Tople bogate juhe ili pak sočni browniesi? Imamo sjajne recepte za hranu koja jamči užitak

„Comfort food“ iliti hrana za ugodu su ona jela koja nam bude osjećaj sigurnosti, nostalgije i uz koja smo sentimentalno vezani. To su obično pomalo nezdrava, ali iznimno ukusna tradicionalna jela nekog podneblja u kojima smo uživali u djetinjstvu, a sada im se u odrasloj dobi uvijek rado vraćamo. S obzirom na tu definiciju, „comfort food“ bismo mogli opisati i kao bakinu kuhinju, tj. kuhinju uz koju automatski asociramo samo lijepa i ugodna sjećanja.
Prvi puta je termin „comfort food“ skovan 1966. i to u psihološkoj studiji koja je objašnjavala potrebu odraslih osoba da u trenucima stresa posegnu za kaloričnom, ukusnom hranom iz djetinjstva koja im vraća osjećaj stabilnosti i sigurnosti.
Kako određene namirnice i sastojci u hrani našem mozgu i tijelul šalju impulse da smo sretni, luči se hormon serotonin, pa moramo biti oprezni s konzumiranjem ovakve hrane, jer ona lako može prerasti u ovisnost. Ipak, tijekom zimskih mjeseci, a osobito ove turbulentne godine, dopušteno nam je uživanje u malo više masne i zasitne hrane u odnosu na ostatak godine.
Baš zato smo ti pripremile 5 recepata koji će zagrijati i tvoju dušu i tijelo, a zasigurno ćeš u njima i iznimno uživati. Svi ovi recepti spadaju u istinsku kategoriju „comfort fooda“.
Zapečeni makaroni sa sirom
Priprema:
Skuhaj makarone, kad su skuhani operi ih mlakom vodom da se ne zalijepe dok spremaš sos. Na rastopljenom maslacu dodaj brašno i proprži dok zamiriše par minuta, onda dodaj mlijeko i vrhnje, kuhaj kratko sa stalnim mješanjem da se malo ukuha, isto par minuta. Zatim dodaj naribani sir, mješaj dok se ne rastopi i zgusne, dodaj sol i papar, pa stavi unutra makarone, izmiješaj i posluži toplo.
Sastojci:
- 500 gr makarona
- 4 žlice maslaca
- 4 žlice brašna
- 2,5 dcl mlijeka
- 2,5 dcl vrhnje za kuhanje
- 2-3 čaše naribanog sira
- sol,papar
Pileća juha s rezancima
Priprema:
U posudi za kuhanje otopi maslac i dodaj nasjeckane i očišćene mrkve celer, luk i usitnjeni češnjak. Sve prodinstaj uz povremeno miješanje. U međuvremenu u 1 litru temeljca stavi pileća prsa i kuhaj oko 20 minuta, a ostatak temeljca uspi u dinstano povrće i dodaj lovor i majčinu dušicu, smanji vatru i kuhaj sve poklopljeno 20 min. Nakon 20 min, piletinu izvadi iz temeljca i prebaci na dasku za rezanje, a temeljac od kuhanja piletine dodaj u povrće i nastavi sve kuhati na lagano.
Piletinu natrgaj na manje komade uz pomoć dvije vilice , pa je dodaj u juhu skupa sa tjesteninom. Onda sve posoli i popapri i nastavi kuhati dok se tjestenina ne skuha 3-4 min. Gotovu juhu skini sa vatre i izvadi lovorove listove, razlij u zdjelice ili tanjure i pospi sa sjeckanim persinom .
Sastojci:
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 4 režnja češsnjaka
- 3 rebra celera
- 3 već mrkve
- 2 lista lovora
- 1/2 žličice majčine dušice (suhe)
- 500 g pilećih prsiju
- 2 l pilećeg temeljca
- sol i papar
- 200 g sviježe tjestenine sa jajima
Čokoladni brownies
Sastojci:
Biskvit:
Priprema:
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Pleh namaži maslacem i pobrašni. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosij. Pjenasto izmiksaj jaja i sećer, polako dodajte ulje, pa naizmjenično mlijeko , te mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo. Po želji pobacaj malo nasjeckane cokolade. Peci oko 25 minuta.Dok se Browniesi peku prokuhaj mlijeko sa šećerom. Vruć kolač dva - tri puta preliti sa vrućim mlijekom i šećerom.
- 2 jaja
- 9 žlica sećera
- 9 žlica ulja
- 9 žlica mlijeka
- 9 žlica glatkog brasna
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- nasjeckana cokolada ( 60 % kakaa )
Preljev:
- 1/2 l mlijeka
- 5 žlica sećera ili 5 vanili sećera
Belgijski vafli
Priprema:
U većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i puding prah. Otopiti maslac i kad se prohladio pomiješati ga sa umucćnim jajima. Tu smjesu lagano sipati u smjesu od brašna i miješati dok ne dobijemo finu glatku masu. Sve prekriti i ostaviti par sati da odstoji. Smjesu peći u aparatu za vafle. Poslužiti vafle posute sa šećerom u prahu, marmeladom, eurokremom ili bez ičega.
Sastojci:
- 500 gr brašna + prstohvat soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 400 gr maslaca
- 250 gr šećera
- 2 žličice vanilin šećera
- 1/2 vrećice praška za puding od vanilije
- 6 jaja
Hrskava pohana piletina
Priprema:
Odvoji batak od karabatka. Prsa nareži na tanje odreske (ovisno o veličini na 4-6 manjih odrezaka). Prelij sa malo ulja, začini, promiješaj i ostavi da malo odstoji. Nasjeckati sitno kikiriki i pomiješati ga sa prezlom. Umutiti jaja. Komade piletine uvaljaj u jaja pa u prezlu s kikirikijem i onda prži na vrućem ulju do zlatno žute boje. Tako prženu piletinu slaži na pleh i zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 200 stupnjeva.
Sastojci:
- 2 komada pilećih bataka
- 1 komad pilećih prsa
- 3 jaja
- 100 gr slanog prženog kikirikija
- 100 gr prezli (krušnih mrvica)
- 2 dl ulja za prženje
- malo soli, papra i vegete