Više nemaš ideja koje kolače peći? Inspiriraj se Instagramom jednog od najboljih slastičara svijeta

Dominique Ansel u svijetu slastičarstva izaziva strahopoštovanje, no ovaj se francuski pastry chef odlučio približiti svojim fanovima i izazvati ih da u sigurnosti svojih domova za vrijeme karantene spravljaju slastice po njegovim receptima. Hoćeš li se i ti odvažiti na izazov?

Više nemaš ideja koje kolače peći? Inspiriraj se Instagramom jednog od najboljih slastičara svijeta

Na početku karantene je cijeli svijet zapao u maniju pečenja kolača, kruha i ostalih slastica i delicija, a nakon što smo dva mjeseca revno brusili svoje slastičarske i kuharske vještine, mnogima je pomalo ponestalo ideja i kretivnosti. Banana bread je već isproban, uzgojili smo već i vlastiti kvasac, a probali smo napraviti i domaće sladolede, pa elan sada kao da je malo popustio. Ne dozvoli stoga da te manjak kreativnosti spriječi u daljnjem razvijanju svojih vještina, već se jednostavno inspiriraj receptima koje na svom Instagram profilu dijeli proslavljeni francuski slastičar Dominique Ansel.  


Ovaj slavni 42-godišnji Francuz jedno je od najbitnijih imena u svijetu profesionalnog slastičarstva, a kako bi dao svoj obol borbi protiv korona virusa i pomogao ljudima da se s izolacijom što bolje nose, odlučio je na svom Instagramu dijeliti svoje vrhunske recepte za slastice koje inače spravlja u cijenjenim restoranima.  
Naime, ovaj francuski pastry chef s američkom adresom radio je u restoranima s Michelinovim zvjezdimaca, a koje je napustio kako bi pokrenuo vlastiti biznis i otvorio svoju slastičarnicu. Njegova Dominique Anseld Bakery u New Yorku tako sada ima već kultnu reputaciju zbog koje se na kušanje nekih deserata ovog slastičarskog maga mora čekati u redu satima. Nakon tog njujorškog uspjeha, ovaj je poduzetni slastičar otvorio svoje prodavaonice i u Londonu, Los Angelesu i Hong Kongu.

Iako je iznimno hvaljen od struke -  2014. je proglašen najboljim pastry chefom u SAD-u, a 2017. na cijelom svijetu, mnogi možda ne znaju za sve profesionalne uspjehe ovog slavnog Francuza, no za njegov su izum cronuta gotovo svi čuli. Taj spoj hrskavih kroasana i krafni oduševio je svijet, a može ga se pronaći i u nekoliko vrhunskih zagrebačkih pekarnica.


Osim cronuta Dominique Ansel u svom rukavu ima i mnoge druge sjajne slastičarske recepte i trikove, pa ne smiješ propustiti priliku i ne pokušati napraviti neki od njegovih recepata za deserte koje je velikodušno podijelio na Instagramu. Odaberi onaj koji je tebi najprimamljiviji i baci se na posao.

Mi smo ti odlučile u startu pomoći pa smo izdvojile neke od Anselovih recepata koji su nama zapeli za oko. Možda se i tebi svide.

Bombastična čokoladna torta

220 g brašna
300 g šećera
45 g kakao praha
2 g praška za pecivo
3 g soda bikarbone
1 g soli
2 jaja
115 g ulja
225 g punomasnog mlijeka

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i dobro namasti okrugli kalup za tortu. Pomiješaj zajedno brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u jednoj zdjeli. Pomiješaj jaja, ulje i mlijeko u drugoj zdjeli. Dodaj mokre sastojke suhima. Glatku smjesu zatim presipaj u namašćeni kalup i peci 45-50 minuta. Pusti biskvit da se ohladi u kalupu nekih 15 minuta, a zatim preokreni tortu na tanjur. Trebala bi glatko izaći iz kalupa. Prelij tortu glazurom od čokolade.

