ZA SVAKOGA PONEŠTO

Od veganskih do mesnih: Jednostavni recepti s blitvom koje trebaš isprobati

Postoje brojni odlični recepti u kojima upravo blitva igra glavnu ulogu, a vrlo su jednostavni za pripremu

blitva
Foto: Shutterstock

Blitva je iznimno zdravo i dragocjeno tamnozeleno lisnato povrće, a radi svoje je svestranosti idealan dodatak mnogim jelima. Bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima i jedna je od rijetkih namirnica koje termičkom obradom ne gube svoje vrijednosti.

Odličan je izvor folne kiseline radi čega se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama, a lako je probavljiva i zasitna. Ima i detoksikacijsko djelovanje te povoljno utječe na zdravlje crijeva.

Radi svih tih zdravstvenih dobrobiti, blitvu bismo svakako trebali uključiti u svoju prehranu. Postoje brojni odlični recepti u kojima upravo blitva igra glavnu ulogu, a vrlo su jednostavni. Odlično se kombinira s krumpirom, mesom, rižom, sojom, tikvicama i brojnim drugim povrćem.

Od jela pogodnih za vegane pa do onih s mesom, u nastavku donosimo nekoliko odličnih recepata s blitvom.

Zdravi recepti s blitvom

Većina jela s blitvom je zdrava i jednostavno se pripremaju, a ovo su samo neki od recepata koje vrijedi isprobati.

Smoothie s blitvom

Sastojci:

  • 1 šalica blitve
  • 1 banana
  • ½ jabuke
  • ½ žličice cimeta
  • 100 ml grčkog jogurta ili bademovog mlijeka

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i dobro izmiksati. Ovaj je obrok lagan, ali i vrlo zasitan i odličan je izbor za ljeto.

Image
Foto: Unsplash

Salata od blitve i slanutka

Sastojci:

  • 1 šalica blitve
  • 2 šalice slanutka iz konzerve
  • ½ glavice luka
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema:

Blitvu kratko prokuhati u posoljenoj vodi i potom je narezati. Na malo maslinova ulja dinstati luk pa dodati ocijeđeni slanutak i blitvu. Začiniti, još kratko kuhati i poslužiti.

Jaja s blitvom

Sastojci:

  • 1 vezica blitve
  • ½ glavice luka
  • 2 jaja
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema:

Blitvu narezati na trakice pa kratko prokuhati u kipućoj vodi te dobro procijediti. Luk popržiti na maslinovu ulju, dodati blitvu i kratko pržiti. U zdjeli izmutiti jaja sa soli i paprom, dodati luk i blitvu. U tavi zagrijati ulje i ispeći omlet. Pržiti na laganoj vatri 10-15 minuta odnosno dok smjesa ne postane kompaktna.

Recepti s blitvom i mesom

Blitva se odlično slaže s mesom, osobito mljevenim, a najpopularnije mesno jelo s blitvom su faširanci.

Faširanci s blitvom

Sastojci:

  • 1 vezica blitve
  • 300 grama mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • ½ glavice luka
  • Krušne mrvice
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol i papar

Priprema:

Blitvu kratko prokuhati u posoljenoj vodi te dobro ocijediti. Nasjeckati na sitno pa pomiješati sa sjeckanim češnjakom. Pomiješati s mljevenim mesom te dodati preostale sastojke. Od dobivene smjese rukama oblikovati faširance i peći ih na vrućem ulju na laganoj vatri. Poslužiti uz pire krumpir.

Image
Foto: Pexels

Veganski recepti s blitvom

Blitva je za vegane odličan izbor i postoji uistinu jako puno recepata koji ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla.

Popečci od blitve

Sastojci:

  • 1 vezica blitve
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • 30 grama parmezana
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • Sol i papar
  • Ulje za prženje

Priprema:

Blitvu kratko prokuhati u vodi pa ocijediti i ostaviti sa strane. U zdjeli pomiješati zobene pahuljice, jaje, nasjeckanu blitvu, krušne mrvice, parmezan i sol i papar. Zagrijati ulje u tavi i žlicom vaditi smjesu za popečke. Peći s obje strane dok ne porumeni i poslužiti zasebno ili uz kuhani krumpir.

Rižoto s blitvom

Sastojci:

  • 2 šalice blitve
  • 2 šalice kuhane riže po izboru
  • 1 žličica suhog vlasca
  • Malo temeljca ili vode
  • Maslinovo ulje
  • Maslac
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • Sol i papar

Priprema:

Na maslinovu ulju kratko prodinstati vlasac pa dodati rižu, kratko popržiti i zalijati temeljcem. Kada je riža kuhana do pola, umiješati blitvu narezanu na trakice te začiniti. Po potrebi dodati malo vode. Kada je rižoto kuhan, ubaciti malo maslaca, promiješati i ukrasiti peršinom. Poslužiti odmah.

Blitva s krumpirom

Sastojci:

  • 1 vezica blitve
  • 3-4 krumpira
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Peršin
  • Sol i papar

Priprema:

Blitvu oprati i narezati na trakice. Krumpir oguliti i narezati na ploške te ga skuhati u posoljenoj vodi. Blitvu kratko prokuhati u slanoj vodi. Za to vrijeme u posudu u kojoj ćemo poslužiti blitvu dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak te peršin. Dodati kuhanu blitvu i krumpir i dobro promiješati te poslužiti.

Image
JEDNOSTAVNO, BRZO I UKUSNO

Imamo 7 super ideja za lagani ljetni doručak