Gastro
NAJDRAŽA HRANA

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti koji griju dušu

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu
Tople bogate juhe ili pak sočni browniesi? Imamo sjajne recepte za hranu koja jamči užitak

"Comfort food“ iliti hrana za ugodu su ona jela koja nam bude osjećaj sigurnosti, nostalgije i uz koja smo sentimentalno vezani. To su obično pomalo nezdrava, ali iznimno ukusna tradicionalna jela nekog podneblja u kojima smo uživali u djetinjstvu, a sada im se u odrasloj dobi uvijek rado vraćamo. S obzirom na tu definiciju, „comfort food“ bismo mogli opisati i kao bakinu kuhinju, tj. kuhinju uz koju automatski asociramo samo lijepa i ugodna sjećanja.

Prvi puta je termin "comfort food" skovan 1966. i to u psihološkoj studiji koja je objašnjavala potrebu odraslih osoba da u trenucima stresa posegnu za kaloričnom, ukusnom hranom iz djetinjstva koja im vraća osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Kako određene namirnice i sastojci u hrani našem mozgu i tijelul šalju impulse da smo sretni, luči se hormon serotonin, pa moramo biti oprezni s konzumiranjem ovakve hrane, jer ona lako može prerasti u ovisnost. Ipak, tijekom zimskih mjeseci,  a osobito ove turbulentne godine, dopušteno nam je uživanje u malo više masne i zasitne hrane u odnosu na ostatak godine. Baš zato smo ti pripremile 5 recepata koji će zagrijati i tvoju dušu i tijelo, a zasigurno ćeš u njima i iznimno uživati. Svi ovi recepti spadaju u istinsku kategoriju "comfort fooda".

Domaće štrukle

Sastojci:

500 g glatkog brašna

1 jaje

250 g svježeg sira

200 ml kiselog vrhnja

Sol

Priprema:

Najprije sjedini sve suhe sastojke i dobro ih izmiješaj. Nakon toga, dodaj mokre sastojke i zamijesi tijesto koje treba biti mekano i blago ljepljivo. Tijesto podijeli na dva dijela, oblikuj kuglice i stavi ih u posude prelivene uljem, tako da ulje potpuno pokrije tijesto. Pokrij posude folijom i ostavi tijesto da se odmori – ako si u žurbi, dovoljno je 30 minuta, no možete ga ostaviti i u hladnjaku preko noći, pa ga razviti idući dan. Ostavi da odmori 30 minuta, a zatim razvaljaj. Punite sirom i vrhnjem, preklopite i pecite na 180°C dok ne porumeni.

Zapečeni makaroni sa sirom

Sastojci:

500 gr makarona

4 žlice maslaca

4 žlice brašna

2,5 dcl mlijeka

2,5 dcl vrhnje za kuhanje

2-3 čaše naribanog sira

sol,papar

Priprema:

Skuhaj makarone, kad su skuhani operi ih mlakom vodom da se ne zalijepe dok spremaš sos. Na rastopljenom maslacu dodaj brašno i proprži dok zamiriše par minuta, onda dodaj mlijeko i vrhnje, kuhaj kratko sa stalnim mješanjem da se malo ukuha, isto par minuta. Zatim dodaj naribani sir, mješaj dok se ne rastopi i zgusne, dodaj sol i papar, pa stavi unutra makarone, izmiješaj i posluži toplo.

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu

Pileća juha s rezancima

Sastojci:

2 žlice maslaca ili maslinovog ulja

1 veći luk

4 režnja češsnjaka

3 rebra celera

3 već mrkve

2 lista lovora

1/2 žličice majčine dušice (suhe)

500 g pilećih prsiju

2 l pilećeg temeljca

sol i papar

200 g sviježe tjestenine sa jajima

Priprema:

U posudi za kuhanje otopi maslac i dodaj nasjeckane i očišćene mrkve celer, luk i usitnjeni češnjak. Sve prodinstaj uz povremeno miješanje. U međuvremenu u 1 litru temeljca stavi pileća prsa i kuhaj oko 20 minuta, a ostatak temeljca uspi u dinstano povrće i dodaj lovor i majčinu dušicu, smanji vatru i kuhaj sve poklopljeno 20 min. Nakon 20 min, piletinu izvadi iz temeljca i prebaci na dasku za rezanje, a temeljac od kuhanja piletine dodaj u povrće i nastavi sve kuhati na lagano.

Piletinu natrgaj na manje komade uz pomoć dvije vilice , pa je dodaj u juhu skupa sa tjesteninom. Onda sve posoli i popapri i nastavi kuhati dok se tjestenina ne skuha 3-4 min. Gotovu juhu skini sa vatre i izvadi lovorove listove, razlij u zdjelice ili tanjure i pospi sa sjeckanim peršinom.

