Gastro
Gastro

Više nemaš ideja koje kolače peći? Inspiriraj se Instagramom jednog od najboljih slastičara svijeta

Više nemaš ideja koje kolače peći? Inspiriraj se Instagramom jednog od najboljih slastičara svijeta
Dominique Ansel u svijetu slastičarstva izaziva strahopoštovanje, no ovaj se francuski pastry chef odlučio približiti svojim fanovima i izazvati ih da u sigurnosti svojih domova za vrijeme karantene spravljaju slastice po njegovim receptima. Hoćeš li se i ti odvažiti na izazov?

Na početku karantene je cijeli svijet zapao u maniju pečenja kolača, kruha i ostalih slastica i delicija, a nakon što smo dva mjeseca revno brusili svoje slastičarske i kuharske vještine, mnogima je pomalo ponestalo ideja i kretivnosti. Banana bread je već isproban, uzgojili smo već i vlastiti kvasac, a probali smo napraviti i domaće sladolede, pa elan sada kao da je malo popustio. Ne dozvoli stoga da te manjak kreativnosti spriječi u daljnjem razvijanju svojih vještina, već se jednostavno inspiriraj receptima koje na svom Instagram profilu dijeli proslavljeni francuski slastičar Dominique Ansel.    

  Ovaj slavni 42-godišnji Francuz jedno je od najbitnijih imena u svijetu profesionalnog slastičarstva, a kako bi dao svoj obol borbi protiv korona virusa i pomogao ljudima da se s izolacijom što bolje nose, odlučio je na svom Instagramu dijeliti svoje vrhunske recepte za slastice koje inače spravlja u cijenjenim restoranima.   Naime, ovaj francuski pastry chef s američkom adresom radio je u restoranima s Michelinovim zvjezdimaca, a koje je napustio kako bi pokrenuo vlastiti biznis i otvorio svoju slastičarnicu. Njegova Dominique Anseld Bakery u New Yorku tako sada ima već kultnu reputaciju zbog koje se na kušanje nekih deserata ovog slastičarskog maga mora čekati u redu satima. Nakon tog njujorškog uspjeha, ovaj je poduzetni slastičar otvorio svoje prodavaonice i u Londonu, Los Angelesu i Hong Kongu.   Iako je iznimno hvaljen od struke -  2014. je proglašen najboljim pastry chefom u SAD-u, a 2017. na cijelom svijetu, mnogi možda ne znaju za sve profesionalne uspjehe ovog slavnog Francuza, no za njegov su izum cronuta gotovo svi čuli. Taj spoj hrskavih kroasana i krafni oduševio je svijet, a može ga se pronaći i u nekoliko vrhunskih zagrebačkih pekarnica.  

  Osim cronuta Dominique Ansel u svom rukavu ima i mnoge druge sjajne slastičarske recepte i trikove, pa ne smiješ propustiti priliku i ne pokušati napraviti neki od njegovih recepata za deserte koje je velikodušno podijelio na Instagramu. Odaberi onaj koji je tebi najprimamljiviji i baci se na posao.   Mi smo ti odlučile u startu pomoći pa smo izdvojile neke od Anselovih recepata koji su nama zapeli za oko. Možda se i tebi svide.  

Bombastična čokoladna torta

220 g brašna 300 g šećera 45 g kakao praha 2 g praška za pecivo 3 g soda bikarbone 1 g soli 2 jaja 115 g ulja 225 g punomasnog mlijeka   Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i dobro namasti okrugli kalup za tortu. Pomiješaj zajedno brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u jednoj zdjeli. Pomiješaj jaja, ulje i mlijeko u drugoj zdjeli. Dodaj mokre sastojke suhima. Glatku smjesu zatim presipaj u namašćeni kalup i peci 45-50 minuta. Pusti biskvit da se ohladi u kalupu nekih 15 minuta, a zatim preokreni tortu na tanjur. Trebala bi glatko izaći iz kalupa. Prelij tortu glazurom od čokolade.  

