Ukusna kukuruzna zlevanka s povrćem ne sadrži gluten, što će ti olakšati pripremu posebnog bezglutenskog obroka. Uz zlevanku serviramo veliku zdjelu salate i već imamo pripremljen lagan vegetarijanski ručak za cijelu obitelj.
Sastojci za 4 osobe
Preljev
- 2 jaja
- 180 grama kiselog vrhnja (mala čašica)
- 1 dl jogurta
- 1 dl mlijeka
- sol
Zlevanka
- 300 grama kukuruznog brašna (ne kukuruzne krupice)
- 1 vrećica
- praška za pecivo
- sol (po želji)
- 400 grama
- jogurta
- 2 dl mlijeka
- 3 jaja
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 2 manje naribane mrkve
- 100 grama feta sira (nije obvezno)
- ulje za posudu za pečenje
Postupak korak po korak
- U veću zdjelu stavimo kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol. Pomiješamo.
- Dodamo jaja, jogurt i mlijeko te sve zajedno izmiješamo u glatku masu.
- U smjesu dodamo narezane tikvice, naribanu mrkvu i na kockice narezan feta sir. Polako promiješamo i smjesu prelijemo u nisku namašćenu posudu za pečenje. Smjesu lijepo poravnamo po vrhu.
- Pripremimo preljev tako da u zdjeli dobro izmiješamo jaja, kiselo vrhnje, jogurt, mlijeko i sol. Preljev žlicom prelijemo po kukuruznoj smjesi.
- Zlevanku pečemo otprilike 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija. Pečena je kada se po vrhu zlatno smeđe oboji i zapeče.
Dodatni savjet
Kada solimo kukuruznu smjesu, moramo biti oprezni jer je feta sir koji kasnije dodajemo slan, kao i sol u preljevu koji prelijemo po zlevanki, piše okusno.je. Umjesto tikvica i mrkve možemo koristiti drugo povrće, na primjer, brokulu, špinat, prokulicu i slično.
POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA BRZU TORTU BEZ PEČENJA