Blitva je iznimno zdravo i dragocjeno tamnozeleno lisnato povrće, a radi svoje je svestranosti idealan dodatak mnogim jelima. Bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima i jedna je od rijetkih namirnica koje termičkom obradom ne gube svoje vrijednosti.
Odličan je izvor folne kiseline radi čega se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama, a lako je probavljiva i zasitna. Ima i detoksikacijsko djelovanje te povoljno utječe na zdravlje crijeva.
Radi svih tih zdravstvenih dobrobiti, blitvu bismo svakako trebali uključiti u svoju prehranu. Postoje brojni odlični recepti u kojima upravo blitva igra glavnu ulogu, a vrlo su jednostavni. Odlično se kombinira s krumpirom, mesom, rižom, sojom, tikvicama i brojnim drugim povrćem.
Od jela pogodnih za vegane pa do onih s mesom, u nastavku donosimo nekoliko odličnih recepata s blitvom.
Zdravi recepti s blitvom
Većina jela s blitvom je zdrava i jednostavno se pripremaju, a ovo su samo neki od recepata koje vrijedi isprobati.
Smoothie s blitvom
Sastojci:
- 1 šalica blitve
- 1 banana
- ½ jabuke
- ½ žličice cimeta
- 100 ml grčkog jogurta ili bademovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i dobro izmiksati. Ovaj je obrok lagan, ali i vrlo zasitan i odličan je izbor za ljeto.
Salata od blitve i slanutka
Sastojci:
- 1 šalica blitve
- 2 šalice slanutka iz konzerve
- ½ glavice luka
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema:
Blitvu kratko prokuhati u posoljenoj vodi i potom je narezati. Na malo maslinova ulja dinstati luk pa dodati ocijeđeni slanutak i blitvu. Začiniti, još kratko kuhati i poslužiti.
Jaja s blitvom
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- ½ glavice luka
- 2 jaja
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema:
Blitvu narezati na trakice pa kratko prokuhati u kipućoj vodi te dobro procijediti. Luk popržiti na maslinovu ulju, dodati blitvu i kratko pržiti. U zdjeli izmutiti jaja sa soli i paprom, dodati luk i blitvu. U tavi zagrijati ulje i ispeći omlet. Pržiti na laganoj vatri 10-15 minuta odnosno dok smjesa ne postane kompaktna.
Recepti s blitvom i mesom
Blitva se odlično slaže s mesom, osobito mljevenim, a najpopularnije mesno jelo s blitvom su faširanci.
Faširanci s blitvom
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 300 grama mljevenog mesa
- 1 jaje
- ½ glavice luka
- Krušne mrvice
- 2 češnja češnjaka
- Sol i papar
Priprema:
Blitvu kratko prokuhati u posoljenoj vodi te dobro ocijediti. Nasjeckati na sitno pa pomiješati sa sjeckanim češnjakom. Pomiješati s mljevenim mesom te dodati preostale sastojke. Od dobivene smjese rukama oblikovati faširance i peći ih na vrućem ulju na laganoj vatri. Poslužiti uz pire krumpir.
Veganski recepti s blitvom
Blitva je za vegane odličan izbor i postoji uistinu jako puno recepata koji ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla.
Popečci od blitve
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 jaje
- 30 grama parmezana
- 4 žlice krušnih mrvica
- Sol i papar
- Ulje za prženje
Priprema:
Blitvu kratko prokuhati u vodi pa ocijediti i ostaviti sa strane. U zdjeli pomiješati zobene pahuljice, jaje, nasjeckanu blitvu, krušne mrvice, parmezan i sol i papar. Zagrijati ulje u tavi i žlicom vaditi smjesu za popečke. Peći s obje strane dok ne porumeni i poslužiti zasebno ili uz kuhani krumpir.
Rižoto s blitvom
Sastojci:
- 2 šalice blitve
- 2 šalice kuhane riže po izboru
- 1 žličica suhog vlasca
- Malo temeljca ili vode
- Maslinovo ulje
- Maslac
- 2 žlice sjeckanog peršina
- Sol i papar
Priprema:
Na maslinovu ulju kratko prodinstati vlasac pa dodati rižu, kratko popržiti i zalijati temeljcem. Kada je riža kuhana do pola, umiješati blitvu narezanu na trakice te začiniti. Po potrebi dodati malo vode. Kada je rižoto kuhan, ubaciti malo maslaca, promiješati i ukrasiti peršinom. Poslužiti odmah.
Blitva s krumpirom
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 3-4 krumpira
- Maslinovo ulje
- Češnjak
- Peršin
- Sol i papar
Priprema:
Blitvu oprati i narezati na trakice. Krumpir oguliti i narezati na ploške te ga skuhati u posoljenoj vodi. Blitvu kratko prokuhati u slanoj vodi. Za to vrijeme u posudu u kojoj ćemo poslužiti blitvu dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak te peršin. Dodati kuhanu blitvu i krumpir i dobro promiješati te poslužiti.