsa
  • 3 jaja
  • 100 gr slanog prženog kikirikija
  • 100 gr prezli (krušnih mrvica)
  • 2 dl ulja za prženje
  • malo soli, papra i vegete

Domaći gulaš s povrćem

Sastojci

  • 500 g junećeg mesa (narezano na kockice)
  • 2 glavice luka (sitno nasjeckane)
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutiće)
  • 2 paprike (narezane na trakice)
  • 2 krumpira (narezana na kockice)
  • 1 konzerva rajčice (ili 2 svježe rajčice narezane na kockice)
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica ljute paprike (po želji)
  • 2 lovorova lista
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica kima
  • 1 l povrtnog ili mesnog temeljca
  • Ulje za prženje

Priprema:

  1. Priprema mesa: U velikoj posudi zagrijte malo ulja i dodajte kockice mesa. Pržite ih na visokoj temperaturi dok ne dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Zatim izvadite meso iz posude i ostavite ga sa strane.
  2. Pirjanje povrća: U istoj posudi dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok luk ne omekša i postane staklast. Dodajte mljevenu crvenu papriku i kratko je zapecite s lukom kako bi pustila svoju aromu.
  3. Dodavanje povrća: Dodajte mrkvu, papriku i rajčicu u posudu te promiješajte. Vratite meso natrag u posudu i dobro sve sjedinite.
  4. Začini i temeljac: Dodajte lovorove listove, kim, sol, papar i po želji malo ljute paprike. Prelijte sve temeljcem tako da pokrije sastojke.
  5. Kuhanje: Kuhajte gulaš na laganoj vatri otprilike 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući. Nakon sat vremena, dodajte kockice krumpira i nastavite kuhati dok krumpir i meso ne omekšaju.
  6. Posluživanje: Gulaš poslužite vruć, uz svježi kruh ili žlicu kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost.

Image
ZA SVAKOGA PONEŠTO

Od veganskih do mesnih: Jednostavni recepti s blitvom koje trebaš isprobati