Moćno i sočno!

Egzotično voće koje će ti popraviti raspoloženje i ojačati imunitet

Obiluje hranjivim tvarima i vlaknima, a osvojit će te okusom. Ako dosad nisi, vrijeme je da probaš marakuju

pexels-any-lane-5945950.jpg
Foto: Pexels

Želiš li svoj jelovnik obogatiti, uvrsti u njega tropsko voće. Marakuja je odličan odabir. Potječe iz Paragvaja, Brazila i Argentine, a raste i u Južnoj Africi, Indiji, Meksiku, Izraelu i Australiji. Poznata je i pod nazivima passion fruit te granadilla.

Marakuju možeš pronaći u bolje opskrbljenim voćarnama i velikim trgovinama. Kada je kupuješ, biraj blago smežurane marakuje jer to znači da su zrele.

Riječ je o plodu biljke pasiflora, odnosno Kristova kruna, kojoj su ime dali misionari jer ih je njezin cvijet podsjećao na trnovu krunu koja je Isusu stavljena na glavu. Cvijet marakuje nacionalni je cvijet Paragvaja.

Plod je jajastog oblika, glatke, voštane, kore tamno ljubičaste ili žute boje. Zlatna marakuja (to je ona žuta) može narasti do veličine grejpa i kiselkasta je, dok je ljubičasta marakuja slađa i manja od limuna. Ispod kore nalazi se sočna pulpa puna tamnih hrskavih sjemenki koje su jestive.

Nutritivni sastav marakuje

Ovo voće obiluje hranjivim tvarima zbog čega ga svrstavamo u super hranu.

Sadrži visoku razinu antioksidansa, osobito vitamina A i vitamina C, a dobar je i izvor kalija, magnezija, kalcija, željeza i vlakana.

Dobrobiti za zdravlje

Marakuju mogu jesti i dijabetičari jer ima niski glikemijski indeks, za razliku od ananasa i lubenice.

Zbog visoke razne vitamina C, marakuja pomaže jačanju imuniteta i neutralizira štetni učinak slobodnih radikala na stanice. Osim toga, vitamin C potiče apsorpciju željeza i jača sposobnost organizma da se izbori s infekcijama.

Zahvaljujući kaliju i vlaknima koja se najvećim dijelom nalaze u sjemenkama, marakuja je dobra za srce i krvne žile. Pomaže normalizirati krvni tlak i sniziti loš kolesterol.

Marakuja je voće koje ti može popraviti raspoloženje. Osim okusom, to će učiniti i magnezijem, mineralom koji pomaže ublažiti anksioznost, ali i podići kvalitetu sna.

Kako jesti marakuju?

Markuju možeš jesti na više načina. Svježu ili u prahu, kao dodatak prehrani. Jedeš li je svježu, prereži je na pola, i žličicom izdubi unutrašnjost, odnosno izvadi pulpu i sjemenke. Kora nije jestiva. Ako te smetaju sjemenke, jednostavno ćeš ih se riješti tako što ćeš pulpu protisnuti kroz cjedilo. Marakuju možeš dodavati i u sokove i smoothieje. U svakom slučaju,vrijedi je probati.