Jednostavan flan

535 g punomasnog mlijeka 130 g šećera 50 g škroba 9 žutanjaka 110 g maslaca   Pomiješaj mlijeko i 65 grama šećera u zdjeli i stavi na vatru neka zavrije. Sve stalno miješaj i zatim makni s vatre. Zatim pomiješaj preostalih 65 grama šećera i škrob u velikoj zdjeli te dodaj pola šalice smjese s mlijekom. Dok sve miješaš polako dodaj žutanjke te zatim obje smjese pomiješaj zajedno. Sve stavi da se grije na srednje jakoj vatri, stalno miješaj i čekaj dok se krema ne zgusne do gustoće pudinga. Zatim makni s vatre, dodaj maslac i miješaj dok se krema i maslac ne spoje te dok cijela smjesa ne dobije nježno žutu boju. Smjesu zatim stavi na hlađenje.   Ispeci jednostavno tijesto za običnu pitu i zatim izlij kremu za flan u nju, sve dodatno zapeci u pećnici na 175 stupnjeva dok vrh flana ne potamni i zatim posluži.  

Torta od jogurta

1 čašica jogurta 2 čašice brašna 1 čašica šećera Pola čašice ulja 3 jaja Pola žličice praška za pecivo 1 žličica vanila ekstrakta 1 žličica soli   Namasti kalup i zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješaj sve sastojke osim jaja i vanilije. Kada se sve lijepo spoji dodaj jaja i vaniliju i sve dobro izmiješaj. Prelij smjesu u kalup i peci 25-35 minuta.  

Banana Bread

400 g šećera 250 g brašna 3 g praška za pecivo 5 g soli 5 g sode bikarbone 3 jaja 400 g banana 200 g maslaca   Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva te namasti kalup. Napravi vilicom pire od banana i dodaj im jaja i suhe sastojke, sve dobro pomiješaj i zatim ulij još i rastopljeni maslac. Sve neka se dobro sjedini dok ne nastane glatka smjesa. Smjesu zatim prelij u kalup i sve stavi peći oko sat vremena dok kolač ne postane zlatno-smeđ.  

Čokoladne truffles kuglice

220 grama vrhnja za šlag 45 grama punomasnog mlijeka 220 grama tamne čokolade 45 grama maslaca   Izmiješaj vrhnje s mlijekom i sve zagrij na srednje jakoj vatri, a kada se smjesa ugrije makni ju s vatre i u nju dodaj narezanu čokoladu. Sve miješaj dok se čokolada u potpunosti ne otopi i dok ne dobiješ glatku i sjajnu smjesu. Zatim dodaj maslac i sve skupa miješaj dok se ne dobije gušća smjesa, a zatim sve ohladi i kasnije oblikuj male loptice od čokolade.  

Brownies kolači s karamelom

300 g maslaca 600 g šećera 6 jaja 140 g kakaa u prahu 6 g soli 8 g praška za pecivo 230 g brašna glatkog 450 g čokoladnih komadića   Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješaj maslac s 200 grama šećera i sve zagrijavaj dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Izmuti jaja i preostalih 400 grama šećera, a zatim šećernu smjesu izlij u onu od jaja i sve pomiješaj. Dodaj kakao prah, sol, prašak za pecivo i brašno. Sve pomiješaj i zatim dodaj komadiće čokolade. Sve istresi u namašćeni kalup i peci oko 25 minuta. Kada je brownie podloga pečena pusti ju neka se ohladi, a zatim ju prelij smjesom od karamele.  

Tart Vanilla Sablé

185 g brašna 85 g štaub šećera 50 g škrob 1 g soli 3 g vanilije 130 g maslaca 1 jaje   Pomiješaj zajedno štaub šećer, brašno, škrob, sol i vaniliju u velikoj zdjeli. Dodaj maslac rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i sve pomiješaj. Tijesto zamotaj u foliju i stavi na hlađenje na 30 minuta. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i na zamašćeni kalup stavi razvaljano tijesto. Kada se kalup ispeče napuni ga kremom od vanilije.  

Jednostavne palačinke

113 g brašna 34 g šećera 2 g soli 85 g jaja 245 g mlijeka 20 g maslaca 1 limun   Pomiješaj u zdjeli brašno, šećer, jaja i sve izmiješaj. Dodaj jaja i sve miješaj dok smjesa ne postane posve glatka i bez grudica. Zatim dodaj rastopljeni maslac i sok limuna. Zatim ispeci palačinke na tradicionalni način na tavici. Kada su gotove poprskaj palačinke smeđim šećerom i limunovim sokom i uživaj.