Prije početka potrebno je odstraniti stabljike, listove i peteljke s mekanog voća kao što su maline, kupine i jagode, odrezati peteljku ogrozda, a voće kao što je rabarbara potrebno je rezati na trakice ili kockice jednake veličine/dužine. Dunje, kruške i jabuke se gule, vadi sredina i režu na ploške ili četvrtine. Breskve i marelice možete u staklenke spremati prepolovljene ili cijele (bez koštica), dok se šljive obično spremaju cijele. Možete ih i otkoštiti i prepoloviti. No, vrlo je važno znati da voće za konzerviranje treba znati pripremiti i više puta provjeriti kako vam se ne bi potkrao koji natruo ili bolestan plod koji će vam uništiti cijelu zimnicu i vaš trud.
Osim odličnih recepata, donosimo vam i vrlo korisne savjete koji zimnicu čine još boljom i ukusnijom.
Žele od grožđa
Sastojci: 12 kg bobica grožđa, šećer (ovisno o količini dobivenog soka)
Priprema: Bobice grožđa operite i stavite kuhati u jednu litru vode oko osam minuta. Pustite da se cijede nekoliko sati u cjedilu obloženom gazom. Izmjerite težinu soka pa dodajte istu količinu šećera.
Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ako želite, možete dodati i razne začine (klinčiće ili cimet) svezane u gazi, pa kuhajte još oko 60 minuta. Kad je žele gotov, izvadite začine, a žele prelijte u pripremljene staklenke.
Slatko od dunja
Sastojci: kg očišćenih dunja, 1,25 kg šećera, 4 dl vode
Priprema: Oprane dunje prokuhajte u malo vode. Kad voda proključa, ohladite ih, pa dok su tople, ogulite, očistite i izrežite. U drugoj posudi ukuhajte šećer s 4 dl vode dok ne dobijete gust sirup. U smjesu umiješajte dunje. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta, a zatim je prekrijte mokrom krpom i ostavite da se hladi.
Pekmez od šipka
Sastojci: 3 kg šipka, kg šećera
Priprema: Šipak operite i odrežite kapice. Staviti u veći lonac, pa ulijte vode da prekrije šipak. Kuhajte dok ne omekša. Skuhani šipak usitnite štapnim mikserom pa propasirajte. Tijekom pasiranja dodajte male količine tople vode. Ispasiranu tekućinu procijedite kako biste odstranili sitne dlačice iz šipka.
Smjesu uspite u široku posudu za kuhanje. Uspite šećer i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Kad ostane trag kuhačom po dnu, pekmez je gotov. Sipajte vruće u teglice, zatvorite i okrenite teglice naopako desetak minuta da se napravi vakuum. Opet ih uspravite i pokrite dekom da se postupno hlade.
Džem od smokava s cimetom
Sastojci: kg smokava, 40 dg šećera, žličica cimeta po želji, voda
Priprema: S malo vode i šećerom skuhajte gusti sirup pa dodajte prerezane smokve i cimet. Kuhajte ih na laganoj vatri uz miješanje dok smjesa ne postane tako čvrsta da se vidi dno kad povučete kuhačom.
Marmelada od krušaka
Sastojci: 2 kg krušaka, 700 g šećera, vanilin šećer, žličica cimeta, 1/2 žličice klinčića, 1/2 žličice muškatnog oraščića, limun, omot želina
Priprema: Kruške ogulite i očistite ih od sjemenki te narežite na manje komade. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte limunov sok i koricu. Vodom prekrijte kruške i kuhajte oko 40 minuta dok ne omekšaju. Kruške i 150 ml vode u kojoj su se kuhale usitnite u blenderu. Pire od krušaka stavite u posudu za kuhanje, dodajte šećer i vaniliju te nakon što zavrije, kuhajte oko 10 minuta miješajući.
Dodajte začine, a nakon 5 minuta kuhanja i želin sa žlicom šećera. Dobro ga umiješajte pa kad zavrije, kuhajte oko 3 minute uz stalno miješanje. Razlijte marmeladu u zagrijane staklenke, zatvorite, okrenite poklopac i ostavite neka tako stoji 10 minuta pa vratite na pravu stranu.
Pekmez od šljiva i bosiljka
Prepolovite 400 g šljiva bistrica i odstranite im košticu. Stavite ih u lonac, dodajte 3/4 šalice (šalica od 2 dl) šećera i sok 1/2 limuna te kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. Smjesu povremeno miješajte pa dodajte 15 listova bosiljka i kuhajte još 15 minuta. Protisnite kroz cjedilo te ulijte u sterilizirane staklenke, pa pustite da se ohlade.
Pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 žlice ruma; po želji: 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zamijeniti aromom vanilije)
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmiješajte i stavite na jaku vatru da kuha dok se šljive ne raspadnu - količina od pet kilograma kuha se jedan sat. Šljive zatim maknite s vatre, usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu te vratite na vatru. U smjesu dodajte čokoladu, promiješajte da se otopi i počnite s dodavanjem ruma.
Dodajte najprije dvije žlice ruma, promiješajte pa kušajte pekmez. Prema želji dodajte još tri rum šećera, a ako želite i intenzivniji okus ruma, možete nastaviti dodavati. Nakon što ste dodali čokoladu i šećer, pekmez kuhajte još pet minuta neprestano miješajući kako čokolada ne bi zagorjela. Pekmez lijevajte u prethodno sterilizirane staklenke, a zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju, koju stavite u pećnicu ugrijanu na 100°C.
Ostavite da se pekmez zapeče otprilike 15-20 minuta, zavisi od pećnice (trebao bi dobiti koricu na vrhu). Kad se stvori korica, staklenke zatvorite te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.
Sve vrste voća se mogu konzervirati i čuvati u staklenkama pri čemu boja i okusi ostaju posve sačuvani. Voće za konzerviranje treba pažljivo izabrati i pripremiti, a svako mora biti tek ubrano (svježe), dovoljno zrelo za pripremu, bez znakova truljenja ili bolesti i promjena na svojoj kori.