Jednostavan flan

535 g punomasnog mlijeka
130 g šećera
50 g škroba
9 žutanjaka
110 g maslaca

Pomiješaj mlijeko i 65 grama šećera u zdjeli i stavi na vatru neka zavrije. Sve stalno miješaj i zatim makni s vatre. Zatim pomiješaj preostalih 65 grama šećera i škrob u velikoj zdjeli te dodaj pola šalice smjese s mlijekom. Dok sve miješaš polako dodaj žutanjke te zatim obje smjese pomiješaj zajedno. Sve stavi da se grije na srednje jakoj vatri, stalno miješaj i čekaj dok se krema ne zgusne do gustoće pudinga. Zatim makni s vatre, dodaj maslac i miješaj dok se krema i maslac ne spoje te dok cijela smjesa ne dobije nježno žutu boju. Smjesu zatim stavi na hlađenje.

Ispeci jednostavno tijesto za običnu pitu i zatim izlij kremu za flan u nju, sve dodatno zapeci u pećnici na 175 stupnjeva dok vrh flana ne potamni i zatim posluži.

Torta od jogurta

1 čašica jogurta
2 čašice brašna
1 čašica šećera
Pola čašice ulja
3 jaja
Pola žličice praška za pecivo
1 žličica vanila ekstrakta
1 žličica soli

Namasti kalup i zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješaj sve sastojke osim jaja i vanilije. Kada se sve lijepo spoji dodaj jaja i vaniliju i sve dobro izmiješaj. Prelij smjesu u kalup i peci 25-35 minuta.

Banana Bread

400 g šećera
250 g brašna
3 g praška za pecivo
5 g soli
5 g sode bikarbone
3 jaja
400 g banana
200 g maslaca

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva te namasti kalup. Napravi vilicom pire od banana i dodaj im jaja i suhe sastojke, sve dobro pomiješaj i zatim ulij još i rastopljeni maslac. Sve neka se dobro sjedini dok ne nastane glatka smjesa. Smjesu zatim prelij u kalup i sve stavi peći oko sat vremena dok kolač ne postane zlatno-smeđ.

Čokoladne truffles kuglice

220 grama vrhnja za šlag
45 grama punomasnog mlijeka
220 grama tamne čokolade
45 grama maslaca

Izmiješaj vrhnje s mlijekom i sve zagrij na srednje jakoj vatri, a kada se smjesa ugrije makni ju s vatre i u nju dodaj narezanu čokoladu. Sve miješaj dok se čokolada u potpunosti ne otopi i dok ne dobiješ glatku i sjajnu smjesu. Zatim dodaj maslac i sve skupa miješaj dok se ne dobije gušća smjesa, a zatim sve ohladi i kasnije oblikuj male loptice od čokolade.

Brownies kolači s karamelom

300 g maslaca
600 g šećera
6 jaja
140 g kakaa u prahu
6 g soli
8 g praška za pecivo
230 g brašna glatkog
450 g čokoladnih komadića

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješaj maslac s 200 grama šećera i sve zagrijavaj dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Izmuti jaja i preostalih 400 grama šećera, a zatim šećernu smjesu izlij u onu od jaja i sve pomiješaj. Dodaj kakao prah, sol, prašak za pecivo i brašno. Sve pomiješaj i zatim dodaj komadiće čokolade. Sve istresi u namašćeni kalup i peci oko 25 minuta. Kada je brownie podloga pečena pusti ju neka se ohladi, a zatim ju prelij smjesom od karamele.

Tart Vanilla Sablé

185 g brašna
85 g štaub šećera
50 g škrob
1 g soli
3 g vanilije
130 g maslaca
1 jaje

Pomiješaj zajedno štaub šećer, brašno, škrob, sol i vaniliju u velikoj zdjeli. Dodaj maslac rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i sve pomiješaj. Tijesto zamotaj u foliju i stavi na hlađenje na 30 minuta. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i na zamašćeni kalup stavi razvaljano tijesto. Kada se kalup ispeče napuni ga kremom od vanilije.

Jednostavne palačinke

113 g brašna
34 g šećera
2 g soli
85 g jaja
245 g mlijeka
20 g maslaca
1 limun

Pomiješaj u zdjeli brašno, šećer, jaja i sve izmiješaj. Dodaj jaja i sve miješaj dok smjesa ne postane posve glatka i bez grudica. Zatim dodaj rastopljeni maslac i sok limuna. Zatim ispeci palačinke na tradicionalni način na tavici. Kada su gotove poprskaj palačinke smeđim šećerom i limunovim sokom i uživaj.