U svemu umjereno

Voće je zdravo, ali s ovim vrstama ne pretjeruj

Voće bi trebalo jesti svaki dan, no ipak postoje voćke u kojima bi trebalo uživati u ograničenim količinama

jorge-fernandez-salas-UiKwVbvwo1Q-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Od malih nogu uče te da trebaš jesti voće i istina, voće je uz povrće, najzdraviji dio prehrane pa bi zbog toga trebalo biti hrana koju najčešće konzumiraš.

Voće obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, no nije svaka voćka jednako zdrava.

Postoje vrste voća koje obiluju šećerima, kiselinom ili kalorijama pa bi njihov unos trebalo ograničiti, osobito ako imaš problema s pretilošću ili boluješ od dijabetesa ili patiš od želučanog refluksa.

Image
Moćno i sočno!

Egzotično voće koje će ti popraviti raspoloženje i ojačati imunitet

Najbolje je svježe sezonsko voće pa i o tome vodi računa kada kreneš u potragu za zdravim slatkim zalogajima.U nastavku ti otkrivamo koje vrste voća treba jestiu umjerenim količinama.

Datulje

Na prvom mjestu su ekstra slatke, ukusne i sočne datulje. Ovo voće bogato je nutrijentima i izuzetno zdravo, no samo ako ga kozumiraš u u mjerenim količinama, a to bi bilo nekoliko datulja dnevno.

Suho voće

Suhe smokve, grožđice, marelice, sušeni ananas ili brusnice odličan su izbor za međuobrok ili slatki zalogaj kada ti padne šećer. Sušeno voće je zdravo, no trebaš ga jesti u umjerenim količinama jer obiluje šećerom.

Mango

Moda će te iznenaditi, ali i egzotični mango spada u ovu skupinu voća. Obiluje vitaminom C, bakrom i kalijem, no isto tako, bogat je šećerom. Jedi ga u umjerenim količinama. Mango je odličan izbor za smoothieje. Već samo nekoliko kockica dat će smoothieju slatkoću i kremastu teksturu.

Avokado

Avokado je voće vrlo enutralnog okusa i fantastične, kremaste teksture. Baš zbog toga, njegova je primjena u kulinarstvu vrlo široka. Smoothiejima daje svilenkastu teksturu, od njega se rade kolači, odličan je kao namaz na tostu. Avokado obiluje zdravim masnoćama, ali i kalorijama pa pripazi u kolikim količinama ga jedeš.

Agrumi

Ako imaš osjetljiv želudac, odnosno patiš od izbjegavaj agrume jer kiselina iz naranči, limuna ili grejpa pogoršava stanje u tvom želucu.

Kandirano voće

Osobe koje imaju dijabetes ili povišen rizik za razvoj ove kronične bolesti trebale bi izbjegavati kandirano voće. Riječ je o voću koje se kuha u sirupu, odnosno u šećeru. I zdravi ljudi trebali bi u vrlo malenoj količini uživati u ovoj deliciji.