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu

Domaći hamburger

Sastojci (za 4 hamburgere):

500 g mljevene govedine (po mogućnosti kombinacija mesa s malo masnoće za sočnost)

1 mali luk (sitno nasjeckan)

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)

1 jaje

2 žlice krušnih mrvica (po potrebi)

Sol i papar po ukusu

1 žličica senfa

1 žličica mljevene paprike

Ulje za prženje ili grill

Za posluživanje:

4 peciva za hamburger

Listovi zelene salate

4 kriške sira (po želji)

Rajčica (narezana na kolutove)

Kiseli krastavci (narezani na ploške)

Majoneza, kečap ili senf (po ukusu)

Priprema:

Priprema mesa: U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo krušnih mrvica.

Oblikovanje pljeskavica: Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Svaka bi trebala biti oko 1,5 cm debljine. Pazite da budu malo šire od peciva jer će se malo smanjiti prilikom pečenja.

Pečenje: Na zagrijanoj tavi ili roštilju, uz dodatak malo ulja, pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 3-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini), ili dok ne postignu željeni stupanj pečenja. Ako volite sir u hamburgeru, stavite krišku sira na pljeskavicu posljednju minutu pečenja kako bi se lagano otopio.

Priprema peciva: Dok se pljeskavice peku, možete prepoloviti peciva za hamburger i lagano ih prepeći na tavi ili roštilju, kako bi dobila hrskavu koricu.

Sastavljanje hamburgera: Na donju polovicu peciva stavite list zelene salate, pečenu pljeskavicu (sa sirom po želji), kolutove rajčice, kisele krastavce i prelijte majonezom, kečapom ili senfom. Poklopite gornjom polovicom peciva.

Posluživanje: Poslužite toplo uz pomfrit ili neku drugu prilog po želji.

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu

Krem juha od bundeve

Sastojci:

1 bundeva

2 krumpira

1 glavica luka

Sol, papar, vrhnje

Priprema:

Skuhajte bundevu, krumpir i luk, zatim ih izmiksajte. Dodajte začine i malo vrhnja za bogatiju teksturu.

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu

Hrskava pohana piletina

Priprema: Odvoji batak od karabatka. Prsa nareži na tanje odreske (ovisno o veličini na 4-6 manjih odrezaka). Prelij sa malo ulja, začini, promiješaj i ostavi da malo odstoji. Nasjeckati sitno kikiriki i pomiješati ga sa prezlom. Umutiti jaja. Komade piletine uvaljaj u jaja pa u prezlu s kikirikijem i onda prži na vrućem ulju do zlatno žute boje. Tako prženu piletinu slaži na pleh i zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Sastojci:

2 komada pilećih bataka

1 komad pilećih prsa

3 jaja

100 gr slanog prženog kikirikija

100 gr prezli (krušnih mrvica)

2 dl ulja za prženje

malo soli, papra i vegete

Domaći gulaš s povrćem

Sastojci

500 g junećeg mesa (narezano na kockice)

2 glavice luka (sitno nasjeckane)

3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

2 mrkve (narezane na kolutiće)

2 paprike (narezane na trakice)

2 krumpira (narezana na kockice)

1 konzerva rajčice (ili 2 svježe rajčice narezane na kockice)

1 žlica mljevene crvene paprike

1 žličica ljute paprike (po želji)

2 lovorova lista

Sol i papar po ukusu

1 žličica kima

1 l povrtnog ili mesnog temeljca

Ulje za prženje

Priprema:

Priprema mesa: U velikoj posudi zagrijte malo ulja i dodajte kockice mesa. Pržite ih na visokoj temperaturi dok ne dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Zatim izvadite meso iz posude i ostavite ga sa strane.

Pirjanje povrća: U istoj posudi dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok luk ne omekša i postane staklast. Dodajte mljevenu crvenu papriku i kratko je zapecite s lukom kako bi pustila svoju aromu.

Dodavanje povrća: Dodajte mrkvu, papriku i rajčicu u posudu te promiješajte. Vratite meso natrag u posudu i dobro sve sjedinite.

Začini i temeljac: Dodajte lovorove listove, kim, sol, papar i po želji malo ljute paprike. Prelijte sve temeljcem tako da pokrije sastojke.

Kuhanje: Kuhajte gulaš na laganoj vatri otprilike 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući. Nakon sat vremena, dodajte kockice krumpira i nastavite kuhati dok krumpir i meso ne omekšaju.

Posluživanje: Gulaš poslužite vruć, uz svježi kruh ili žlicu kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost.